Doporučujeme

8 jednoduchých receptů na přípravu těstovin Penne

Těstoviny jsou velmi oblíbené, proto jsme pro vás připravili 8 receptů, které nejsou náročné na přípravu ani pro vaši peněženku.

Penne s restovanou zeleninou

Suroviny:
50 g penne, sůl, ?1 lilek, ?1 cuketa, 1 lžička oleje, ?1 stroužek česneku, pepř, ?40 g mozzarelly light, ?několik lístků bazalky



Postup:

1.
Těstoviny uvaříme podle návodu. Uvařené penne necháme ještě 2 minuty dojít pod pokličkou, pak slijeme vodu.

2. Zeleninu omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Vše restujeme asi 8 minut na rozpáleném oleji, občas promícháme . nakonec přidáme usekaný česnek.

3. Do hotových těstovin vmícháme restovanou zeleninu a nakonec vše posypeme kostičkami mozzarelly a lístky bazalky.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 1400 kJ/334 kcal

Počet porcí/kusů 1



Penne Rigate s ricottou a sušenými rajčaty

Suroviny
: 400 g penne rigate, ?100 g červené čekanky, ?4 lžíce olivového oleje?, 80 g sýra ricotta?, 100 ml mléka?, 60 g sušených rajčat?, 1 lžička soli?, 1/2 lžičky pepře?, oregano na ozdobení



Postup:

1.
Těstoviny vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme al dente (na skus) . Scedíme je a necháme okapat.

2. Čekanku rozebere na lístky, omyjeme a rozkrájíme na kousky. Na olivovém oleji ji restujeme asi 5 minut.

3. V hrnci mezitím rozpustíme ricottu s mlékem a přivedeme k varu. Do omáčky přidáme pokrájená sušená rajčata a zlehka promícháme. Podle chuti osolíme a opepříme a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.

4. Těstoviny přidáme k čekance, krátce prohřejeme a rozdělíme na talíře. Přeléváme ricottovou omáčkou a zdobíme lístky oregana.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2188 kJ/523 kcal

Počet porcí/kusů 4



Těstoviny se špenátem a lososem

Suroviny: 360 g těstovin (penne), ?1 lžíce olivového oleje, ?400 g vykostěného lososa, ?320 g mraženého listového špenátu, ?400 ml smetany ke šlehání, ?sůl, ?špetka mletého bílého pepře, ?2 vejce, ?80 g strouhaného parmazánu, ?80 g strouhaného eidamu, ?1 lžíce vegety, ?kopr, ?80 g marinovaného lososa



Postup:

1.
Penne nasypeme do vroucí osolené vody a uvaříme do poloměkka. Pak je propláchneme studenou vodou, necháme okapat a promícháme se lžící olivového oleje. Lososa nakrájíme na plátky.

2. Do zapékací misky nasypeme polovinu těstovin, na ně rozetřeme rozmražený a vymačkaný špenát a poklademe plátky lososa. Vše zakryjeme zbylými těstovinami.

3. Smetanu rozmícháme s vejci, eidamem, parmazánem, vegetou a pepřem. Směsí přelijeme těstoviny, vložíme je do vyhřáté trouby a pečeme asi 40 minut při 180 °C. Hotový pokrm ozdobíme čerstvým koprem a plátky marinovaného lososa.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 3095 kJ/739 kcal

Počet porcí/kusů 4



Těstoviny se šunkou a dýní

Suroviny:
400 g dýně, ?sůl, ?4 šalotky, ?3 stroužky česneku, ?200 g dušené šunky, ?3 lžíce olivového oleje, ?mletý černý pepř, ?200 ml smetany na vaření, ?5 lístků bazalky, ?400 g těstovin (penne), ?2 lžíce nasekané petrželky



Postup:

1.
Dýni očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky, které povaříme v osolené vodě asi 10 minut doměkka. Pak ji scedíme a necháme okapat.

2. Šalotky a česnek oloupeme - šalotky nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme. Šunku nakrájíme na nudličky.

3. V kastrole nebo hluboké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a orestujeme na něm šalotku. Přidáme česnek, šunku, dýni a směs za občasného míchání asi 4 minuty opékáme. Podle chuti osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a vaříme tak dlouho, až omáčka zhoustne. Nakonec vmícháme nahrubo nasekanou bazalku.

4. Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus - podle návodu na obalu. Scedíme je, necháme okapat a rozdělíme na talíře. Pokapeme je zbylým olejem, přelijeme omáčkou, posypeme petrželkou a promícháme.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 2322 kJ/555 kcal

Počet porcí/kusů 4



Penne s kuřecími nudličkami a zeleninou

Suroviny:
150 g fazolových lusků, ?sůl, ?1 červená cibule, ?2 jarní cibulky, ?150 g cherry rajčátek, ?300 g těstovin (penne), ?olivový olej, ?400 g kuřecích prsou, ?mletý černý pepř



Postup:

1.
Fazolové lusky očistíme. Delší překrájíme na menší kousky, menší necháme vcelku. Vsypeme je do osolené vroucí vody a asi 1 minutu povaříme. Poté je scedíme a necháme okapat.

2. Cibuli, cibulky a rajčátka očistíme. Cibuli pokrájíme na měsíčky, cibulky na malá kolečka. Rajčata překrájíme na čtvrtinky.

3. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu na skus. Scedíme je a necháme okapat. Poté je promícháme se lžící oleje.

4. Očištěná prsíčka pokrájíme na nudličky a spolu s cibulí je orestujeme na rozehřátém oleji na pánvi. Přidáme cibulky, fazolové lusky a rajčátka. Vše osolíme, opepříme a prohřejeme. Nakonec vmícháme těstoviny.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2312 kJ/552 kcal

Počet porcí/kusů 4



Penne se slaninou, květákem a naklíčenou čočkou

Suroviny:
300 g těstovin (penne), ?sůl, ?200 g květáku, ?100 g slaniny (plátky), ?2 velké mrkve, ?1 menší pórek, ?3 lžíce olivového oleje, ?100 g naklíčené čočky, ?mletý černý pepř, ?špetka rozmarýnu, ?špetka šalvěje



Postup:

1.
Těstoviny uvaříme v osolené vodě na skus. Růžičky květáku očistíme. Vložíme je do osolené vroucí vody a také uvaříme do měkka (musí však zůstat pevné). Těstoviny i květák scedíme a necháme okapat.

2. Slaninu nakrájíme na nudličky. Mrkev s pórkem očistíme a pokrájíme na tenká kolečka.

3. V pánvi rozehřejeme olej a necháme na něm zezlátnout slaninu. Přidáme pórek s mrkví a orestujeme je. Vmícháme květák, čočku a těstoviny. Vše osolíme, opepříme, dochutíme bylinkami a prohřejeme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2448 kJ/585 kcal

Počet porcí/kusů 4



Těstoviny s houbami

Suroviny:
200 g čerstvých zelených fazolek, ?sůl, ?100 g anglické slaniny, ?1 lžíce oleje, ?200 g žampionů, ?mletý pepř, ?400 g těstovin (penne), ?100 ml smetany, ?100 g parmazánu



Postup:

1.
Fazolky omyjeme a odkrojíme konce. Pak fazolky povaříme asi 3 minuty ve vroucí osolené vodě, scedíme a dáme do studené vody.

2. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme je na rozehřátém oleji. Přidáme očištěné na plátky nakrájené žampiony a okapané fazolky. Osolíme, opepříme a restujeme asi 4 minuty. Nakonec přilijeme smetanu a krátce provaříme.

3. Mezitím si v dostatečném množství vody (na 100 g těstovin 1 litr vody) uvaříme penne. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme podle druhu 8 - 12 minut na skus.

4. Uvařené těstoviny scedíme a promícháme s omáčkou. Porce těstovin posypeme nastrouhaným parmazánem.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2239 kJ/535 kcal

Počet porcí/kusů 4



Penne s ořechovou omáčkou

Suroviny:
600 g penne?, sůl?, 200 g šunky, ?100 g vlašských ořechů, ?2 lžíce másla?, svazek bazalky?, 300 ml smetany 33 %?, 1 lžičku vegety, ?špetku drceného pepře?, 200 g hoblin parmazánu



Postup:

1.
Ve velkém hrnci v osolené vodě uvaříme penne (dáme pozor, abychom je nerozvařili). Poté je propláchneme pod teplou tekoucí vodou a necháme okapat.

2. Šunku nakrájíme na středně silné nudličky, ořechy nasekáme na kousky, popřípadě roztlučeme v hmoždíři paličkou.

3. V hlubší pánvi se silným dnem rozehřejeme máslo, přidáme šunku, nasekané oříšky, pokrájenou bazalku a společně krátce orestujeme. Po zhruba dvou minutách vše zalijeme smetanou. Za občasného promíchání necháme vařit, až smetana zhoustne a spojí všechny ingredience. Nakonec omáčku dochutíme vegetou a drceným pepřem.

4. Na talíř dáme porci těstovin, přelijeme omáčkou, posypeme hoblinkami parmazánu a lístky čerstvé bazalky a podáváme.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 4250 kJ/1015 kcal



  • Vybrali jsme pro Vás