Vegetariánství je stále častěji skloňovaný pojem. Uvažujete, že byste to bez masa také zkusili? Pak byste měli vědět, jaké to má výhody i úskalí.

Někdo se k vegetariánství dostane kvůli zdraví, jiný se nehodlá podílet na zabíjení a zneužívání zvířat. A další si to prostě chce jenom vyzkoušet a už u toho zůstane.

Vegetariáni bývají zdravější

I proto už například Finsko vyzvalo občany, aby jedli méně masa. Navrhlo také Evropské unii zákaz dovozu brazilského masa na její území. Podle průzkumů je podstatný rozdíl i v agresivitě. Její míra je mnohem vyšší u masožravců. 

„Mě k vegetariánství přivedla kamarádka. A jsem jí za to vděčná. Připadám si teď taková lehčí, čistší. A i víc spojená s přírodou,“ mluví o své volbě Jitka. Podobně vyprávějí desítky dalších.

Vegetariánství pro mnohé lidi není jen způsobem stravování, považují ho za životní styl, který vypovídá o nich samotných. Pokud máte v rodině někoho, kdo se rozhodl nejíst maso, respektujte ho, i když vám třeba jeho volba bude připadat nepochopitelná.

„Moje mamka se s tím nikdy nesmířila. Má pocit, že mi bude spousta živin chybět a brzy umřu. Ale už to aspoň toleruje,“ usmívá se Jitka.

Zejména starší generace skutečně tento přístup k životu nechápe. Ale není se čeho bát: lékařské studie dokazují, že život bez masa, případně i dalších živočišných výrobků, nás na zdraví nijak neohrožuje, naopak nám prospívá. Pokud je tedy jídelníček vyvážený.

Obecně se vegetariáni často rekrutují z lidí, kteří celkově tíhnou ke zdravému životnímu stylu. Více sportují, ale také odpočívají a věnují se své duši. Čili prožívají méně stresu, který stojí za většinou civilizačních chorob.

Studie prokázaly, že se u vegetariánů projevuje menší riziko srdečních chorob, infarktu, a dokonce i většiny forem rakoviny. Výjimkou je rakovina tlustého střeva a konečníku, k níž jsou podle britského výzkumu milovníci rostlinné stravy paradoxně náchylnější než masožrouti. „Tento životní styl také pomáhá v boji s cukrovkou, kdy tělo mnohem lépe a rychleji reaguje na inzulín,“ dodává nutriční poradce Peter Cox.

Abychom ale byli spravedliví, vegetariánství má i svá negativa – zejména ta společenská. Ne všechny restaurace například nabízí bezmasá jídla, což může vegetariánům v případě setkávání s přáteli komplikovat situaci.

Bezmasé šílenství frčí

Vegetariáni bývají štíhlejší a zdravější

„Většina restaurací má v nabídce něco bez masa. Ale často to je smažák nebo jeden salát, pokud mluvíme o obyčejných hospodách. Takže je těžké se najíst,“ přitakává Jitka. Mnoho začínajících vegetariánů se také bojí, že variace jejich stravy bude chudá. To je nesmysl, vymyslet se dá i s pomocí internetu spousta receptů.

Je také jisté, že z masa člověk získává látky, které z rostlinné stravy do těla nedostane nebo dostane, ale ne v potřebné míře. Jedná se hlavně o vápník, vitamin D a B12. Ty musí potom čerpat buď z doplňků stravy anebo si pečlivě načíst, kde se zmíněné látky vyskytují ve velké míře a soustředit se na to, aby tyto potraviny jedl v dostatečném množství. Ještě větší pozor si musí dávat vegani, tedy lidé, kteří nejedí vůbec žádné potraviny živočišného původu.

Je pro dítě vhodné být vegetariánem?

Pokud se rozhodnete maso či další živočišné výrobky z jídelníčku vyřadit, musíte je správně nahradit – rozhodně nestačí je vynechat a dál se stravovat tak jako doposud. Pak by vám skutečně mohly hrozit zdravotní komplikace.

Co tedy jíst? Každý vegetarián nebo vegan se setkal s otázkou, kde bere bílkoviny. Ty získáte z luštěnin, sójových výrobků, jako jsou tofu nebo tempeh, sójového ‚masa‘ nebo třeba robi a seitan, které jsou vyrobené na základě pšeničné bílkoviny.

Požáry kvůli jídlu

Obrovské požáry spalující v současnosti Brazílii by paradoxně nevznikly, kdyby bylo víc vegetariánů. Amazonský prales musí totiž ustoupit pastvinám, aby se měl kde pást dobytek, který se potom zabije a rozprodá na steaky. Proto oheň zakládají sami farmáři, a to se souhlasem tamního prezidenta Jaira Bolsonara. 

Fosfor a železo vám dodá například již zmíněný tempeh, který se získává fermentací sójových bobů s bakteriemi. Šmakoun je zase hustá bílkovinná hmota, z níž se dají dobře udělat třeba řízky. Na vápník jsou zase bohaté luštěniny jako čočka nebo fazole, dále pak brukvovitá zelenina, nejrůznější semínka a ořechy.

Jedinou látkou, kterou z rostlinné stravy nelze získat, je vitamin B12 – ten je třeba tělu dodávat pomocí doplňků stravy, případně konzumovat potraviny, které jsou o něj obohacené (například rostlinná mléka, jogurty apod.).

A i když se masa nebo jiných živočišných výrobků nechcete vzdát úplně, co takhle zkusit do stravy zařadit více rostlinných složek? Nejenže obohatíte svůj jídelníček o nové chutě, ale prospějete svému zdraví i planetě.