Nesnesitelná lehkost jídla
Další důvod, proč se přejídáme, je ten, že do nás jídlo snadno klouže. A to doslova. Všechno je rozmixované, vykostěné, ze všeho se odstraňuje vláknina a zrníčka, aby se to dobře kousalo. Před třiceti lety běžný Američan přežvykoval jedno sousto pětadvacetkrát, dnes jen desetkrát.
David Kessler tvrdí, že naše epocha dala vzniknout novému druhu jídla – totiž baby jídlu pro dospělé, které nevyžaduje žádné velké úsilí při konzumaci. Báječně klouže krkem, takže až ztrácíte přehled, kolik toho sníte. Než nám do mozku pronikne zpráva, že se už žaludek nasytil, pošleme do něj další nadbytečnou stravu. Mnozí z nás jsou pod vlivem výchovy z dětství navíc zvyklí nenechávat na talíři zbytky. Protože ale tyhle měkké potraviny jsou zbavené vlákniny, která ručí za pocit nasycení, cítíme se po takovém jídle neuspokojení, hladoví.
Mohlo by vás zajímat: Superpotraviny: co jsou a proč je jíst?
Jíst kdykoliv
Pochutiny se balí do lákavých lesklých červených obalů, aby přitáhly naši pozornost. Reklamní slogany nás utvrzují v tom, že je legitimní jíst kdykoliv. (Kdykoliv, když máte chuť; kdykoliv, když máte chuť na něco malého; kdykoliv, když dostanete chuť mezi jídly...) Jídlo je neustále dostupné. Třeba chipsy koupíte na každém rohu. Nikdy nehladovíme – jakmile pocítíme hlad, něco malého je k dispozici. Hlavně pochoutky vystavované u pokladen skvěle lapají pozornost a zvyšují výrobcům prodeje. Když na vás mlsky útočí ze všech stran, zdá se být snadné a normální je konzumovat.
„Reklamní slogany nás utvrzují v názoru, že nemáme čas zdlouhavě vařit zdravá pracná jídla, a nabízejí rychlá a snadná řešení. Takže když vidíme v obchodě připravené jídlo, které vypadá dobře a navíc tak i chutná, je těžké odolat,“ uvádí Mirka Šandlová.