Lahvím je lépe vleže
Lahve s korkovou zátkou nikdy nenechávejte dlouho postavené! Ptáte se proč? Zabráníte tak vysychání korku, ke kterému může dojít při delší archivaci, a následně tomu, aby se do vína dostal vzduch a ono se začalo kazit. Sommelier David Král vysvětluje: „Když si chcete delší dobu šetřit dobré víno, je lepší ho uchovávat vleže, aby si zachovalo všechny kvality. U některých typů, například u „barikových“ vín, jako je například Víno Mikulov Sommelier Club Selection barrique Rulandské modré 2016, se dokonce delší archivace přímo doporučuje.“
S vínem zacházejte jako s čokoládou
K oběma byste se totiž měli chovat stejně. Máte víno uskladněné ve speciálním stojanu například v kuchyni nebo ještě lépe ve spíži? Skvělé! Ale jen do chvíle, než přijdou horka. „Pokud je v místnosti takové horko, že by se vám tam začala rozpouštět čokoláda, je dobré i vaše oblíbené lahve přestěhovat někam, kde je chladněji. To se ale týká spíše červených vín, která snesou i teploty kolem 18 °C, bílá obecně doporučuji skladovat spíše v rozmezí 7–10 °C,“ upozorňuje sommelier. Skladování při pokojové teplotě jednoduše není pro vína univerzální formulkou!
Většina vinařských regionů leží mezi 30. a 50. rovnoběžkou
Toto pravidlo platí na sever i na jih od rovníku. Severněji je příliš chladno na to, aby hrozny v klidu dozrály, naopak jižněji se jim to daří až moc rychle a kyselina nedokáže vyvážit přírodní cukr. Samozřejmě existují výjimky. Brazilská vína sice vznikají v tropickém klimatu, ale zároveň ve vyšší nadmořské výšce. „A přestože naše vinice leží právě na okraji zmiňovaných rovnoběžek, díky příznivému podnebí vznikají i na Moravě vína oceňovaná ve světě. Příkladem může být Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink vlašský 2015 pozdní sběr, které získalo stříbrnou medaili na mezinárodní soutěži AWC Vienna 2017,“ doplňuje David Král, dvojnásobný vítěz mistrovství ČR sommelierů Bohemia Sekt Trophée.
A rada sommeliera na závěr: „Víno byste si měli vychutnat všemi smysly.“
Abyste si všechny jeho vlastnosti užili opravdu naplno, postupujte jako sommelieři – nejdříve si prohlédněte jeho barvu, k vínu přivoňte a až poté se napijte. I tady však postupujte pomalu, vychutnejte si jej na jazyku a objevujte třeba tóny ovoce, plnost i kyselinku. Jen tak si dobré víno skutečně užijete!