Doporučujeme

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Tři zimní tipy, jak zhubnout a přitom si skvěle pochutnat

  • 0
Máte pocit, že se vám od podzimu srazily kalhoty? Vánoční hodování společně s lenošením v rámci lockdownu nedělá nikomu z nás dobře. Jestli hledáte tipy, jak zdravě a pestře jíst a přitom hubnout, zkuste tyto tři recepty.
Pečený pstruh s čočkovým ragú

Pečený pstruh s čočkovým ragú

Ryby jsou díky nízkému obsahu tuků skvělým tipem pro všechny, kteří potřebují shosit nějaké to kilo, rybí tuk navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Zkuste volit i zajímavé přílohy, třeba čočkové ragú s cibulkou a kořenovou zeleninou.

Ingredience:
2 větší pstruzi
200 g čočky Beluga
300 g kořenové zeleniny
1 stonek řapíkatého celeru
1 menší cibule
500 ml zeleninového vývaru
40 g másla
olej
redukce z balzamikového octa
máta
sůl a mletý pepř

1. Čočku dáme vařit na mírném plamenu do zeleninového vývaru lehce osoleného. Mezitím si nakrájíme řapíkatý celer a kořenovou zeleninu na kostičky a do zlatova opékáme v hrnci. Poté přidáme cibuli najemno nakrájenou. S orestovanou zeleninou promícháme uvařenou čočkou.

2. Zalijeme 1 dl zbylého vývaru. Přidáme 20 g másla a dochutíme solí, pepřem a balzamikovým octem. Nakonec přidáme nasekanou mátu.

3. Pstruha zbavíme šupin, připravíme z něj čtyři filety bez kosti. Rozpálíme pánev nalijeme dvě lžíce oleje a pečeme na kůži cca 2 minuty. Přidáme zbytek másla, filety otočíme a vypneme sporák. Filety necháme ještě minutu odležet na pánvi.

Pečená dýně se sladkými brambory

Dýně se zeleninou a topinamburami

Už napohled hraje tato vegetariánská dobrota svěžími barvami a úplně vybízí k ochutnání. Zajímavostí jsou zde topinambury, které jsou známé pod názvem „židovské brambory“. Jedná se de facto o druh slunečnice, jejíž hlíza je jedlá.  

Ingredience:

300 g dýně hokkaidó
200 g sladkých brambor
300 g topinambur
200 g mrkve
30 g přepuštěného másla
50 g arašídového másla
tymián
slunečnicová a dýňová semínka
sůl a pepř

1. Zeleninu nakrájíme na větší kousky různých tvarů, dáme ji do pekáče a přidáme arašídové máslo. Osolíme, opepříme a dobře promícháme. Přepuštěné máslo rovnoměrně rozdělíme a nakonec na zeleninu položíme snítky tymiánu.

2. Zeleninu trošku podlijeme vodou a přikryjeme alobalem a pečeme při 160 °C cca 40 minut. Poté zeleninu odklopíme a pečeme dalších 15 minut, aby se zelenina opekla do světle hněda.

3. Semínka opražíme na sucho na pánvi a následně jimi posypeme pečenou zeleninu.

Celerové karbanátky s krůtím masem a jogurtovým dipem

Celerové karbanátky s krůtím masem a dipem

Základem těchto karbanátků je celer, oblíbená kořenová zelenina známá pro své protizánětlivé účinky a obsah vitaminů B, C, A a minerálů jako draslík, vápník, hořčík či železo. Jogurtový dip je pozvedne k dokonalosti.

Ingredience:

700 g krůtích prsou
1 menší celeru
3 stroužky česneku
30 g zázvoru
4 vejce
200 ml selského jogurtu
olivový olej
limetka
sůl a pepř
kurkuma

1. Krůtí prso nameleme v mlýnku, celer a zázvor nastrouháme najemno a smícháme s krůtím masem. Přidáme koření, sůl, černý pepř a 50 ml olivového oleje. Směs dobře promícháme.

2. Karbanátky pečeme na rozpálené pánvi s trochou oleje asi 4 minuty z každé strany.

3. Dip vyrobíme smícháním jogurtu, olivového oleje, soli a pepře. Můžeme dochutit limetkovou šťávou a kůrou.


  • Vybrali jsme pro Vás