Ještě to zkusím, říká provozovatel skiareálu. Petříkovice opět otevírají

  8:14
Jan Boček loni po dvaceti letech skiareál v Petříkovicích na Trutnovsku zavřel. Dlouho to však nevydržel, od soboty se v Petříkovicích zase lyžuje.

Kvůli drahým energiím, rostoucím nákladům na provoz, čím dál teplejším zimám, ale také kvůli zdravotním problémům se Jan Boček loni v prosinci rozhodl po 20 letech zavřít skiareál v Petříkovicích, který s rodinou vybudoval.

Na svazích největšího lyžařského areálu v nadmořské výšce 450 m n. m. v Jestřebích horách však v posledních dnech znovu jela sněžná děla naplno.

„Myslím si, že v našich nadmořských výškách tenhle byznys nemá budoucnost. Opustily nás zimy, obrovsky vzrostly náklady na provoz a lyžaři přijedou, jen když je krásné počasí,“ říkal ještě loni v prosinci Boček. Po dvanácti měsících je všechno jinak. Vlekař se částečně zotavil z vážného úrazu a začátek zimy provází nebývalé množství přírodního sněhu a mrazy, které i v Petříkovicích umožňovaly už začátkem prosince zapnout sněžná děla.

Lidi nám psali, že jim to chybí

A k tomu ceny elektřiny už nejsou zdaleka takovým strašákem, jako tomu bylo před rokem. „Lidi chtějí v Petříkovicích lyžovat. Loni, když jsme nejezdili, nám psali, že jim to chybí. Řekl jsem si, že to ještě zkusím. Navíc zima začala dobře, na můj vkus přišla možná zbytečně brzo. Skončit s tím můžu vždycky,“ říká Jan Boček. Na zdejších svazích leží na 40 centimetrů přírodního a technického sněhu.

Lyžařská sezona v Jestřebích horách začne v sobotu ráno, vlek bude v provozu zatím o víkendu. „V týdnu má přijít obleva, takže asi nepojedeme. Pak uvidíme podle počasí. Hlavní sezona u nás začíná na Vánoce,“ povídá vlekař. Bydlí v domě jen pár metrů od sjezdovek. Od jara do podzimu obhospodařuje desítky hektarů luk včetně těch, na nichž se rozkládá skiareál.

Skiareál v Petříkovicích na Trutnovsku (6. 12. 2023)

Kromě loňské sezony se v Petříkovicích nelyžovalo ani v době covidové pandemie. Jan Boček věří, že lyžaři do skiareálu v Jestřebích horách přijedou navzdory tomu, že bude muset zdražit skipasy. Celodenní permanentka vyjde na 500 korun.

„Petříkovice nejsou středisko, kde by lyžaři trávili celý den. Nejvíc se proto prodávají skipasy na jednu, dvě a tři hodiny,“ poznamenává. Když byly dobré zimy, sezona trvala i tři měsíce. „Pokud to není opravdu průšvih, tak se tady lyžuje dva až dva a půl měsíce,“ dodává.

Udělat něco lepšího

V Petříkovicích jsou čtyři sjezdovky, dva 600metrové kotvové vleky, lyžařská škola, půjčovna a občerstvení. Celková délka tratí dosahuje 3,6 kilometru, většinou se však lyžuje na hlavní sjezdovce a v provozu je jeden vlek. O výrobu technického sněhu se stará pět děl, o úpravu tratí jedna rolba. Středisko si oblíbili lyžaři z Trutnovska i Náchodska, vyhledáváno je hlavně večerní lyžování.

Jan Boček s otcem a bratrem areál vybudovali před více než 20 lety. „Kdysi tady byl vesnický vlek. V rodině rádi lyžujeme a rozhodli jsme se, že tady uděláme něco lepšího,“ říká vlekař. Členové rodiny také zabezpečují zimní provoz. Jan Boček má na starosti zasněžování a rolbování sjezdovek, jeho matka je na pokladně. V sezoně jim pomáhá několik místních brigádníků.

„Když byl covid a areál musel být zavřený, zjistili jsme, že to k životu ani nepotřebujeme. Živí nás zemědělství, tohle je spíš zábava. Bez ní bych vlastně ani nevěděl, co jiného přes zimu dělat,“ poznamenává.

Vzpruhou pro cestovní ruch v Jestřebích horách by podle něj mohla být připravovaná dálnice D11, která spojí Polsko s Hradcem Králové. „Kousek odsud má být sjezd z dálnice. I to byl důvod, proč jsem provoz areálu nechtěl úplně pohřbít. Po dostavění dálnice budou Petříkovice mnohem dostupnější, mohlo by to přinést oživení,“ míní.

Na start lyžařské sezony se připravují také v nedalekých Radvanicích. Dětský vlek se pravděpodobně rozjede příští víkend, s otevřením hlavní čtyřsetmetrové sjezdovky počítají kolem Vánoc. „Chybí nám dosněžit asi dvacet procent, aby byl povrch ideální. Doufáme, že nám bude počasí přát a že to neroztaje jako minulý rok,“ věří provozovatel radvanických vleků Miroslav Mádr.

Plot, který 23. 12. 2021 rozdělil hlavní sjezdovku v Radvanicích u Trutnova.

Skiareál v nadmořské výšce 550 metrů je kompletně pokryt technickým zasněžováním. Před dvěma lety majitel pozemku kvůli sporům s provozovatelem vleků o nájemné přepažil hlavní sjezdovku oplocenkou. Celou zimu tak jel dětský vlek. Před začátkem loňské zimy dal soud vlekaři za pravdu, a tak se na sjezdovce lyžovalo už bez omezení.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...