Jsme hladové
Pro mnohé ženy jídlo představuje osobního nepřítele. Čím víc se s ním perou, tím víc dostávají na frak. Proč pořád jíme, i když bychom už dávno měly být plné? Výživová specialistka Mirka Šandlová tvrdí, že je to i tím, že nedostáváme z jídla do těla dost živin.
„Většina potravinového zboží prochází při výrobě zdlouhavým a tak zásadním zpracováním, že při něm ztrácí výživové hodnoty. Pocit, že nemáte nikdy dost, který vás nutí do dalšího jídla, má co do činění právě s hladem po živinách.“
David Kessler přednáší pediatrii, epidemiologii a biostatistiku na Univerzitě Kalifornie v San Francisku a byl také členem americké vládní komise pro jídlo a léky, která dohlíží na kvalitu potravin v USA. Ve svém pojednání konstatuje, že výrobci potravin záměrně přidávají do výrobků takové množství cukru, soli a tuku, že až mění způsob, jakým naše mozky a těla na tyto potraviny reagují, a způsobují, že jich chceme mlsat víc a víc. Kesslerův zdroj z velké potravinové firmy mu potvrdil, že výrobci vědí, že díky tuku, cukru a soli se nedá výrobkům odolat. Že vyvolávají radost z konzumace, kteroužto veličinu výrobci označují jako hédonickou hodnotu jídla.
Náš tip: 24 potravin, které pomáhají hubnout
Kessler rozděluje jídla na plněná a vrstvená. U plněných výrobků vůbec nemáme šanci odhadnout kvalitu a množství přísad, z nichž jsou vyrobeny – přesto je jíme. Tam jsou cukry, sůl a tuky přidávány dovnitř. U vrstvených jídel se přidávají navrch například formou dresinků. Na jejich chuť už jsme zvyklí tak, že nám přestávají chutnat pokrmy, které svatou trojici přísad neobsahují. Stáváme se na nich a na uspokojení, které nám poskytují, závislí tak, že jich chceme víc.
Postupem času si jedení mozek stále silněji spojuje právě s chutí na sladké / slané / tučné. Tyhle potraviny mají zklidňující účinky; jakmile si je dáte, uleví se vám. Špatná zpráva ale zní, že na ně znovu a znovu dostáváte nutkavou chuť. Je pravděpodobné, že v našich mozcích dochází ke změně – neurotransmitery ovládly naši reakci na jídlo. Jeden z těchto neurotransmiterů je dopamin, týž neurotransmiter, který hraje svou roli v drogových závislostech. Proto mohou nezdravá jídla vzbuzovat stejnou závislost jako třeba kokain.