Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podél dálnice D11 u Hradce staví protihlukové stěny, vynutili si je místní

  15:47
Silničáři začali podél D11 u Hradce Králové stavět protihlukové stěny. Radnice i místní obyvatelé si je vyžádali s tím, že jedině tak nebudou blokovat stavbu dálnice. Přestože provoz na úseku D11 z Hradce Králové do Jaroměře funguje od prosince 2021, stěny se dokončují až nyní. Řidiče čekají drobná omezení.

Protihlukové stěny začaly růst v hradecké čtvrti Svobodné Dvory, kde D11 vede jen asi 400 metrů od zástavby rodinných domů a za tělesem dálnice se nachází ještě okrajová část Chaloupky.

Místní měli před stavbou autostrády obavy z hluku a spolu s radnicí napadli stavební řízení na úsek z Hradce Králové do Smiřic. Silničáři se tehdy s městem dohodli, že výměnou za odblokování stavby postaví protihlukové stěny i polní cesty jako náhradu za přerušené zemědělské komunikace.

„Po zprovoznění dálnice jsme prováděli měření, kontrolu dopravního zatížení a nechali jsme zpracovat i expertní hlukovou studii s výhledem až do roku 2025, a ta nám jednoznačně potvrdila správnost osazení protihlukových stěn v těchto místech,“ sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Jan Rýdl.

Kolem zástavby vyrostou celkem tři stěny v celkové délce 2,5 kilometru. Kromě toho stavbaři budují ještě jednu stěnu dlouhou 563 metrů za mimoúrovňovou křižovatkou Plotiště nad Labem, která má snížit hluk v obci Světí. Práce začaly 28. června a po většinu prázdnin si vyžádají drobná omezení provozu na dálnici.

„Stále se jezdí dvěma jízdními pruhy pro každý směr, jen jsou zúžené a je snížena maximální rychlost. Po 22. srpnu omezení skončí a budeme stavět už jen vně dálnice,“ doplnil Rýdl.

Firmu vybrali až letos

Stěnu budou tvořit betonové panely o výšce čtyř metrů. U Světí budou o metr nižší. Zakázku vysoutěžila za 97,5 milionu korun společnost Firesta-Fišer. Firma už na hlavním úseku odkryla zeminu a osazuje první sloupy, které ponesou panely.

„Probíhají zemní práce, vrtání pilot, usazování armovaných košů a betonáž pilot. Souběžně se již osazují sloupky a posléze dojde k osazování jednotlivých panelových dílců,“ popsal vedoucí přípravy úseků D11 z Hradce Králové do Jaroměře Jan Rádl.

Když se dálnice před rokem a půl slavnostně otevírala, silničáři tehdy slibovali, že stěny začnou stavět co nevidět. Jenže už loni bylo jasné, že jejich příprava nabere zpoždění. Stavební povolení sice ŘSD získalo loni v únoru, avšak tendr na zhotovitele vypsalo až v srpnu a smlouvu se podařilo uzavřít až letos v únoru.

„Stavíme tak, jak nám umožnila příprava. Pokud jsme měli drobné zpoždění, tak se omlouváme,“ řekl k tomu Rýdl.

Místní mají dál obavy

Se zřízením protihlukových stěn silničáři původně nepočítali. Místním dala za pravdu až projekce dopravního zatížení, které se na D11 objeví po napojení na polskou dálniční síť. Přesto mají lidé ve Svobodných Dvorech obavy, že navržená opatření nebudou dostatečná.

„Problém je, že stěna od mostu v Klacovské ulici směrem na Stěžery je krátká, zatímco ta na druhé straně dálnice je mnohem delší. Hluk se tak od ní bude odrážet zpět k zástavbě,“ zopakoval výhrady předseda komise místní samosprávy ve Svobodných Dvorech Tomáš Merta.

Samospráva se odvolává hlavně na převažující směry větru, který s sebou nese hluk od dálnice.

„Velice to záleží na povětrnostních podmínkách. Jsou dny, kdy dálnici slyšíte na druhé straně zástavby, a jindy ji zase neslyšíte, i když stojíte i kousek od ní,“ upozornil Merta, že měření mohou být zavádějící.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Silničáři se přitom zavázali, že po vybudování stěn provedou kontrolní měření, která mají prokázat, že navržená opatření budou dostatečná.

„Stěny jsou navrženy podle hlukové studie, která byla podkladem pro projektanta. Reaguje na výhledy intenzity, na morfologii terénu a další parametry. Kontrolní měření bude podkladem pro získání kladného stanoviska hygieniků a ke kolaudaci stavby,“ oponoval Jan Rádl.

Kromě Hradce Králové a Světí má vyrůst protihluková stěna také u Černožic kousek před sjezdem Jaroměř - jih. Bude dlouhá 404 metrů a čtyři metry vysoká. Silničáři nyní vyhodnocují výběrové řízení.

Plačice měly smůlu

V podobné situaci jako Svobodné Dvory byla i nedaleká hradecká čtvrť Plačice.

Také tam vede dálnice méně než 400 metrů od rodinných domů. Jenže zatímco u navazujícího úseku pohrozili místní i město zásahem do stavebního řízení, v Plačicích si na hluk stěžovali až po zprovoznění stavby a kontrolní měření tam tehdy překročení limitů neprokázala.

„Pokud kdekoliv na české dálniční síti vznikne situace, která zatěžuje hlukem své okolí, tak ji podle zákona, ale i podle naší odpovědnosti budeme řešit,“ ujistil Jan Rýdl, že ŘSD se k lidem neotočí zády, když se situace zhorší.

  • Nejčtenější

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

Inspirace, nebo plagiát? Architekt zažaloval starostu kvůli zastávce

22. května 2024  13:26

Přes tři miliony korun žádal u Krajského soudu v Hradci Králové po starostovi Hořic na Jičínsku...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

V Krkonoších chtějí vyzrát na oblevy. Pod parkoviště skryjí nádrž pro zasněžování

24. května 2024

Premium Na úpatí Černé hory v Krkonoších vzniká retenční nádrž za 150 milionů korun. Schovaná bude v...

Parazitolog vyzrál na úřady, statek hostil zakázané umění. Galerií zůstává

26. května 2024  8:05

Památkově chráněný Šolcův statek v Sobotce na Jičínsku po zimě ožívá. Od května zahájil...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Po třiceti letech v Evropě? Tehdy se s námi také nepočítalo, říká šéf Hradce

24. května 2024  9:05

Fotbalisté Hradce Králové mohou v sobotu udělat předposlední krok k účasti v pohárové Evropě....

Zapomenutý podchod ulehčí cestu k hradecké fotbalové aréně, lokalita ožije

28. května 2024  15:37

Hradec Králové oživí 60 let zapomenutý zazděný podchod pod druhým silničním okruhem. Bude sloužit k...

Festival nového cirkusu Cirk-Uff nabídne Australany, La Putyku i improvizaci

28. května 2024  9:30

Představením Létající sen č. 311 souboru AirGym Art Company začne ve středu před trutnovským Uffem...

Na železnici mezi Hradcem a Prahou bude desetidenní výluka, pojedou autobusy

27. května 2024  14:04

Na hlavní železniční trati z Hradce Králové na Prahu, konkrétně v úseku mezi hradeckým hlavním...

Skiareál Rozárka se odkládá, prioritou Hradce je věž s dětskými hřišti

27. května 2024  10:15

Už rok měl na Novém Hradci Králové sloužit po mnoha letech oživený lyžařský areál s umělým povrchem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...