Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hi, it's me, Rob! Pirátům požehnal k novému albu Robbie Williams

  11:06
Po mercuryovském albu We Will Swing You!, které získalo zlatý punc „Oficiálně schváleno Queen“, což se v minulosti podařilo jen londýnské Královské filharmonii, vydává zpěvák Jiří Ševčík a jeho Pirate Swing Band novinku.

Jiří Ševčík při natáčení nového alba Playlist. | foto: Tomáš Karlík

Nové album se jmenuje lakonicky Playlist a obsahuje i bonusové DVD s dokumentem, klipy a koncertními záznamy.

Pirátství v názvu bandu není náhodné stejně jako žánr. Drancovat se zdravou drzostí poklady světové pop music je Ševčíkově východočeské formaci vlastní stejně jako swingové cítění včetně „flákavé“ elegance.

Galakoncerty

Album kapela představí na dvou Galakoncertech, a to 5. prosince v hradeckém Aldisu a 9. prosince v pardubické Sukově síni Domu hudby.

Hosty budou Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice, Josef Laufer a Ester Kočičková. „Hosté nebudou zpívat žádné své pecky, ale pěkně po našem. Máme i jednoho velmi dobře utajeného hvězdného hosta,“ slibují Piráti.

Na nové album v aranžích kapelníka Radka Škeříka „přispěli“ Bee Gees, John Bon Jovi, Coldplay, Rolling Stones, Beatles, Billy Joel, autor muziky ke Třiceti případům majora Zemana Zdeněk Liška i jedna britská superstar.

Nečekaný telefonát: „Hi, it’s me, Rob“

„Jsme hrdí, že nám autorsky přispěl právě Robbie Williams. Po spolupráci s Queen před dvěma lety se mi splnil jeden z dalších snů a podle mých informací je pan Williams s naším pojetím skladby velmi spokojen včetně českého textu, jehož překlad do angličtiny si jeho management vyžádal,“ vypráví Jiří Ševčík.

„Tomu napovídá i to, že mi po obdržení všeho černé na bílém naprosto nečekaně volal na mobil. Skutečně. Kolem druhé odpoledne jednou v úterý zazvonil telefon a na displeji bylo nezvyklé předčíslí. Až později mi došlo nejen to, že jde o britskou předvolbu, ale i to, že volá Robbie. Prvních třicet sekund jsem naprosto netušil, kdo to je, a to i přes úvodní: Hi, it’s me, Rob,“ dodává Ševčík a parafrázuje Monty Python:

„Španělskou inkvizici v obýváku a telefonát od Robbieho Williamse nečeká nikdo. Shodou okolností jsem zrovna testoval aplikaci pro záznam hovorů, mám telefonát nahraný. Chtěl jsem jeho část použít do intra skladby, jíž nám Robbie přispěl, ale právník mi to důrazně nedoporučil.“

A to má v telefonu ještě Williamsovo „selfie“ s queenovským albem Pirátů.

Tvor zábavnej a Rumburak

Písnička je duet s Petrem Kotvaldem a jmenuje se Tvor zábavnej.

„Česky nám ji na míru otextoval legendární Pavel Cmíral. Text má, jak je u Pavla zvykem, několikero výkladů. Je to velká aranž se symfonickým orchestrem a sborem, jde o více než sto umělců. A konečně je to spolupráce s Petrem Kotvaldem, který s bigbandem, nic, tím spíš swing, nikdy nenatočil. Od doby rozchodu se Stanislavem Hložkem tady zpívá svůj první duet. Jsem Petrovi vděčný, že do této v našich zeměpisných šířkách nezvyklé kontroverze šel. A vlastně i České televizi, která videoklip odpremiérovala, dokonce v hlavním čase. A to jste ještě neviděli živé pojetí této písně,“ usmívá se Ševčík.

Zpěvák Jiří Ševčík si na novém albu Playlist zazpíval duet s Petrem Kotvaldem.

Pirate Swing Band při natáčení nového alba Playlist.

Dalším splněným snem, tentokráte ze zpěvákova dětství, je Jiří Lábus v roli Rumburaka, čaroděje druhé kategorie.

„Původně to měl být jen vtip kvůli dramaturgii desky, ale pan Lábus nejenže hned souhlasil, ale též vše odehrál a natočil do puntíku tak, jak jsem si představoval. A je z toho na albu, troufám si tvrdit, téměř malá rozhlasová hra. Upřímně, byl jsem trochu špatný z toho, že jsem si dovolil režírovat tak legendárního herce v ještě legendárnější roli a napsat mu rovnou text a scénář, ale nechal se a já si toho velmi vážím,“ vypráví zpěvák.

Překvapením jistě bude i koláž slavných českých řidičských písní jinak, pirátská pocta šoférům. Zahrnuje rapovou verzi Zkratek Ivana Mládka, legendární Vodičkovu Řidič, ten tvrdej chleba má, nechybí ani Pozor, zákruta či Dva roky jezdím bez nehod. V ní vystoupí další host, protože do koláže se vešel i hit Sbohem lásko, já jedu dál Josefa Laufera.

Co řekl Karel Gott?

Východočeský Pirate Swing Band ocenili fanoušci Queen ve švýcarském Montreux, kde byl hlavní star oslav nedožitých pětašedesátin Freddieho Mercuryho a čtyřicátin Queen, muzikanti nadchli Jiřího Suchého v Semaforu i Karla Gotta.

„Oceňuji, že jde o spojení toho, co mám v muzice nejraději – kvalitní rockové písně v podání skupiny Queen a Freddieho Mercuryho a interpretace swingového bigbandu. O toto se zatím nikdo nepokusil. Muzika je skvěle zaranžovaná, je v ní osobitost, nápad, originalita. To je to, co mě fascinuje. Hrát překvapeného umím, ale v případě Pirate Swing Bandu jsem skutečně zíral,“ pravil Gott.

„Pan Laufer, jenž se dle vlastních slov považuje za fanouška naší kapely, se tedy po letech pro nás vrátil za volant kamionu,“ usmívá se Ševčík.

Neodmyslitelným hostem je i Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice, které je Ševčík bývalým studentem. Díky klasickému ansámblu album nabízí zcela jiný zvuk, který umocní i smíšený sbor Continuo.

„Naše třetí studiové album je vlastně taková, v dobrém slova smyslu, studiová estráda. Pořadí skladeb kopíruje dramaturgii živého vystoupení, proto ten prostý název Playlist a vlastně i obal. Vychází v luxusním, ručně vyráběném zlaceném boxu s obsáhlým bookletem i spoustou fotografií a bonusovým DVD s dokumentárním filmem o kapele a mnoha novými klipy,“ říká zpěvák.

„No synthetisers“, vše je opravdové

Kromě e-shopu na oficiálním webu bude brzy k mání i na iTunes, Amazonu, Deezeru, eMusic či Spotify.

„Album se od předchozích liší nejen dramaturgií a sto dvaceti účinkujícími ve třech různých studiích, ale i značně vyšší vyzrálostí hráčů. Kapela se rozrostla o jeden pozoun a dva plnohodnotné vokalisty. Ti se na desce blýsknou naplno v „boyband“ verzi písně Uptown Girl Billyho Joela. Všechny nástroje včetně velkých píšťalových varhan, harfy, tympánů, jedenácti druhů perkusí či velkého křídla Steinway jsou živé,“ říká Ševčík.

„Šel jsem hodně po autentickém zvuku a troufám si tvrdit, že se to povedlo, a mám z toho velkou radost, i když to bylo velice komplikované. Takže, jak si na svá alba psali v 70. letech artrockové kapely, no synthetisers, vše je opravdové, od šedesáti smyčců až po fagot, klarinet či flétny. Když jsem na jaře plán a jednotlivé nápady předestřel aranžérovi Radku Škeříkovi, pokoušely se o něj mdloby. Právem,“ vypráví zpěvák, jehož chválí Brian May, Felix Slováček i osobní tajemník Freddieho Mercuryho Peter Freestone.

Na Playlistu prošly swingizací témata z francouzských filmů a znělka majora Zemana.

„Žádnou tak obtížnou skladbu jsme nikdy nehráli. Jak nad tím tak přemýšlím, vlastně tam máme i jednu píseň vyloženě pro děti. Když bylo album už víceméně natočené, napadlo mě to jako fór na ,někdy příště‘. Radek však měl za dva dny iniciativně hotovou aranž a vzali jsme ji na poslední nahrávací frekvenci, co kdyby náhodou. I když nejde zrovna o lehké hraní, ejhle - kapela ji natočila na druhou dobrou! V jednom momentě alba budou tedy děti moci zajásat, že už k nim z dálky letí ka-čer!“ směje se Jiří Ševčík.

Autor:
  • Nejčtenější

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Zranitelné místo domácností bývá router, říká expert na kyberbezpečnost

15. dubna 2024

Premium Doba, kdy stačilo nainstalovat antivirus a byli jsme chráněni před kybernetickými útoky, je dávno...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dvouletý chlapec se zavřel do boxu na balíky, hasiči museli dvířka vypáčit

12. dubna 2024  16:20

Malý hoch v Jičíně se ve čtvrtek zavřel v jednom ze samoobslužných boxů na balíky. Na pomoc mu...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na Náchodsku se pohřešovala mladá žena. Opustila dům i se svým tříletým synem

14. dubna 2024  16:55

Policie pátrala po 22leté ženě ze Zdoňova na Náchodsku a jejím tříletém synovi. Žena s dítětem v...

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

18. dubna 2024

Premium Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už...

Se stavbou třetího okruhu v Hradci stát počítá. Město ale dohání zpoždění

18. dubna 2024  11:20

V Hradci Králové se blíží stavby nejen severní tangenty, ale i jižní spojky a jižní propojky....

Řidič se zasekl s nákladním autem v myčce, vypuštění pneumatik nepomohlo

17. dubna 2024  12:59

Na jedné z čerpacích stanic v Hradci Králové se šofér s nákladním autem nevešel do myčky. Vozidlo...

Klienti s postižením zabydlí tři domácnosti, asistentům uleví zvedací systém

17. dubna 2024  11:22

Barevné domky v Hajnici na Trutnovsku, kde pečují o klienty s mentálním a kombinovaným postižením,...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...