Nemohla jsem ani chodit do práce, jak mi bušilo ve spáncích. Bolest se objevila náhle, vždycky jsem rychle musela vyhledat peřinu a schoulit se do ní. Doktoři si nevěděli rady, migrény neodhalili. A tak jsem ze zoufalství začala psát deník. Zdravotní deník. Psala jsem si, jaké jídlo jsem kdy snědla, co jsem dělala a kdy mě co bolelo. A překvapivě jsem zjistila, že permoníci zaútočí vždycky, když si dám pečivo. Ano, obyčejný rohlík nebo chléb,“ vypráví Darina, která tehdy myslela, že už jí nastává přechod.
Místo toho ve svých osmačtyřiceti díky poznámkám ze zdravotního deníku zjistila spojitost mezi bolestí hlavy a bílým pečivem. Když deník ukázala lékaři, byl překvapený. Nikdy o něm neslyšel. „Naštěstí vzal moje slova vážně a udělal mi testy na potravinové alergie. A vyšla z nich alergie na lepek, která se projevovala touto netradiční formou.“ Když Darina pátrala a prolistovávala poznámky zpětně, zjistila, že ji hlava lehce pobolívala, i když snědla těstoviny nebo třeba pizzu v restauraci.
„Zdravotní deník neslouží jen zdravotníkům na táboře, kteří do něj zapisují každé klíště a odřeninu. V trochu jiném podání si ho mohou vést lidé, kteří mají nepravidelně nejrůznější bolesti. Mohou tak vypozorovat spojitosti s nejrůznějšími aktivitami nebo pokrmy,“ říká praktická lékařka Valérie Neužilová.
Sama si ho vede: „A zjistila jsem, že pravidelně každé úterý mě bolí hlava. Dřív jsem samozřejmě vůbec netušila, že se bolest vyskytuje takto pravidelně. Zjistila jsem to až ze zdravotního deníku.“ Neužilová vypráví, že pak začala více sledovat, co dělá v pondělí. „Překvapeně jsem došla k tomu, že je to kvůli vínu, na které pravidelně chodím s kamarádkami. Ne, že bych vypila litr, ale prostě mi nesedí.“