Středa 4. října 2023, svátek má František
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 4. října 2023 František

Pohlreichovo znechucení Sametovou v centru Prahy přebilo i Brno

„Je to taková smutná zkušenost. Protože pořád existuje strašná spousta hospod, kde lidi pracují v nevyhovujících podmínkách, pod blbejma šéfama, za málo peněz. Mám chuť vzít toho majitele obuškem tak, že by měl pocit, že je o 25 let mladší,“ je z poměrů v restauraci Sametová na Národní v Praze znechucen Zdeněk Pohlreich.

Snaha vytěžit zisk ze zájmu turistů o rok 1989 - jako jediný koncept restaurace na jedné z hlavních pražských tříd - vyznívá čtvrtstoletí po revoluci naprosto tristně a zoufale. Nemálo na tom, že hosté sedí v podchodu, kam příslušníci Veřejné bezpečnosti natlačili studentský průvod, a mezi nimi doslova trčí Václav Havel vyřezaný ze dřeva. O „historické výzdobě“ vnitřních prostor restaurace nemluvě. Absolutní nezájem o hosty je cítit i ze strany velice rozpačité obsluhy, která ani nenabídne pití.

Největší tragédií je ovšem kuchyň, která by měla být tepajícím srdcem restaurace, na pražské Národní je nicméně tím posledním, co by majitel řešil. Kuchař nemá pořádně z čeho vařit, protože není na suroviny, přitom neměl od svého nástupu za šest týdnů den volna a ještě neviděl výplatu. Asi si to nechce přiznat, ale pomalu mu začíná být jasné, proč kuchyni Sametové opustili ti před ním.

„Tenhle díl si budu pamatovat jako málokterý,“ říká k tomu znechuceně Zdeněk Pohlreich. „Myslel jsem si původně, že se to může stát jenom v Brně, ale Praha tomu nasadila korunu,“ říká v narážce na brněnskou Bohému, kde odmítl natáčet právě pro šílené podmínky, v jakých tam pracoval personál (více čtěte zde).

„Kšeftování s historickou událostí známou jako sametová revoluce se vůbec nevyplatilo. Zbyla po tom jen kocovina. Ostatně jako mnohým z nás, kteří si uvědomili, že zlodějna a chamtivost nakonec skoro vždycky zvítězí nad pravdou a láskou,“ vzpomíná Zdeněk Pohlreich s nechutí na natáčení dalšího dílu premiérové podzimní řady Ano, šéfe!, který Prima odvysílá ve čtvrtek večer.

Co nemá poctivý základ, to nemůže pracovat. Ani vydělávat

Nelze nepřiznat, že tento díl zřejmě neznechutí jen šéfa, podobně na tom jistě bude i spousta diváků. Nahlédnutí pod pokličku takového podniku člověku znovu a znovu připomene, že stojí za to vybírat si pečlivě, kde se najím.

Že je sice fajn experimentovat a zkoušet, ale s obezřetností. Že když lidé pracují pod tlakem, dělají chyby, které mohou být pro hosty i restauraci fatální. Jen tak je možné, aby kuchař - kterého ani Pohlreich vůbec nepovažuje za špatného a diví se, co vůbec v takovém podniku dělá - připravil jídlo ze zapáchajícího masa.

Z několika mála surovin - na víc nebylo - připravil Zdeněk Pohlreich menu, jaké...
Z několika mála surovin Zdeněk Pohlreich připravil pár jídel a dává ochutnat...
Majitel si pochutnává na kvalitních těstovinách, které náklady na jednu porci...
Majitele restaurace Sametová by Zdeněk Pohlreich nejraději vzal obuškem za...

Zdeněk Pohlreich sice v Sametové připravil pár jídel, která zvládne uvařit každý. Nejraději by ale majitele - a možná i provozního - vzal obuškem.

Přitom má tato hospoda dokonce dva provozní, což šéf považuje za rozmařilost, takový frmol v ní zase není. Natož aby na to podnik měl finančně, když jsou rádi, aby měli každé ráno na nákup surovin, a odcházející kuchaři i servírka se marně dožadují výplaty i týdny a měsíce po svém odchodu. A majitel se pořád jen trapně vymlouvá a evidentně vůbec nic nepochopil.

Kdo není vyloženě masochista, ten si návštěvu téhle restaurace asi odpustí. Ale jako drsná sociologická sonda tohle pražské Ano, šéfe! za zhlédnutí stojí.

Gastronomický zážitek

Pochutnejte si na kvalitním jídle z ověřených restaurací a potěšte svůj žaludek. Vybírejte na Raketa.cz a zajděte na křupavou pizzu, čerstvou rybu nebo kilové koleno.

  • Nejčtenější

Kocour vycítil, že je se mnou zle. Díky němu se rakovina odhalila včas

Že mají zvířata zvláštní schopnosti a odhalí i to, co je mimo lidské chápání, se dávno ví. A o kočkách toto tvrzení...

Jakého psa pořídit, aby vás později účty u veterináře nepřivedly na buben

Každé štěňátko je roztomilé. Je však pravdou, že někteří psi bývají v pozdějším věku nemocnější než jiní. I když to...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vymyslela zvláštní způsob recyklace plastu. Dělá z něj vanilku do zmrzliny

Designérka Eleonora Ortolani vytvořila to, co považuje za první jídlo vyrobené z plastového odpadu. V rámci svého...

Zbláznila se do babičkovských květin a pěstuje je na permakulturní farmě

„Káže vodu, pije rosu,“ dalo by se říct o permakulturní designerce Denise Tomáškové. Jenže ona si to zaslouží. Pečuje o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sedm tipů pro pro kuchařské lenochy. Jak zminimalizovat čas v kuchyni

Vaření je vášeň, tedy pokud máte možnost si zavařit jen jednou za čas. Když se z toho stane každodenní povinnost, rázem...

Čórky, fet a štěnice. Strávili jsme noc v ghettu Mojžíř, první české no-go zóně

Premium Chodníky jsou rozebrané, dlažební betonové kostky vytrhané, tráva udupaná na prach. Okolo kontejnerů na odpad jsou kupy...

Kšeft za 100 miliard. Gangy vykrádají v Americe obchody, bránit jim se trestá

Premium Bylo jich asi sto, přijeli desítkami aut jako loupeživá karavana a během pár minut vybílili luxusní obchody v centru...

Fakt sorry, on je dokonalý. Český skaut o vstupu talentu, který přemění NHL

Premium Už jeho kousky v přípravě naznačují, že do vesmíru NHL vlétne kometa, která může jednou celou soutěž sežehnout. Jmenuje...

Zvířecí narkomani. Omamné i léčivé účinky rostlin a hub známe často díky nim

Premium Proč před sobem nemáme močit do sněhu, s kým se „fackuje“ sousedovic kočka a kvůli jaké omamné látce riskuje horská...

Kocour vycítil, že je se mnou zle. Díky němu se rakovina odhalila včas

Že mají zvířata zvláštní schopnosti a odhalí i to, co je mimo lidské chápání, se dávno ví. A o kočkách toto tvrzení...

Hledá se nejroztomilejší mazlíček. Posílejte snímky na měsíc říjen

Dělá vám společnost čtyřnohý parťák, máte andulku, osmáka nebo třeba želvu? Podělte se o snímek svého mazlíčka ve...

Pilný jako včelka, či líný jako veš. Mají zvířecí úsloví reálný základ?

Rčení pilný jako včelka zná asi každý. Je ale opravdu včela medonosná tak pilná? Nebo veš dětská tak líná či lasička...

Kazma ukázal, jak snadno se dal zjistit kód vedoucí k výhře 22 milionů korun

Kazma (38) ukázal, jak relativně lehce se dal zjistit kód vedoucí k výhře jednoho milionu dolarů, v přepočtu 22 milionů...

V 25 letech zemřela pěvkyně Patricia Burda Janečková, podlehla zákeřné nemoci

Ve věku pětadvacet let zemřela v neděli operní a koncertní pěvkyně, muzikálová zpěvačka a herečka Patricia Burda...

To mi máma nikdy neřekla! Archiv StB Janu Kratochvílovou překvapil

Podraz režimu a nucená emigrace. Tak popisuje Jana Uriel Kratochvílová (70) čtyřicet let staré události, které...

Sophii Lorenovou si manžel vyhlédl v šestnácti. Herečka dodnes lituje jediné věci

Historie vztahu herečky Sophie Lorenové (89) a italského filmového producenta Carla Pontiho (†94) byla dramatická....

Jak EU obelhala Německo. Palivo pro zakázané spalováky bude jen teorií

Bylo to jedno z jarních témat evropského autoprůmyslu. Německo tedy podepsalo bianco šek o výjimce pro syntetická...