Vánoce za socialismu. Dost kaprů, pomeranče pod pultem i céčka

aktualizováno 
Ani komunisté si nedovolili zrušit svátky klidu a míru. Tak se aspoň snažili lidem vnutit dědu Mráze. Jenomže Ježíšek je Ježíšek. Přesto mívaly socialistické Vánoce dost svých zvláštností. Výstava v pražském Tančícím domě ukazuje některé z nich, píše týdeník 5pus2.
Část 1/4

Hit „céčka“ měl držet záclony

Dárky 1983: Céčka, sbírá céčka, v tom je ta léčka... Malé plastové kroužky se

Retro zima za socíku v Tančícím domě

Výstava Retro zima za socíku, jejíž autorkou je Jana Sommerová, zahrnuje téměř 1 300 originálních předmětů, a to jak ze soukromých sbírek, tak i z archivu České televize či Barrandovských ateliérů. Trvá do 3. března.

Dětské oči tehdy rozzářily dárky vyrobené zejména v ČSSR nebo SSSR. Právě z Ruska je hit 80. let – digitální hry. Nejznámější byl Tajemný oceán, Veselý kuchař nebo Jen počkej, zajíci. 

Zachovalé se ještě dnes prodávají za cenu kolem tří tisíc korun. Pamětníci vzpomínají i na ruský samopal, který rachotil po celém sídlišti. Z českých výrobků zaujímala prvenství stavebnice Merkur, která se v Polici nad Metují začala vyrábět už roku 1925. 

Obrovskou oblibu měla „céčka“, původně šlo o součástky plastových závěsů. Ale darem číslo jedna bývalo kolo Favorit z Rokycan nebo terénní kola BMX.

Autor:

Tipy na jaro


Nejčtenější

Pohlreich: Tuhle omáčku se, chlapci, naučte. Žádná jí neodolá

Filet mignon v košilce ze slaniny s estragonovou omáčkou a pečenou jarní...

Ve druhém pokračování Pohlreichovy show Rozpal to, šéfe! rozebral kuchař ten nejdražší a nejjemnější kus hovězího, tedy...

Zahradu u Baťova domku zvládli přetvořit za sto tisíc, pomohli kamarádi

Terasu ze starých cihel doplnil nábytek ze zlínské produkce.

Proměna zahrady u jednoho z Baťových půldomků ve Zlíně vyžadovala citlivý přístup s respektem ke specifické historii i...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Městské včelaření není výhra. Včely berou potravu ostatním opylovačům

Včelařka Dagmar Šormová

Městské včelaření je hit posledních let. Vlastním medem se chlubí i mnohé hotely u nás a nabízejí ho hostům jako bonus....

Atlas bylin: Detoxikace bez legrace aneb za játra silnější

Sadec konopic

O odstraňování škodlivin z těla se u zdravého člověka postarají jednotlivé orgány samy, takže současný trend používat...

Další z rubriky

Přehledný kalendář pro milovníky pokojovek aneb co vám kdy doma pokvete

V zimní zahradě či na terase vám v sezoně mohou dělat společnost nejen tradiční...

Víte jak na to, aby vám v bytě celý rok něco kvetlo? Stačí si jen správně vybrat rostliny. Tvar a velikost květů jsou...

UHO stále žije. V restauracích se maskuje za přírodní šťávu

Základní omáčka, kterou v restauraci najdete u receptů s jídlem přelitým šťávou.

Tradiční česká rychlovka z jídelen v podobě UHO, tedy univerzální hnědé omáčky, stále přežívá v řadě hospod a...

Pohlreich se vrací na obrazovky s grilováním steaků. Na řadě je T-bone

T-bone steak s gremolatou

Primácký pořad Rozpal to, šéfe! se šéfkuchařem Zdeňkem Pohlreichem zahájil prvním dílem svoji jarní premiéru....

Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech
Nejlepší dětské knihy podle věku: Testujeme na vlastních dětech

Dětských knih je na trhu velké množství, a tak je někdy složité najít tu pravou, která bude děti opravdu bavit. My jsme vyzkoušeli osm knížek. Podívejte se, jak v testu našich „redakčních“ potomků obstály, a nechte se inspirovat.

Najdete na iDNES.cz