Jujuba
Ovoce jujuba pochází z jižní Číny, a proto se mu také někdy přezdívá čínské datle (po usušení tak totiž opravdu vypadá). Jsou to drobné plody velikostí naší švěstky se zelenou slupkou a poměrně nevýraznou, za to ale velmi osvěžující chutí. Obsahují významný podíl železa, jodu a kobaltu, vlákniny, esenciální nenasycené mastné kyseliny a také vitamin C.
Vzhledem k historii tohoto ovoce, která se píše již přibližně úctyhodných 3000 let, je jujuba součástí čínské medicíny. Ta ji využívá hlavně jako prostředek pro detoxikaci, ke srovnání zažívání nebo k léčbě vysokého krevního tlaku. A jak se jujuba konzumuje? Je oblíbenou surovinou, ze které se vyrábí marmelády, nebo se kompotuje. Můžete ji také usušit a pochutnávat si na ní celoročně.
Ječmen
Ne, vážně vám nedoporučujeme jíst zrní. Mladý ječmen, neboli zelený ječmen, patří mezi zelené superpotraviny a většinou se jedná o zelený prášek, ze kterého si uděláte nápoj, nebo ho seženete v podobě tablet. A proč sáhnout zrovna po mladém ječmenu? Obsahuje totiž velké množství vitaminů, antioxidantů, 20 aminokyselin včetně 8 esenciálních, minerálů (draslík, vápník, hořčík, železo a další) a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. Je skvělým pomocníkem při detoxikaci organismu, dodává energii a pomáhá bojovat s únavou a depresemi. Kromě toho má i pozitivní vliv na stárnutí, pomáhá při nadváze, posiluje imunitní systém, bojuje s poruchami spánku a zlepšuje pleť! Prostě univerzální pomocník!