Kuře s bylinkovým sýrem a rozmarýnovými bramborami
Suroviny: 1/2 svazku pažitky, ?1/2 svazku petrželky, ?120 g žervé, ?100 g taveného sýra, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 kuře (1200 g), ?1 bio citron, ?2 menší cibule, ?1 lžíce olivového oleje, ?400 g malých brambor, ?1 snítka rozmarýnu, ?1 lžíce másla, ?100 ml smetany ke šlehání
Postup:
1. Pažitku a několik snítek petrželky omyjeme, nasekáme nadrobno a dáme do misky. Přidáme žervé a tavený sýr, osolíme, opepříme a promícháme. Kuře omyjeme a osušíme. Prsty nadzvedneme kůži a polovinu sýrové směsi rozetřeme mezi kůži a maso.
2. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a dužinu nakrájíme na kousky. Jednu cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Kuře vložíme do zapékací formy, posypeme citronovou kůrou, osolíme, opepříme, naplníme citronem, cibulí a zbylými snítkami petrželky. Přelijeme je olejem a pečeme při 190 °C asi 30 minut. Pak výpek slijeme do misky.
3. Brambory omyjeme, přepůlíme a dáme do mísy. Osolíme je a promícháme s nasekaným rozmarýnem. Přidáme je ke kuřeti a pečeme dalších 60 minut.
4. Zbylou cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme na másle zesklovatět. Zalijeme smetanou, přidáme zbylou sýrovou směs a pozvolna ji necháme rozpustit. Nakonec vmícháme výpek z kuřete. Sýrovou omáčku podáváme zvlášť.
Doba přípravy 120 minut.
1 porce obsahuje 3058 kJ/730 kcal
Počet porcí/kusů 4