Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

We love food: Mangová panna cotta

  12:00aktualizováno  24. března 2019 17:31
Určitě nám dáte za pravdu, že italská panna cotta je skvělý a lehký letní dezert. Napadlo vás však někdy základní recept trochu pozměnit a onu lahodnou mléčnou chuť oživit slaďoučkým mangem?

| foto: marksandspencerfood.czBauer Media

INGREDIENCE

250 g oloupaného manga

300 ml smetany (single cream)

10 ks šafránu

250 ml plnotučného mléka

2 lžíce cukru

1 vanilkový lusk

4 plátky želatiny

200 g čerstvých ostružin

 

POSTUP

1. Panna cottu miluji. V restauraci si jí dávám vždy, když se vyskytne na dezertním lístku. Upřímně však mohu říci, že jsem ji ještě nikdy nepřipravoval doma. Nu což, všechno je jednou poprvé. Přes prvotní obavy mě ve finále překvapilo, o jak jednoduchý jde recept. Jediný zádrhel se zdál být v použití želatiny, ale jak se nakonec ukázalo, šlo o zbytečné obavy. Želatina je totiž překvapivě velmi přátelská ingredience i pro kuchaře amatéry. Vše klaplo, jak mělo a experiment, během kterého jsem do základního receptu přidal navíc mangové pyré, dopadl nad očekávání dobře. Pokud máte rádi svěží dezerty, je mangová panna cotta tím pravým. Její lehkou kyselost můžete doplnit sladkým lesním ovocem - osobně doporučuji ostružiny…

2. Čerstvé mango oddělte od pecky, oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky (pokud mango neradi loupete, což upřímně chápu, u Marks & Spencer seženete už naporcované). Ty následně přendejte do mixéru a sekejte tak dlouho, dokud z ovoce nevznikne hladké pyré. To pak nechte chvilku odpočívat.

3. Do hrnce dejte smetanu, mléko, cukr a za stálého míchání přiveďte k varu. Následně teplotu ztlumte zhruba na polovinu, přidejte šafrán, čerstvě vyškrabaná semínka z vanilkového lusku a dále ohřívejte, aby tekutá směs díky šafránu lehce zežloutla.

4. Do hlubokého talíře či mísy dejte studenou vodu a na zhruba 10 minut do ní namočte plátky želatiny.

5. Vezměte mangové pyré a po lžících ho za stálého míchání přidávejte do smetany s mlékem. Jakmile je veškeré pyré promíchané s tekutou směsí smetany a mléka, vraťte se k želatině. Vezměte ji do ruky, zbavte ji přebytečné vody (jako byste lehce ždímali prádlo), přidejte ji ke směsi v hrnci, vypněte sporák a vše důkladně promíchejte, aby se želatina zcela rozpustila.

6. Tekutou směs (neděste se, v ledničce zaručeně ztuhne) přendejte do připravených mističek či dóz a dejte minimálně na tři hodiny ztuhnout do ledničky. Ideální je nechat panna cottu tuhnout přes noc. Jakmile je hmota tuhá, můžete ji ozdobit ovocem (ostružinami), popřípadě pocukrovat a podávat.

Tento recept připravil Když to dá Petr, dáte to i vy

ČTĚTE TAKÉ - We love food: Ovesné lívance s ovocem a jogurtem

Autor:
  • Nejčtenější

Modrá ve všech odstínech. Blankytné kousky jsou nadčasové a hlavně in

Modrá barva má vážně mnoho různých odstínů, nikdy se neomrzí, je nadčasová a možná právě proto je prakticky stále na...

Jídelníček a psychika jsou spojité nádoby. Vytěžte z jídla to nejlepší

Pořád vám někdo říká, že musíte zhubnout. Soustředíte se na diety a najednou zjistíte, že z vašeho života jaksi...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Víte, jak se prosadit? Poradíme, jak na rodiče, partnera i šéfa

Toužíte po trošce respektu, po uznání? Už se vám nechce být „ta ušlápnutá“? Poradíme vám, co s tím. Někdy stačí změnit...

Barvy teď hrají hlavní roli, nejen v módě. Přizpůsobte tomu i make-up

Jaro si říká o barvičky, a to nejen co se vašeho outfitu týče. Sofistikované líčení s hravými detaily vám nejen zlepší...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Jaro, léto, barvy. Inspirujte se veselými kousky do teplých dnů

Přivítejte teplé počasí v novém modelu. Nechte se okouzlit jedinečnými vzory, inspirujte se jemným slunečním světlem a...

Doktorka čokoláda. Dejte si kousek, pomáhá srdci, mozku i očím

Kromě toho, že skvěle chutná, překvapí vás i dalšími pozitivními účinky. Pojďte si zdravě zahřešit. Čokoláda je...

Připijme si na Nový rok! Tipy na drinky s alkoholem i bez

A je to zase tady! Rok 2021 se s námi loučí a my se těšíme, jak přivítáme rok následující. Doufejme, že nám všem...

Káva jako lék. Prospívá srdci, chrání střeva a snižuje tlak

Není to jenom oblíbený horký nápoj. Dokáže skvěle povzbudit, a navíc má takřka zázračné účinky při ochraně před různými...

Skvělá na srdce, trávení i potenci. Sedm důvodů, proč je dobré jíst pohanku

Všichni o ní už slyšeli, málokdo ji však v kuchyni používá. Věčná škoda pro ty, kdo pohance nedají šanci, je totiž...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...