Burger nemusí být jen z masa. Máme pro vás tip na večeři nejen pro vegetariány.

Ingredience

250 g sušené cizrny
1 cibule
3 stroužky česneku
1 lžička římského kmínu
sůl
čerstvě mletý pepř
1 lžíce čerstvých bylinek (petržel, koriandr)
olej na smažení

3 lžíce řeckého jogurtu
2 lžičky tahini pasty
šťáva z ½ citronu
1 lžička olivového oleje

2 sezamové bulky
hrst rukoly
100 g krouhaného červeného zelí
1 menší mrkev
70 g salátové okurky

Na hranolky:
400 g brambor typu C
sůl
2 snítky rozmarýnu
3 lžíce olivového oleje

1. Cizrnu namočíme přes noc do vody a poté scedíme. Společně s cibulí, 2 stroužky česneku a kmínem ji rozmixujeme. Podle chuti osolíme a opepříme a na závěr přimícháme nasekané bylinky.

2. Z těsta vytvarujeme stejně velké koule a z nich pak karbanátky. V pánvi rozpálíme olej a placičky opečeme z obou stran dozlatova.

3. Smícháme jogurt, tahini pastu, prolisovaný stroužek česneku, šťávu a olivový olej. Osolíme a opepříme. Bulky překrojíme, nasucho opečeme a potřeme připraveným dresinkem.

4. Na spodní část postupně vyskládáme rukolu, falafel, zelí, na nudličky nakrájenou mrkev, kolečka okurky a zaklopíme vrchní částí potřené bulky.

5. Brambory očistíme a i se slupkou nakrájíme na stejně silné hranolky, které dáme na plech vyložený pečicím papírem.

6. Hranolky osolíme, posypeme nahrubo nasekaným rozmarýnem a zalijeme olejem. Rukama lehce promícháme a pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 30–40 minut.