Doporučujeme

Šlehačkové koláčky

Šlehačkové koláčky | foto: Kulinární studio MAFRA

RECEPT DNE: Šlehačkové koláčky

  • 0
Co s loňskými ořechy? Upečte si skvělé koláčky!

Ingredience:

20 g droždí
50 g moučkového cukru
160 g polohrubé mouky 
90 g hladké mouky
70 g másla
2 žloutky
180 ml smetany ke šlehání 

Ořechová náplň:
200 g vlašských ořechů
150 ml mléka
60 g krupicového cukru
2 lžíce rumu

Drobenka:
20 g krupicového cukru
20 g polohrubé mouky
20 g másla 

Dohotovení:
1 vejce na potření
ořechy na zdobení

1. Droždí rozmícháme se lžičkou cukru na kaši. Do mísy prosijeme zbylý cukr, polohrubou a hladkou mouku. Přidáme rozmíchané droždí, změklé máslo, žloutky a smetanu. Vypracujeme pevné těsto, které necháme asi 10 minut odležet. 

2. Ořechy nastrouháme a svaříme s mlékem a cukrem. Necháme vychladnout a ochutíme rumem. Na drobenku spojíme mouku s cukrem a máslem.

3.  Těsto rozválíme na pracovní desce na plát silný 3 mm. Rozkrájíme ho na čtverce 6x6 cm. Do středu každého čtverce dáme lžičku náplně, okraje těsta potřeme vejcem a přehneme do šátečku. Šátečky položíme na plechy vyložené pečicím papírem. 

4. Povrch šátečků potřeme vejcem. Část šátečků ozdobíme ořechem, zbylé drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 12 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.  


  • Vybrali jsme pro Vás