Rajská polévka s červenou čočkou
Potřebujete:
400 g loupaných krájených rajčat
6 lžic červené čočky Bioharmonie
1 lžíce olivového oleje
2 cibule nasekané nadrobno
2 lžíce rajčatového protlaku
3 šálky zeleninového vývaru
3 lžíce čerstvé nebo zmražené bazalky
1 bobkový list
černý pepř
Postup: Propláchnutou čočku vsypeme do hrnce s vroucí vodou. Zvolna vaříme přikrytou asi 25 minut, dokud nezměkne. Slijeme vodu, čočku propláchneme a necháme okapat.
Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibulku a smažíme asi 10 minut. Přidáme rajčata, rajčatový protlak, bobkový list, pepř a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou za občasného míchání asi 25 minut. Hrnec odstavíme a necháme pár minut chladnout. Vyjmeme bobkový list a zeleninu rozmixujeme. Zeleninovou směs pak vrátíme do hrnce. Nakonec vmícháme čočku a nadrobno nasekanou bazalku.