Bábovka s rebarborou a meruňkami
Suroviny: 4 vejce, 150 g moučkového cukru, 150 ml oleje, 150 ml zakysané smetany, 250 g polohrubé mouky, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 50 g kokosu, 2 lžičky citronové šťávy, 100 g meruněk, 200 g rebarbory, tuk a hrubá mouka na formu
?Postup:
1. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Za stálého šlehání přidáme olej a zakysanou smetanu. Pak lehce vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a kokos.
2. Bílky vyšleháme s citronovou šťávou na pevný sníh a vmícháme lehce do těsta. Meruňky a rebarboru očistíme. Meruňky nakrájíme na čtvrtky, rebarboru na špalíčky.
3. Formu na bábovku vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Třetinu těsta naplníme do formy a rozložíme třetinu meruněk a rebarbory. Dáme druhou část těsta, meruněk a rebarbory a postup ještě jednou opakujeme.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C asi 50 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě, pak vyklopíme na kovovou mřížku a necháme vychladnout úplně. Před podáváním pocukrujeme.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 958 kJ/229 kcal
Počet porcí/kusů 16