Houbaři se dočkali. V lesích na Vysočině konečně zažívají pravé žně

  6:26aktualizováno  6:26
Zatím celý letošní rok byl pro houbaře na Vysočině jednou velkou bídou. První polovina září to změnila. Z lesů si houbaři odnášejí vrchovaté košíky. Snadné je v těchto dnech nalézt například hřiby, bedly, holubinky nebo ryzce.

Houbaři na vysočině z lesů nosí plné koše hub. Rostou hlavně hřiby. Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

Češi jsou národem houbařů, říká se. Nynější dny to jen potvrzují. Lesy jsou obsypané auty, mezi stromy míří zástupy lidí s podezřele velkými košíky v rukou.

"Jak byl celý dosavadní rok pro houby bídný, teď je to čas naprosto ideální. Nebál bych se říct, že prožíváme vrchol sezony," uvedl předseda jihlavského mykologického klubu Jiří Burel.

V lesích houbaři nyní nachází spoustu hřibovitých hub, ale odnáší si i bedly a holubinky. "Dost je i ryzců smrkových," dodal Burel.

Podle něho k obrovské úrodě hub pomáhá současné pro člověka nepříliš komfortní počasí. "Časté deště a přes den patnáct stupňů. To je přesně to, co houby potřebují," vysvětluje jihlavský mykolog.

"Hub roste spousta. Vidíme to už jen podle toho, kolik aut podél lesů parkuje. Ať je středa, nebo neděle, příjezdové cesty jsou stále plné," říká místostarostka Smrčné u Jihlavy Daniela Štefáčková.

Na houby se bude chodit až do prvních mrazivých dnů

Lence Dufkové z Telče stačila koncem týdne k naplnění košíku hodinka bloudění po lese. "Našla jsem spoustu hřibů a pár bedel," vyprávěla. Většina z úlovku skončila zabalená ve strouhance jako houbové řízky.

"Také jsme během chvíle našli plný košík. Nasbírali jsme nějaké hříbky, babky i praváky," pochlubila se svou kořistí Štefáčková.

To známý jihlavský advokát Jan Herout se letos do lesa ještě nedostal. "Ale mrzí mě to. Snad to co nejrychleji napravím," poznamenal vášnivý mykolog.

Chystá se na svá oblíbená místa v okolí Jihlavy. "Každé mám na jednom konci města. Tam rostou houby vždy. A když ne, mám jistotu, že nerostou ani jinde," usmívá se.

Podle mykologů by houbové žně měly ještě několik týdnů trvat. Napovídá tomu i předpověď počasí. Vlhko a nepříliš teplo má být po celý tento týden.

"Loni jsem na houby chodil až do mrazu. Byl jsem na nich ještě 27. listopadu. A vždy jsem něco našel," vrací se o rok zpět Herout.

Kdo si není jistý, může se obrátit na mykologickou poradnu

Svými úlovky se mnozí chlubí na internetu, třeba na Facebooku. A mykologové pak na houbařských výstavách. Těch se právě v těchto dnech koná v celém kraji několik.

Jedna taková skončila v neděli v Jihlavě. "Ukázali jsme zhruba tisícovce návštěvníků asi 400 druhů hub. Devadesát procent z nich bylo nasbírano na Vysočině," pochlubil se Burel.

Do 29. září je přístupná podobná výstava v Humpolci v Muzeu doktora Aleše Hrdličky. V pondělí večer k exponátům přibylo množství hub, které nasbíral a popsal havlíčkobrodský mykolog Jaroslav Kocman. Ten tu o houbách i přednášel. Dvoudenní houbařská výstava začala v úterý i v prostorách domu dětí a mládeže v Pelhřimově, na počátek října se chystá v muzeu v Havlíčkově Brodě.

Kdo by si v lese něco nasbíral a nebyl si jist, zda si konzumací neznámých hub neublíží, jsou v provozu mykologické poradny. Například ta jihlavská je otevřena každé pondělí od 16 do 17 hodin v předsálí Muzea Vysočiny.

"Lidé nosí hlavně pečárky a penízovky. Objevilo se mi tu i několik hřibů kovářských. V lese často lidé váhají, zda si ho nespletli s hřibem satan, a jdou si to ověřit. Ale na Vysočině se nespletou, tady satan neroste," přiblížil Jiří Burel.

Kromě osobní návštěvy se mohou houbařští amatéři ptát odborníků e-mailem nebo po telefonu. Během týdne jen v Jihlavě takto vyřídí desítky dotazů.


Nejčtenější

V Africe vyfotili vzácného černého levharta. Prvního po 110 letech

Britský fotograf Will Burrard-Lucas zachytil v keňském parku Laikipia...

Britskému fotografovi Willu Burrardovi - Lucasovi se v Africe povedl náramný kousek. Podařilo se mu vyfotit vzácného...

Co s uštěkaným psem? Ať se s ním mazlí ti, na které štěká, radí odborník

Rudolf Desenský se seznamuje s brabantíkem Edou rodiny Lucie Benešové.

Ukočírovat domácnost se čtyřmi dětmi, čtyřmi psy a dvěma kočkami není pro vytíženou herečku Lucii Benešovou jen tak....

Opravdu slovo robot vymyslel Čapek? Co o robotech vůbec víte? Otestujte se

Sophia je inteligentní humanoidní robot vyvinutý v roce 2016 společností...

Nejmodernější technologie jsou nedílnou součástí 21.století, roboti postupně pronikají do našich každodenních životů,...

Český kuchař si vyzkoušel, jak se vaří v nejlepší restauraci na světě

Stát se součástí týmu kuchaře a gastronomického vizionáře Reného Redzepiho (na...

Dva měsíce dřiny v kuchařském nebi. V restauraci, která byla čtyřikrát vyhlášena jako nejlepší na světě podle slavného...

Sázejte původní druhy dřevin, jinak ptáci nebudou mít co do zobáku

Kvetoucí dřišťál obecný - náš původní druh - je zdrojem potravy jak pro hmyz....

Ptáci ve městech strádají kvůli sázení exotických dřevin v parcích. Ty totiž vytlačují původní druhy, které jsou...

Další z rubriky

KVÍZ: Znáte jedovaté a chráněné hřiby, které byste měli nechat v lese?

Hřib rudonachový

Z nálezu hřibu se raduje každý houbař, patří ale všechny do košíku a do kuchyně? Zdaleka ne. I mezi hřiby jsou houby...

FOTOGALERIE: Pak že nerostou, tyto obrázky poslali čtenáři iDNES.cz

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu...

V posledních dnech se pro sběrače hub situace trochu zlepšila. Přece jen trochu zapršelo a zároveň se teploty držely do...

Otrava houbami. Jak se jí vyhnout a co dělat, když k ní přece jen dojde

Jste si opravdu jistí, že v kuchyni zpracováváte jen houby, které dobře znáte?

Plný košík hub, smaženici, houbové řízky či bramboračku si rád dá každý. A nikdo nechce, aby mu po houbové pochoutce...

Najdete na iDNES.cz