Doporučujeme

Obrácený rajčatový koláč

Obrácený rajčatový koláč | foto: MAFRA

RECEPT DNE: Obrácený rajčatový koláč

  • 0
Slané koláče jsou skvělé občerstvení na letní posezení s přáteli.

Ingredience

Na těsto:

250 g hladké mouky
sůl
50 g strouhaného parmazánu
2 lžičky lístků tymiánu
150 g másla
1vejce

Na rajčata:

1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
350 g středně velkých rajčat
200 g různobarevných cherry rajčat
sůl
3 snítky čerstvého tymiánu
3 lžíce třtinového cukru
2 lžíce vinného červeného octa
4 lžíce strouhaného parmazánu + na ozdobu
pár lístků bazalky na ozdobu

1. Ve větší míse smícháme prosátou mouku, špetku soli, parmazán, lístky tymiánu a pokrájené máslo. Nakonec přidáme vejce a asi 2 lžíce studené vody. 

2. Vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme 30 minut v lednici odležet. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem. Vložíme přepůlená rajčata řeznou stranou nahoru včetně skrojených cherry rajčat.

3. Rajčata osolíme a posypeme lístky tymiánu. Na mírném plameni opékáme asi 15 minut. Poté je opatrně přendáme na dno kulaté formy, řeznou stranou dolů.

4. Do pánve, kde se rajčata opékala, přidáme cukr a ocet. Necháme zhoustnout a vzniklou šťávou rajčata pokapeme. Pak je posypeme parmazánem.

5. Z těsta vyválíme kulatý plát silný asi 3 mm. Těsto položíme navrch rajčat, konce ohneme směrem dolů a na několika místech propíchneme vidličkou.

6. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Koláč necháme ve formě zchladnout a poté jej opatrně vyklopíme na talíř. Před podáváním ozdobíme listy bazalky a posypeme parmazánem.


  • Vybrali jsme pro Vás