Teplý salát ze žampionů a hlívy s kozím sýrem
Suroviny: 400 g žampionů (tmavé nebo světlé), 200 g hlívy, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky sušeného oregana, 1/2 lžíce balzamicového octa, 1/2 lžíce hnědého cukru, mořská sůl, 8 plátků bílého chleba, 150 g čerstvého kozího sýra, 2 lžíce bílého jogurtu, 1/2 chilli papričky, 100 g listů ředkvičky nebo baby špenátu
?Postup:
1. Žampiony a hlívu očistíme, hlívu nakrájíme na menší kusy, větší žampiony překrojíme. Česnek rozdrtíme. V pánvi zahřejeme olivový olej, vložíme do něj česnek a houby a restujeme je.
2. Restujeme jen tak dlouho, až houby pustí vodu a ta se částečně odpaří. Pak přidáme oregáno, ocet, cukr a sůl. Houby promícháme s přísadami a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme ještě 5 až 10 minut. Do trouby dáme opéct zároveň i plátky bílého chleba.
3. Kozí sýr rozdrobíme a smícháme s jogurtem. Chilli papričku usekáme na velmi jemno a vmícháme do jogurtu. Upečené houby promícháme s listy ředkvičky (můžete použít i špenát, čekanku nebo rukolu). Přidáme ochucený kozí sýr a ke každé porci dva plátky opečeného chleba.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1480 kJ/353 kcal
Počet porcí/kusů 4