Hradec slepil koalici. Historicky první primátorkou je Pavlína Springerová

  9:37aktualizováno  15:35
Zastupitelé Hradce Králové po třítýdenní přestávce zvolili v tajné volbě novou primátorkou Pavlínu Springerovou (HDK). Prosadila ji pětikoalice, která po řadě peripetií písemně stvrdila smlouvu až v pondělí. Zvoleno je i pět náměstků i jedenáctičlenná rada města.
První primátorkou Hradce Králové se stala Pavlína Springerová. (15. listopadu...

První primátorkou Hradce Králové se stala Pavlína Springerová. (15. listopadu 2022) | foto: David Taneček, ČTK

Ustavující jednání zastupitelstva se konalo už 24. října, ale protože se tehdy ještě uskupení o koalici dohadovala, nové vedení se tehdy ani nevolilo a zastupitelé jednání přerušili. Druhá část pokračovala dnes odpoledne.

Pětikoalici tvoří HDK, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna a Zelení. Mají v zastupitelstvu převahu 21 hlasů ze 37. Sešlo se 34 zastupitelů. Kvůli dovolené se například neúčastnil dosluhující primátor Alexandr Hrabálek (ODS), jehož i bez jeho souhlasu zástupci ANO navrhli znovu do funkce. Obě strany po dva roky až do zářijových voleb tvořily menšinovou koalici.

Primátorkou se však stala prorektorka Univerzity Hradec Králové Pavlína Springerová, která obdržela 20 platných hlasů. Uvedla, že na akademickou funkci rezignuje.

Hrabálek své nástupkyni popřál prostřednictvím videa s tím, že jí předává město v dobrém stavu.

„Z hlediska programových priorit budoucí vlády našeho města musí být klíčovým bodem zejména přijetí územního plánu v co nejkratším termínu, výstavba dostupného bydlení, abychom co nejdříve zastavili neblahý demografický vývoj města. Musíme realizovat adaptační opatření na změnu klimatu, je třeba revitalizovat řadu oblastí v centru i na předměstích,“ řekla těsně před zvolením Springerová.

Podle dohod se prvním náměstkem stal Miroslav Hloušek (ODS), který se bude starat o ekonomiku, rozpočet, městské organizace, sport a dopravu.

Lukáš Řádek (TOP 09) bude řídit investice a rozvoj, dotace a energetiku, Adam Záruba (Změna a Zelení) územní plán, urbanismus a architekturu, památkovou péči a životní prostředí, Pavel Vrbický (Piráti) sociální oblast, bytovou politiku, IT a digitalizaci a majetek a Ilona Dvořáková (Rozvíjíme Hradec) kulturu a cestovní ruch.

V radě kromě nich zasednou Arnošt Urban (HDK), Alexandr Hrabálek, bývalý primátor Oldřich Vlasák (ODS), Aleš Dohnal (Piráti) a senátor Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec).

ANO i přes volební vítězství končí v opozici, spolu s SPD. Podle Denise Doksanského (ANO) hradecká koalice příliš dlouho nevydrží:

„Je velká škoda, že zvítězila ideologie, že se nevyjednává s Babišem a hnutím ANO. Je to veliká chyba už jen z toho důvodu, že hnutí ANO obdrželo 13 mandátů a jako jediné posílilo. Voliči neřekli, že byli spokojeni s tím, jak pracovala opozice, naopak všechny opoziční strany oslabily, přesto vytvoří vedení města podle svého přání. To je velká škoda. Jedinou výhrou je, že jste vytvořili tak nízké očekávání veřejnosti, že můžete jen překvapit. Asi jen málokdo očekává, že tato koalice vydrží celé čtyři roky. To očekávání se blíží nule.“

Finanční situace je svízelná

Na podpis programového prohlášení mají sice zástupci pětikoalice čas až do 31. prosince, ale již v pondělí jednotliví náměstci včetně pravděpodobné primátorky nastínili, co vše hodlají v Hradci Králové změnit či alespoň ke změně připravit.

Například Lukáš Řádek zopakoval, že rekonstrukci Benešovy třídy a Velkého náměstí, což byly priority minulého vedení, v následujících čtyřech letech určitě nedokončí.

„My ale uděláme maximum pro to, aby se nastartovaly a na konci našeho mandátu byly výrazně dál,“ řekl Řádek. Největší rozvojový potenciál města vidí kolem letiště, v severní zóně a v okolí křižovatky Mileta.

„To vše jsou obrovské projekty, na které je možné čerpat rekordní objem peněz, například z nově vypsaného Národního fondu obnovy. Jejich efektivní čerpání může výrazně pomoct i z hlediska relativně svízelné finanční situace, která nastala kvůli tomu, že jsme se pustili do obrovských projektů bez dotačního krytí,“ připomněl Řádek například stavbu fotbalového stadionu.

S tím souvisí ekonomická gesce Miroslava Hlouška. „Bude potřeba co nejdříve schválit rozpočet města tak, abychom nemuseli pracovat s rozpočtovým provizoriem. Vím, že v rozpočtu jsou dostatečné rezervy nebo je tam započítaná částka na zvýšení cen za energie,“ konstatoval šéf městské policie, který se bude zabývat i dopravou.

Tato oblast dosud svého stálého náměstka neměla, a přitom jen pokrytí prokazatelných ztrát městského dopravního podniku bude letos činit až 335 milionů korun a příští rok stoupne asi o dalších 40 milionů.

Dosluhující vedení mělo již letos na jaře k dispozici studii, jak každoroční příspěvek pokud možno stabilizovat, ale řešení nechalo dlouhé měsíce uležet až na nového náměstka. Hloušek také řekl, že na magistrátu „je potřeba vytvořit personál, který se bude zabývat dopravou v pohybu i v klidu a soustředí se na parkovací možnosti.

Zkusí vrátit do Hradce kvalitní architekturu

Kromě Hlouška se na fungování úřednického týmu chce zaměřit i Adam Záruba. Podle něj je problematické, že životní prostředí má na starosti nejen stejnojmenný odbor, ale částečně i rozvoj a majetek, technické služby a odbor hlavního architekta.

„Byl bych rád, kdyby se to spojilo nejlépe nově vytvořeným odborem,“ upozornil náměstek, jenž chce dodržet termín roku 2024 coby konečnou pro představení nového územního plánu a který by rád zautomatizoval architektonické soutěže, přinejmenším pak v případě významnějších projektů nebo lokalit.

„Má vize je, že Hradec by se měl vrátil k tradici kvalitní architektury, která tu byla v první polovině 20. století, ale v té druhé a také v posledních 30 letech trochu pokulhávala. Měli bychom se inspirovat například v Litomyšli,“ řekl Záruba.

Pavel Vrbický chce díky digitalizaci nejen zpříjemnit komunikaci Hradečáků s magistrátem, ale zaměří se i na rozvoj bydlení:

„Nejde jen o komerční byty, ale myslíme i na ty, kteří nedosáhnou na hypotéku a bydlet potřebují. Ty čtyři roky musíme využít hlavně na přípravu, aby ti po nás – anebo ještě lépe my sami – to poté mohli zrealizovat.“

Jak vylepšit festival Regiony?

Přehodnotit vztahy s pořadateli kulturních akcí a zmonitorovat jejich dotování míní Ilona Dvořáková. Ta konkrétně zmínila červnové Regiony:

„Chtěla bych se podívat na tento festival, dříve Divadlo evropských regionů, který patřil k nejvyhlášenějším v Evropě, ale jeho úroveň stále klesá.“

Pavlína Springerová, jež by se dnes měla stát historicky první hradeckou primátorkou, si nechá gesci školství a pak i dříve často kritizovanou komunikaci města s Komisemi místních samospráv.

„Město má velké nedostatky ve školské infrastruktuře, zejména pak sportovní,“ jmenovala například ZŠ Svobodné Dvory, Štefcova a opravy tělocvičen. „Máme velké možnosti ke zlepšení,“ doplnila.

Hradec do pondělka spolu s Prahou patřil mezi poslední dvě z 27 statutárních měst, ve kterých nebyla uzavřena koaliční smlouva.

  • Nejčtenější

Přemalovaná dívčí prsa probudila Hradec. Vzniká streetartový festival

28. dubna 2024  8:26

Před rokem v dubnu si desítky Hradečanů na mostě u soutoku Labe s Orlicí fotografovaly malbu dívky...

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ministr zamítl rozklady obce Všestary a občanů proti stavbě D35 u Hradce

25. dubna 2024  9:54

Ředitelství silnic a dálnic má pravomocné stavební povolení na stavbu úseku dálnice D35 ze Sadové k...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vrchlabská nemocnice investuje ve velkém, rozšíří oddělení za desítky milionů

1. května 2024  8:10

Desítky milionů korun investuje soukromá nemocnice ve Vrchlabí, která je od roku 2016 součástí...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Stát nalije miliardy do kolejí k automobilce v Kvasinách, práce začnou letos

30. dubna 2024  7:05

Rozdělené město, kde řidiči mnohdy stojí desítky minut před železničními závorami, se možná už...

Z přírodních krás byly loni nejlákavější Adršpašské skály, víc než před covidem

29. dubna 2024  15:55

Nejnavštěvovanějším přírodním turistickým cílem v Česku se loni opět staly Adršpašské skály v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...