Marinované kuře s meruňkovou nádivkou
Suroviny: 1 kuře (asi 1300 g), ?3 lžíce sójové omáčky, ?3 lžíce rýžového vína (nebo bílého vína z hroznové révy), ?3 lžíce olivového oleje, ?2 lžíce jablečného octa, ?2 lžíce medu, ?1 lžička nastrouhaného zázvoru, ?3 stroužky česneku, ?2 lžíce dijonské hořčice, ?1 lžíce podravky (nemusí být), ?2 lžíce másla, ?1 cibule, ?1 řapík celeru, ?100 g hrášku, ?300 g vařené rýže, ?1 lžíce nasekaného tymiánu a šalvěje, ?100 g sušených meruněk, ?asi 10 lžic drůbežího vývaru, ?100 g meruňkového džemu, ?sůl a mletý černý pepř
Postup:
1. Kuře omyjeme a osušíme. Do mísy nalijeme sójovou omáčku, rýžové víno, olivový olej a jablečný ocet. Přidáme med, najemno nastrouhaný zázvor, prolisované stroužky česneku, hořčici a podravku. Vše důkladně promícháme.
2. Kuře potřeme marinádou a necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny. Na pánvi s rozehřátým máslem podusíme najemno nasekanou cibuli, nadrobno nakrájený řapík celeru a hrášek. Přidáme vařenou rýži, nasekané bylinky a nakrájené sušené meruňky.
3. Přilijeme vývar a směs dochutíme solí a pepřem. Vše promícháme, prohřejeme a sejmeme z plotny. Kuře naplníme rýžovou nádivkou. Nohy svážeme k sobě. Kuře vložíme do pekáčku.
4. Do marinády vmícháme meruňkový džem a kuře znovu potřeme. V troubě ho při 180 °C pečeme asi 60 minut. Během pečení kuře přeléváme výpekem a zbylou marinádou a podléváme vodou. Zbylou nádivku přidáme krátce před dopečením ke kuřeti a prohřejeme ji.
Doba přípravy 90 (bez marinování) minut.
1 porce obsahuje 3430 kJ/819 kcal
Počet porcí/kusů 4