Ingredience Těsto: 500 g polohrubé mouky 200 g nastrouhaného tvrdého tvarohu |
1. Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a přidáme lžičku cukru. Zalijeme polovinou vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
2. Pak přidáme zbylé vlažné mléko, vejce a špetku soli. Ze všech přísad vypracujeme tužší nelepivé těsto, které necháme na teplém místě vykynout.
3. Těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm a rozkrájíme ho na čtverce. Do středu každého čtverce dáme jahodu, obalíme ji těstem a dlaněmi zakulatíme. Knedlíky necháme na teplém místě ještě asi 15 minut kynout.
4. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 8 minut. Po uvaření je vyjmeme a propíchneme vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky zůstaly kypré. Posypeme je nastrouhaným tvarohem a cukrem, polijeme máslem a podáváme.