Těstoviny se šunkou a dýní
Suroviny: 400 g dýně, ?sůl, ?4 šalotky, ?3 stroužky česneku, ?200 g dušené šunky, ?3 lžíce olivového oleje, ?mletý černý pepř, ?200 ml smetany na vaření, ?5 lístků bazalky, ?400 g těstovin (penne), ?2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
1. Dýni očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, které povaříme v osolené vodě asi 10 minut doměkka. Pak ji scedíme a necháme okapat.
2. Šalotky a česnek oloupeme - šalotky nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Šunku nakrájíme na nudličky.
3. V kastrole nebo hluboké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a orestujeme na něm šalotku. Přidáme česnek, šunku, dýni a směs za občasného míchání asi 4 minuty opékáme. Podle chuti osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a vaříme tak dlouho, až omáčka zhoustne. Nakonec vmícháme nahrubo nasekanou bazalku.
4. Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus - podle návodu na obalu. Scedíme je, necháme okapat a rozdělíme na talíře. Pokapeme je zbylým olejem, přelijeme omáčkou, posypeme petrželkou a promícháme.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 2322 kJ/555 kcal
Počet porcí/kusů 4