Ingredience Na boloňskou omáčku: Na dohotovení: |
1. Mrkev, celer, cibuli a česnek očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Olivový olej rozehřejeme a podusíme na něm nakrájenou mrkev, celer a cibuli. Restujeme asi 4 minuty na mírném ohni a přisypeme česnek.
2. Pak přidáme mleté maso, zvýšíme teplotu a vše opečeme. Zalijeme rajčaty, ochutíme tymiánem, solí i pepřem a povaříme na mírném ohni za občasného bublání asi 45 minut. Nakonec zamícháme lístky bazalky.
3. Dobře vychlazenou ricottu smícháme s mascarpone. Směs zředíme mlékem, ochutíme solí a odložíme do lednice.
4. Cuketu a lilek podélně nakrájíme na tenké plátky, které osolíme a na papírovém ubrousku necháme vypotit.
5. Pekáček vymažeme silnou vrstvou olivového oleje a na dno rozložíme plátky cuket. Ty překryjeme vrstvou boloňské omáčky, na ni vyskládáme plátky lilku a tu překryjeme smetanovou vrstvou z ricotty a mascarpone. Nakonec posypeme vrstvou strouhané mozzarelly a lístky bazalky.
6. Postup vrstvení několikrát zopakujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Končíme poslední bílou vrstvou posypanou strouhanou mozzarellou a parmazánem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 45 minut dozlatova.