Odkud pomerančovníky pocházejí, dodnes jistě nevíme, předpokládá se ale, že do Evropy doputovaly nejspíš z Asie a s objevitelskými výpravami se pak dostaly do Ameriky a Mexika.
Na druhou stranu, pomeranče byly objeveny ve vykopávkách v Pompejích, které roku 79 zasypal popel z Vesuvu, to znamená, že se v Itálii musely už tehdy pěstovat.
Jiná teorie zase předpokládá, že první pomerančovník dovezli z Číny Portugalci roku 1548, a to do Lisabonu. Kdo ví, kde je pravda…
V Čechách se jim ještě koncem 19. století říkávalo pomoranče, odvozeně od anglického výrazu orange.
A není nakonec jedno, kde se vzaly? Hlavně, že je (krásně oranžové) známe a můžeme konzumovat.
Během zámořských výprav byly pomeranče pro námořníky jediným zdrojem vitaminů (jak jejich dužnina, tak kůra), aby nedostali kurděje, a tak se hojně vysazovaly podél pravidelných námořních cest.
7 pádných důvodů, proč jíst pomeranče
1. Pomáhají předcházet stárnutí pleti
Jeden pomeranč zajistí až 80 % ideálního denního příjmu vitaminu C, který především podporuje imunitu, zabraňuje zánětům a působí proti stárnutí. Nedostatek vitaminu C navíc bývá odborníky spojován s usazováním tuku v oblasti pasu. Vitamin C se také podílí na vzhledu a textuře pokožky a zabraňuje tvorbě vrásek. Jeden středně velký pomeranč obsahuje asi půl šálku šťávy a víte, že odborníci doporučují vypít asi 3 litry tekutin denně.
Co možná nevíte
|
2. Chrání a povzbuzují oči
Obsahují vitamin A, který pomáhá udržovat zdravé oční sliznice, chrání oči před věkem podmíněnou degenerací.
3. Bystří mozek a myšlení
Folát, který je v pomeranči obsažený, podporuje funkci mozku a nervového systému, pomáhá chránit před depresemi a problémy s pamětí. Díky nutričnímu složení bude konzumace pomerančů ideální pro těhulky, protože snižuje riziko výskytu neurologických onemocnění u dítěte.
4. Účinně zabraňují zácpě
Pomeranč prostřední velikosti obsahuje zhruba 3 g vlákniny, (12 % z celkového doporučeného denního příjmu), ta podporuje trávicí funkce, udržuje pořádek v trávicím systému a v neposlední řadě po pomáhá předcházet zácpě.
5. Jsou doporučované i pro diabetiky
To je bez komentáře, díky vláknině pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, a předcházejí tak cukrovce. Mohou si na nich proto pochutnávat i diabetici.
6. Ošetří a vyživují vlasy
Vitamin C v pomerančích je základem pro kolagen, který je zase zodpovědný za kvalitu vlasových tkání. Konzumací pomerančů dodáte tělu látky, jež udržují vlasy v kondici.
7. Slouží pro zdraví i krásu
Pomeranče a jejich kůra jsou bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku. Kůra navíc dokáže vybělit zuby a poradí si i se skvrnami od kávy, čaje či cigaret. Pomáhá při trávicích potížích a je užitečná při hubnutí.
Hodí se i proti nespavosti: Kus kůry přiložte k nosu a párkrát se zhluboka nadechněte. Stejným způsobem zmírníte bolest hlavy. Zbaví vás černých pupínků, pokud pleť budete potírat vnitřní stranou kůry. A když si ji nastrouháte, nanesete ke kořínkům vlasů a zabalíte (ideálně přes noc) do ručníku, poradí si s lupy.