ZÁKLADNÍ ÚDAJE:
Víte, že...Pro výrobu kvalitního černého pepře se využívají nejméně 3 roky staré rostliny. Poté se nedozrálá semena suší na slunci. Při zpracování bílého pepře se zcela zralá semena máčejí v mořské vodě, aby se oddělila vnější dužnatá slupka. Pochoutkou je zelený pepř, což jsou nedozrálá semena máčená v octu. Semena obsahují aromatickou silici. |
Popis: Pepřovník je léčivou rostlinou rostoucí v tropických oblastech. Patří do čeledi pepřovníkovité. Jednoduché kožovité listy mají oválný tvar a rostou na stonku střídavě. Stonky mají příchytné kořeny, které umožňují liánovité upevňování. Květenstvím pepřovníku jsou dlouhé válcovité klasy rostoucí v paždí listenů. Plodem jsou pepřová zrna, která mají nejprve zelenou barvu a při dozrání zhnědnou. Suší se na slunci a po usušení se zpracovávají pro známé koření černý pepř.
Stanoviště: Rostlině nesvědčí přímé sluneční paprsky, ačkoli je tropickou rostlinou, upřednostňuje spíše polostín. Vyžaduje vlhkou a slabě kyselou půdu.
Výskyt: Původem pochází z jihozápadní Indie. V současnosti se pěstuje v jihovýchodní Asii a Brazílii. Největším světovým producentem pepře je Vietnam.
Léčivé účinky: Užívání pepře podporuje trávení a tvorbu trávicích šťáv, celkově zrychluje metabolismus. Látky obsažené v pepři stimulují činnost štítné žlázy a zesilují účinnost antibiotik. Do přípravků k léčbě revmatismu se často přidává pepřová silice.
Ohrožení: Není ohrožen.