Dosud nedokončený stadion má Hradec převzít koncem září, může dojít na pokuty

  12:29
V Hradci Králové vázne dokončení stadionu za tři čtvrtě miliardy korun. Město i konsorcium firem dlouho operovaly se lhůtou 30 června. Když ztroskotala, přišel další limit: do konce srpna. Jenže ani ten se nepodařilo splnit. Nejnovější termín zní: kolaudace do 20. září a převzetí díla do konce měsíce. Pokud se ani to nestihne, začne spor o sankce.
V Hradci Králové oslavili nový stadion akcí Zpátky pod lízátky. (3. září 2023)

V Hradci Králové oslavili nový stadion akcí Zpátky pod lízátky. (3. září 2023) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Snad aby zmatků nebylo dost, hradecká radnice se s firmou Strabag nemůže shodnout na lhůtě, dokdy měla být multifunkční aréna předána. Zatímco město operuje s datem 30. června, zhotovitel uvádí 29. září. Řešení možná přinese až soud.

Pro fanoušky je rozhodující, že na hradeckém stadionu se může hrát liga. Ostatně arénu už otestovaly nejen první tři zápasy, ale i slavnostní otevření, kdy si sportoviště prošly tisíce lidí.

Sektor pro hostující fanoušky také vydržel, i když olomouckým příznivcům se minulou neděli podařilo vylomit pletivo, oddělující jejich kotel od ostatních.

Prvním velkým testem, před kterým ještě údajně bude muset stadion projít dodatečnými úpravami, bude v neděli 8. října utkání Hradce proti Spartě.

Strabag se brání, že nemá zpoždění

Fandové již mohou být spokojení, katastrofický scénář s domácími zápasy na hřišti Plzně se podařilo odvrátit. Ale pro město přichází čas tvrdého vyjednávání a dost možná i příprav na soud.

Zatímco Hradec se domnívá, že předání arény má více než dvouměsíční skluz, zhotovitel argumentuje, že z jeho strany už je závazek splněn a na předání kompletního díla má čas ještě bezmála tři týdny, tedy do 29. září.

„Zhotovitel posunul svůj dílčí milník, který podle našich předběžných dohod stanovil na konec srpna a na 14. září, jde především o dokončení sekce ubytování. Navíc stále ještě nejsou provedeny všechny funkční zkoušky. Podle vyjádření zástupce zhotovitele se finální kolaudační prohlídky uskuteční v termínu 18. až 20. září. Lze tedy očekávat, že stadion převezmeme před koncem září,“ řekl náměstek primátorky pro oblast investic Lukáš Řádek (TOP 09).

Už nyní je jasné, že ani tehdy nebude dokončen fanouškovský sportbar. Vina však není na straně města ani stavbaře, protože osvěžovna není na seznamu dodávky.

Už jen dokončovací práce

„Provádíme poslední dokončovací práce a připravujeme se na kolaudace a předání stavby objednateli. Konkrétně jde o pokládku podlahových krytin, obkladů a dlažeb, výmalbu nebo kompletaci zařizovacích předmětů v prostorech, které byly vyňaty z červencových kolaudací, tedy ubytovací část, tělocvičnu a kanceláře krajského fotbalového svazu,“ upozornila mluvčí společnosti Strabag Edita Novotná.

Podle Edity Novotné „bude předmět díla po stavební stránce dokončen tento týden“.

3. září 2023

Vztah města se společností Strabag lze stále vnímat jako přátelský. Nedaří se plnit různé termíny, stadion stále není dokončen, ale na druhou stranu se líbí fandům i fotbalovému svazu, plánují se reprezentační zápasy. Stihlo se jak první ligové utkání, tak nedělní slavnostní otevření.

Jenže není vyloučeno, že vzájemné vztahy naruší soudy. Předmětem sporu by se měl stát termín dokončení.

Půjde o desítky milionů

„Tvrdíme, že termín je 30. června. Předpokládáme, že budeme uplatňovat sankce a úhrnně se můžeme pohybovat v desítkách milionů korun,“ uvedla primátorka Pavlína Springerová (HDK).

„Pokud jde o termín dokončení, na našem stanovisku se nic nezměnilo. Podle našeho výkladu je konečným termínem 29. září,“ podotkla Edita Novotná.

Podle smlouvy může Hradec v případě prodlení vymáhat 113 600 korun denně po dobu prvních třinácti dnů a od čtrnáctého dne dokonce 284 tisíc korun denně.

„Já už od jara otevřeně říkám, že stavba je ve zpoždění šesti až osmi týdnů. Nejenže se to stále potvrzuje, ale ve skutečnosti je to ještě horší, takže jsem byl spíš optimistou,“ zdůraznil Řádek.

Podle něj je vyloučená kamarádská dohoda ve smyslu dražšího vybavení, než je ve smlouvě, nebo realizace multifunkce, s níž se původně nepočítalo.

„My jsme veřejný zadavatel a nemůžeme se – jak to někdy bývá – dohodnout, že to nějak uděláme,“ řekl Lukáš Řádek.

„Musíme striktně dbát na pozici veřejného zadavatele. Algoritmus, podle kterého se smluvní pokuty vypočítávají, dodnes běží. Je to složité, figuruje tam například zpoždění, ale i neplnění dalších povinností, jako je například dodržování bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). Vše se pravidelně vyhodnocuje a teprve v okamžiku, kdy bude vše dokončeno, budeme vědět, jaká případná výměra sankcí a smluvních pokut bude. Až poté zvolíme strategii přísně z pozice veřejného zadavatele,“ vysvětlil Lukáš Řádek.

Stínová vláda se rozpustile fotila na trávě

Když na samém konci prázdnin do Hradce Králové přijela na setkání s představiteli kraje a některými starosty stínová vláda hnutí ANO, opoziční delegace se stavila i na čerstvě otevřeném stadionu. Alena Schillerová s Klárou Dostálovou se nechaly vleže rozpustile fotit na fotbalovém trávníku a všichni se ujistili, že právě ANO pomohlo v nerozhodném zastupitelstvu stavbu prosadit.

Poměrně nevinná delegace spustila velmi ostrou diskusi politických rivalů a obrovskou lavinu příspěvků na sociální síti X. Návštěva na stadionu podráždila i náměstka hradecké primátorky Lukáše Řádka (TOP 09): „Zjistil jsem to až v okamžiku, kdy tam delegace byla. Nesouhlasím s tou návštěvou, ale chápu, že se všemi demokraticky zvolenými subjekty se má jednat. Možná by z toho byl skandál, kdybychom je tam nepustili, byť já bych ten skandál vnímal pozitivně. Ale přijeli víceméně na pozvání kraje.“

Jako jeden z prvních reagoval i někdejší hradecký primátor a současný ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Snaha přihřát si svou politickou polívčičku na otevření stadionu je sice dost trapná, ale pochopitelná. Setkání hejtmana za ODS s kompletní stínovou vládou ANO je pak neméně trapné, ale navíc i velmi obtížně pochopitelné. Nebo nám tím snad Martin Červíček posílá nějaký vzkaz?“ ptá se Dvořák.

Tento příspěvek rozohnil poslance a hradeckého zastupitele Jiřího Maška (ANO). „V Hradci jsme se x let koukali na rozkládající se stadion. Za vedení radnice ODS a ANO se konečně začalo konat a, světe, div se, stadion stojí a je krásný. Vy jste pro to neudělal nic! Nulu! Tak bych si vyprošoval tyhle svazácké řeči rozdělující společnost, že si někdo přihřívá polívčičku, či že ten či onen nemůže s tím či oním mluvit! To, že se po volbách vám spřátelená uskupení náhodou objevila u otevření stadionu, je logické, když dnes vedou město, ale opravdu to vaše zásluha není,“ pustil se do Dvořáka lékař Mašek.

Rozpustilé trávníkové fotky Schillerové a Dostálové na sociální síti X řeporyjského starosty Pavla Novotného (ODS) vyvolaly reakci mnoha desítek lidí. „A vám to znesvěcení trávníku jako nevadí?“ reagoval nejprve Novotný. „Konečně to dává smysl – Hradečtí votroci jsou otroci hnutí ANO,“ napsal Král Artuš.

  • Nejčtenější

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Devatenáctiletý řidič narazil autem do stromu, na místě zemřel

20. dubna 2024  14:50

Tragické následky má noční náraz automobilu do stromu za obcí Choustníkovo Hradiště na Trutnovsku....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Porušení nočního klidu, zničená dlažba. Jičín s driftery zahájil správní řízení

23. dubna 2024  17:10

V případu únorového srazu aut s tuningovou úpravou v Jičíně zahájila jičínská radnice zatím 22...

Hradec posílí lotyšský reprezentant Batna. Útočník Šik se vrací do Varů

27. dubna 2024  10:28,  aktualizováno  13:06

Hokejisty Hradce Králové posílí lotyšský reprezentační útočník Oskars Batna. Bronzový medailista z...

Dokument Velký finále nahlédne do zákulisí Police Symphony Orchestry

27. dubna 2024  7:24

Polický symfonický orchestr, který koncem ledna okouzlil pardubickou Enteria arenu, toho má na...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...