Ingredience 400 g hladké mouky + na vál 3 velká (nebo 4 menší) vejce olivový olej na zakápnutí sůl 80 g vlašských ořechů 250 g kozího sýra mletý černý pepř 250 g výhonků zeleného chřestu 250 g malých žampionů 2 snítky hladkolisté petržele 1 vejce na potření 2 lžíce másla šťáva z 1 citronu parmazán na posypání |
1. V míse smícháme mouku s vejci, asi 1 lžící olivového oleje a špetkou soli. Podle potřeby přilijeme vodu a vypracujeme vláčné hladké těsto. Na pomoučněném vále z něj vytvarujeme bochánek, který zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet 30 minut v chladničce.
2. Mezitím nasekáme najemno ořechy a smícháme je s kozím sýrem. Náplň dochutíme solí a pepřem. Chřest zbavíme dřevnatých konců. Výhonky od hlavičky směrem dolů oloupeme (mladý zelený chřest není potřeba loupat vůbec) a pak je nakrájíme šikmo na menší kusy. Žampiony očistíme a rozkrájíme na čtvrtky. Petržel opláchneme, necháme okapat a nasekáme najemno.
3. Odleželé těsto rozdělíme na 4 díly a na pomoučněném vále je rozválíme na tenoučké dlouhé a úzké pláty. (Pokud máme strojek na těstoviny, necháme jím díly těsta několikrát projít. Začínáme s nejširším nastavením a postupně nastavujeme menší tloušťku.)
4. Na dva pláty rozdělíme v řadách pomocí lžic hromádky náplně. Těsto kolem nich potřeme rozšlehaným vejcem, přikryjeme zbylými pláty těsta a důkladně přimáčkneme. Ravioly vykrájíme pomocí rádýlka a přendáme je na plech s pečicím papírem.
5. Na pánvi rozehřejeme máslo s kapkou oleje. Přidáme chřest a žampiony a opékáme dozlatova.
6. V hrnci přivedeme k varu vodu se solí a kapkou oleje. Vložíme ravioly a vaříme cca 3 minuty.
Vyjmeme je pomocí děrované naběračky, necháme okapat a přidáme do pánve. Zakápneme je citronovou šťávou, posypeme petrželí a promícháme. Ravioly s chřestem a žampiony rozdělíme na talíře, posypeme nahrubo nastrouhaným parmazánem a podáváme.