Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Radnice s obry zabrala modelářům tři měsíce, k vidění je v Kowarech

  7:55
Radnice s ikonickými obry stojí na náměstí v podkrkonošském Hostinném stovky let, teď se dočkala věrné repliky v měřítku 1:25. Vyrobili ji v Parku miniatur památek Dolního Slezska v polských Kowarech a od května je tam k vidění. Na jeden den ji vystavili i v Hostinném, pokřtila ji biatlonistka Tereza Voborníková.

„Hostinská radnice je moc hezká a díky obrům neobvyklá. Jsem ráda, že návštěvníci Parku miniatur v Polsku o ní budou mít povědomí,“ uvedla zdejší rodačka Tereza Voborníková, nejlepší česká biatlonistka, šestnáctá žena v celkovém hodnocení uplynulého ročníku Světového poháru.

Na křest modelu radnice si odskočila z přípravy na novou sezonu. Zahájila ji už v dubnu, v květnu se s reprezentačním týmem přesunula na dvoutýdenní soustředění do Nového Města na Moravě.

„Máme úplně nový trenérský tým a celá koncepce bude jiná. Těším se na to, myslím si, že jsme potřebovali nový impuls,“ poznamenala zanedlouho čtyřiadvacetiletá biatlonistka.

Přestože je příprava teprve na začátku, prožívá poměrně hektické období. Před měsícem se přestěhovala do Vrchlabí, v červnu ji čekají státnice na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně, kde studuje obor Regenerace a výživa ve sportu.

„Příprava tím bude trochu ovlivněná, protože teď spoustu času věnuju škole. Začala jsem trénovat trochu dřív, abych se do toho dostala,“ dodala. V srpnu se zúčastní světového šampionátu v letním biatlonu v Estonsku.

O radnici neměli tušení

Vznik miniatury radnice iniciovala starostka Hostinného Dagmar Sahánková (nestraník, Sdružení pro lepší Hostinné), před třemi lety oslovila zakladatele Parku miniatur Mariana Piaseckého.

„Poprvé jsme se v Kowarech potkali v červenci 2021, kde jsme se domluvili, že by bylo možné vytvořit model naší radnice. Je přímo symbolické, že vznikl v letošním roce, kdy si připomínáme 500 let od chvíle, kdy byla radnice s věží postavena,“ uvedla starostka.

„Přiznám se, že jsme do té doby ani nevěděli, že v Hostinném je tak krásná radnice,“ řekl Marian Piasecki, jenž Park miniatur založil před dvaceti lety. Předtím pracoval 27 let v jaderné elektrárně v Německu.

Aby modely odolaly počasí

Hostinné je dalším podkrkonošským městem, které má zastoupení v kowarské venkovní expozici dolnoslezských památek kousek od zmenšenin zámků ve Vrchlabí a Jilemnici. Model radnice ze 16. století vznikl v dílnách polského parku. Kvartet modelářů na ní pracoval tři měsíce. Exponát s půdorysem 160 na 110 centimetrů váží 80 kilogramů, konstrukci tvoří odolný plast, střecha je z mědi.

„Dříve jsme dělali modely i z přírodních materiálů, teď však preferujeme takové, které odolají povětrnostním vlivům a venku dlouho vydrží,“ sdělil Marian Piasecki. Město tvůrcům poskytlo projektovou dokumentaci, která vznikla kvůli dřívější rekonstrukci. Modeláři se však řídili hlavně současnou podobou.

„Radniční věž je nepatrně zkosená, ani model není úplně symetrický a věž se trochu naklání,“ poznamenal jeden z tvůrců Piotr Janowski.

Zachránci pocestných

První zmínky o radnici v Hostinném pocházejí z poloviny 15. století. Budova vznikla na základech dvou gotických domů, v roce 1525 k ní přistavěli renesanční věž. Od roku 1641 jsou v průčelí dva obři v římské zbroji. Měří 4,8 metru, podle jedné z pověstí představují pekaře a řezníka, které si hostinští měšťané zvolili jako zachránce pocestných.

Na konci 18. století přibyly v horní části věže hodiny. Od roku 1964 je radnice kulturní památkou. Náměstí je každoročně centrem původně františkánské slavnosti Porciunkule. V Hostinném se koná nepřetržitě od roku 1684. Jejím vyvrcholením je půlnoční rozhovor radničních obrů, po němž následuje ohňostroj.

Park miniatur v Kowarech vznikl na místě bývalé továrny na výrobu koberců v roce 2003. Zaměřuje se na památky Dolního Slezska, v současnosti má 90 modelů polských, německých a českých hradů, zámků, kostelů a dalších historických staveb. Nechybí ani replika frýdlantského zámku nebo kopie Sněžky. Všechny modely jsou v měřítku 1:25. Park miniatur patří mezi nejnavštěvovanější cíle v příhraničí, každoročně do něj zavítá kolem čtvrt milionu turistů.

  • Nejčtenější

Drama na základní škole. Kvůli novému řediteli končí polovina učitelů

15. června 2024

Premium Dramatické chvíle prožívají v posledních týdnech rodiče, učitelé i žáci základní školy ve...

Řidič jel v autě se třemi pneumatikami, diskem drhl o asfalt. Nemohl ani mluvit

13. června 2024  16:03

Nezvyklou jízdou na sebe upoutal pozornost šedesátiletý řidič, který se vydal po silnici první...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

Závodník na motorce vjel mezi diváky. Zranilo se pět lidí, tři skončili v nemocnici

15. června 2024  16:31,  aktualizováno  20:14

Pět lidí bylo v sobotu před polednem zraněno při havárii závodníka mezi diváky při závodech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Rockové město vyhlíží festival. Novinkou je druhé pódium pro velkou kapelu

11. června 2024  8:50

Ve středu začne v Hradci Králové festival Rock for People. Festivalové město, které vyrostlo na...

Když vám nefunguje tělo, vypne i hlava, říká pořadatel slavného Ironmana

16. června 2024

Premium Slavný havajský triatlonový Ironman se v srpnu odehraje v Hradci Králové. Ředitelem je známý...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

V Adršpachu se z patnácti metrů zřítil horolezec, pomáhal vrtulník

16. června 2024  13:57

V Adršpašských skalách na Náchodsku před polednem spadl lezec. Ze Studentské věže spadl z výšky asi...

Závodník na motorce vjel mezi diváky. Zranilo se pět lidí, tři skončili v nemocnici

15. června 2024  16:31,  aktualizováno  20:14

Pět lidí bylo v sobotu před polednem zraněno při havárii závodníka mezi diváky při závodech...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...