Lahůdka, kterou ocení nejen vaše děti. Nachystejte k obědu kynuté jahodové knedlíky.

Ingredience

Těsto:

500 g polohrubé mouky
20 g droždí
1 lžička krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
1 vejce
sůl

200 g velkých jahod

200 g nastrouhaného tvrdého tvarohu
200 g moučkového cukru
asi 80 g rozpuštěného másla

1. Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Zalijeme polovinou vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. 

2. Pak přidáme zbylé vlažné mléko, vejce a špetku soli. Ze všech přísad vypracujeme tužší nelepivé těsto, které necháme na teplém místě vykynout. 

3. Těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a rozkrájíme ho na čtverce. Do středu každého čtverce dáme jahodu, obalíme ji těstem a dlaněmi zakulatíme. Knedlíky necháme na teplém místě ještě asi 15 minut kynout. 

4. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Po uvaření je vyjmeme a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky zůstaly kypré. Posypeme je nastrouhaným tvarohem a cukrem, polijeme máslem a podáváme. 

Témata: mléko, Jahody, Knedlíky, Cukr