Neděle 27. listopadu 2022, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 27. listopadu 2022 Xenie

Udělejte z oběda v práci nejlepší okamžik dne. Přineste si jídlo v krabičce

Vadí vám, že ceny jídel v restauracích strmě rostou, nebo si prostě nemůžete vybrat z poledního menu to, co by vám chutnalo? Pomoc je snadná, připravte si doma oběd do krabičky. Nabízíme vám několik praktických tipů a k tomu pět báječných receptů.

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Chvilka domácí přípravy se vám vyplatí. Druhý den si v práci díky tomu můžete vybalit báječné jídlo.

Tipy na krabičkový oběd

  • Ideální jsou luštěninové saláty, jsou výživné a zasytí.
  • Mnoho variant skýtají sendviče, nebojte se i veganských a vegetariánských verzí s domácí pomazánkou.
  • Nezapomínejte na ovoce a zeleninu, předem si je nakrájejte a dejte do speciální uzavíratelné krabičky.
  • Perfektním doplňkem jsou různé dipy, můžete si do nich namáčet jak kousky zeleniny, tak třeba domácí pečivo či tyčinky.
  • Moderní variantou je také poke bowl, tedy miska plná barev a chutí.

Vyzkoušejte některé z našich receptů, které vám v práci dodají energii a kolegové vám budou zaručeně závidět.

Asijský nudlový salát

Asijský nudlový salát

příprava 20 minut

Ingredience na 2 porce:

          • 300 g hovězího steaku
          • 1 lžíce oleje
          • 200 g rýžových nudlí
          • 1 mrkev
          • 200 g ledového salátu
          • 160 g salátové okurky
          • hrst bylinek (máta, bazalka)
          • 1 chilli paprička
          • sůl
          • 2 lžíce restovaných nesolených arašídů

Dresink:

  • 1 lžíce hnědého cukru (palmového)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce limetové šťávy
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 stroužek česneku

Pracovní postup:

1. Na dresink rozmíchejte cukr v rybí omáčce a limetové šťávě. Když se rozpustí, přidejte chilli omáčku. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno a vmíchejte do dresinku.

2. Steak osolte, potřete olejem a zprudka krátce opečte z obou stran na pánvi, kde ho poté nechte chvilku odležet v teple. Pak ho nechte vychladnout a nakrájejte na slabé plátky.

3. Rýžové nudle dejte do mísy,zalijte vroucí vodou,zakryjte a nechte 5 minut bobtnat. Pak je slijte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat.

4. Mrkev oloupejte a nastrouhejte na silnější nudličky, ledový salát a okurku nakrájejte. Chilli papričku očistěte a nakrájejte na kolečka. Arašídy nasekejte nahrubo.

5. Zeleninu, nudle a maso dejte do krabičky. Posypte bylinkami, chilli papričkami a arašídy. Přibalte skleničku s dresinkem.

Kuskus s kuřetem a salátem z řepy

Kuskus s kuřetem a salátem z řepy

příprava 25 minut

Ingredience na 2 porce:

  • 2 malé barevné řepy
  • 1 šalotka
  • 50 g perlového kuskusu (nebo kuskusu)
  • 1/4 salátové okurky
  • 4 listy salátu
  • 1/4 grilovaného kuřete
  • 150 g řeckého bílého jogurtu
  • sůl a mletý černý pepř

Dresink:

  • 1 lžíce cherry octa
  • 50 ml panenského olivového oleje
  • 1/2 lžíce kořenicí směsi se sezamem (dukkah)

Pracovní postup:

1. Na dresink smíchejte ocet s olivovým olejem a poté ochuťte kořenicí směsí.

2. Řepy oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a 10 minut je povařte v osolené vodě. Pak je sceďte, ještě teplé pokapejte částí připraveného dresinku. Šalotku oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte k řepě.

3. Perlový kuskus nasypte do hrnce,zalijte vodou a vařte 10–15 minut doměkka. Pokud použijete klasický kuskus,zalijte ho vroucí vodou a nechte ho zakrytý 5 minut bobtnat.

4. Okurku omyjte a nakrájejte na kolečka. Listy salátu důkladně operte a natrhejte. Kuřecí maso rozdělte na menší kousky.

5. Do větší sklenice dejte nejprve řepu se šalotkou a okurku. Pak listy salátu, vychladlý kuskus a kousky kuřete. Zbylý dresink a jogurt dejte do jiné sklenice. Slánka a pepřenka se budou hodit na dochucení.

Sendvič s lososem a marinovanou cibulí

Sendvič s lososem a marinovanou cibulí

příprava 20 minut

Ingredience na 2 porce:

  • 2 vejce
  • 1 malá cibule
  • 1/2 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžíce bílého octa balsamico
  • 2 krajíce bílého chleba
  • 4 plátky uzeného lososa
  • 1 hrst řeřichy

Dresink:

  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce olivového oleje extra virgin
  • sůl a mletý černý pepř

Pracovní postup:

1. Vejce v malém kastrolu zalijte studenou vodou.Osolte, přiveďte k varu a vařte 4 minuty. Pak je ve studené vodě prudce zchlaďte a oloupejte.

2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Smíchejte je s cukrem, octem a dejte do skleničky.

3. Na dresink rozmíchejte hořčici, med a olivový olej. Podle chuti osolte a opepřete. Dresink také dejte do malé skleničky.

4. Do krabičky uložte krajíce chleba, vařená vejce, plátky lososa,řeřichu,skleničku s cibulí a skleničku s dresinkem. Vejce pak na talíři rozmačkejte, obložte lososem, přidejte cibuli, posypte bylinkami a pokapejte dresinkem. Přidejte krajíce chleba.

Cizrnový salát s křupavým chlebem

Cizrnový salát s křupavým chlebem

příprava 30 minut

Ingredience na 2 porce:

  • 2 placky chleba (tortilly)
  • 50 g plísňového sýra
  • 4 plátky slaniny
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g cherry rajčat
  • 400 g sterilované cizrny
  • sůl a mletý černý pepř
  • 1 lžička sezamu
  • hrst nasekané petrželky

Pracovní postup:

OnaDnes

1. Tortilly nakrájejte na pruhy,rozložte je na plech, posypejte rozdrobeným plísňovým sýrem a pečte ve vyhřáté troubě při 180 °C dokřupava.

2. Plátky slaniny nakrájejte na nudličky. Opékejte je na pánvi potřené olejem, až pustí tuk. Mezitím oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte nadrobno a česnek podrťte.Nakrájenou cibuli s česnekem přidejte ke slanině a společně restujte, až cibule zesklovatí. Pak do pánve přidejte cherry rajčata a opékejte další 4 minuty, aby změkla a pustila šťávu.

3. Cizrnu propláchněte vodou, nechte okapat, přidejte do pánve a prohřejte. Osolte, opepřete a podle chuti rajčat můžete i lehce okyselit. Nechte vychladnout.

4. Cizrnovou směs dejte do zavírací sklenice, posypte sezamem a nasekanou petrželkou. Chleba zabalte zvlášť.

Placičky s krémovým dipem

Placičky s krémovým dipem

příprava 35 minut

Ingredience na 2 porce:

  • 200 g dýně
  • 150 g šunky
  • 1 jarní cibulka
  • 80 g hladké špaldové mouky (lze použít i kukuřičnou nebo jinou bezlepkovou mouku)
  • 1 vejce
  • 90 ml podmáslí
  • 50 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • sůl a mletý černý pepř
  • olej na smažení

Dip:

  • 4 lžíce zakysané smetany
  • špetka koření sumac

Pracovní postup:

1. Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nastrouhejte najemno. Šunku nakrájejte na nudličky. Jarní cibulku očistěte a nasekejte nadrobno.

2. Mouku prosejte do mísy. Vejce rozmíchejte v podmáslí a pak je zašlehejte do mouky. Přidejte dýni,šunku, jarní cibulku a nastrouhaný sýr. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Na pánvi s nepřilnavým povrchem zahřejte trochu oleje. Z těsta tvořte lžící placičky a na oleji je pomalu osmažte z obou stran dozlatova.Nechte okapat na papírové utěrce.

3. Zakysanou smetanu ochuťte kořením, osolte a promíchejte. Dip dejte do zavírací skleničky. Vychladlé placičky naskládejte do krabičky

Pečená dýně s čočkou

Pečená dýně s čočkou

příprava 35 minut

Ingredience na 2 porce:

  • 400 g dýně (máslová nebo Hokkaidó)
  • 1/2 červené cibule
  • 1 lžíce kari pasty
  • 2 lžíce oleje
  • 100 ml smetany na vaření
  • 80 g zelené čočky
  • 1 vejce
  • 10 g dýňových semínek
  • 5 g piniových semínek
  • hrst bylinek (petržel, máta, bazalka)
  • sůl

Pracovní postup:

1. Z dýně odstraňte semínka, pak ji oloupejte a nakrájejte na stejně velké kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.

2. V míse smíchejte dýni, cibuli, kari pastu, olej a špetku soli. Směs rozprostřete do zapékací mísy a podlijte asi 60 ml horké vody. Zakryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 10 minut. Pak dýni odkryjte, přelijte smetanou, promíchejte a pečte dalších 10 minut.

3. Mezitím čočku dobře propláchněte, dejte do hrnce a zalijte studenou vodou. Uvařte doměkka a osolte. Vejce v malém kastrolu vařte 5 minut, pak ho zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.

4. Pečenou dýni dejte do krabičky. Přidejte čočku a vejce. Dýňová a piniová semínka uzavřete do skleničky. Bylinky uložte do malé krabičky.

Další inspiraci nejen na obědy do krabičky najdete na www.idnes.cz/recepty

Autoři:
  • Nejčtenější

Žena vypadá jako divoženka, muži jsou jejím vzhledem fascinováni

Umělkyně, modelka i pornoherečka si říká Annuschkatz a na svém těle má tolik tetování, že už je jen málokde vidět její...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show...

Někdo má Eiffelovku, já záchod, prohlásila nevěsta. Svatba byla pohádková

Že první lásky málokdy trvají navždy? Příběh Matěje a Markéty, protagonistů nového dílu dokureality Den jak sen, svědčí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kráska pracující u letectva popisuje práci v ryze mužském prostředí

Kerra Buergerová pracuje u letectva Spojených států amerických a každý den je v kontaktu především s muži. Kráska,...

Zubařka Saxana a dvě mrtvoly. Doma pořádala seance, policie ji viní z vraždy

Premium Policie zadržela dvě ženy a prověřuje, zda byly členky sekty. Obvinila je z vraždy. Jednou z žen je úspěšná dentistka,...

Jím jednou denně a často mi stačí spát jen čtyři hodiny, říká kardiolog Neužil

Premium Mluví rychle, a i když sedí, máte pocit, že je v neustálém pohybu. Jinak by nejspíš nemohl stihnout to, co dělá. Petr...

USA byly pro nás symbolem svobody a blahobytu. Teď nám vhánějí slzy do očí

Premium Amerika nás naučila cestovat. Obdivovali jsme ji pro její svobodu, sílu i neomezené možnosti. Se svým manželem jsme do...

Pohlreich ukázal, že lze dělat pravou japonskou kuchyni i na Vinohradech

Kuchař Zdeněk Pohlreich se během své show Ano, šéfe! potýkal s tím, že během svých návštěv narážel na pokusy o...

K výjimečnému steaku patří vyladěné přílohy. Teprve pak ucítíte nebe

Grilovat lze kdykoli a kdekoli, tvrdí mistr grilu David Kubricht alias pipMaster, který svoje grily rozpálil na...

Sebevědomí některých kuchařů bylo neskutečné, vzpomínal Pohlreich na natáčení

Kuchař Zdeněk Pohlreich vzpomínal v pořadu Jak to bylo, šéfe? na zážitky z natáčení z 3. a 4. řady své proslavené show...

Už je tu zase čas pečení cukroví. Kde se vzalo a proč mělo magickou moc

Vánoce se blíží a tak je tu doba, kdy nasazujeme zástěry a do ruky bereme váleček, vykrajovátka a zdobičky. Po vzoru...

Vyhrajte roztomilou kočičku Žofku z kolekce My Fuzzy Friends od Bambule
Vyhrajte roztomilou kočičku Žofku z kolekce My Fuzzy Friends od Bambule

Roztomilé plyšové zvířátko My Fuzzy Friends Ospalá kočička Žofka čeká, kdo ji v soutěži vyhraje a vezme domů. Co pro to musíte udělat? Stačí se jen...

Žena vypadá jako divoženka, muži jsou jejím vzhledem fascinováni

Umělkyně, modelka i pornoherečka si říká Annuschkatz a na svém těle má tolik tetování, že už je jen málokde vidět její...

Přemýšlím o sebevraždě, říká Obermaierová kvůli plynu a drahým energiím

Herečka Jaroslava Obermaierová (76) prozradila, že má strach z drahých energií a nedostatku plynu. Kvůli tomu dokonce...

Vsadil na neobvyklý nápad, už má 35 zaměstnanců a rostou i do světa

Lukáš Legát začal podnikat před devíti lety. Z původně garážové firmy je dnes společnost s pětatřiceti zaměstnanci,...

Nelituji toho, že jsem kdysi pila, říká sestra Jiřího Korna. Žila i na ulici

Yvetta Kornová (60) promluvila o alkoholismu a svěřila se, že plánuje svatbu. Známá dětská herečka a sestra zpěváka...

Raketa byla Ukrajince, nebo Rusa? rýmuje Nohavica na kanálu Bobošíkové

Problematiku rakety dopadlé na polské území zpracoval ve své nové písni Jaromír Nohavica. „Ta raketa byla Ukrajince,...