VIDEO: Naučte se správně skladovat zeleninu, vajíčka i chléb. Ušetříte

  • 60
Rady, jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou, abyste ji nemuseli vyhodit, dali pro čtenáře iDNES.cz dohromady šéfkuchař Petr Pešek z bistra Rybarna.net a Petr Hanzel z iniciativy Zachranjidlo.cz. Uvidíte, že se vám jejich praktikování vyplatí. Spočítejte si, kolik ušetříte, když odteď žádnou zeleninu nevyhodíte.

U salátů oceňujeme vysoký obsah vody a s tím související křehkost, takže stojí za to nenechat je v lednici zaschnout nebo zahnít. To už si pak moc nepochutnáte.

Jak uchovat zeleninu a vejce

Přitom stačí koupený salát seříznout a vložit do misky s čerstvou vodou, tak aby byla seříznutá část potopená, a uložit ho do ledničky. Nasimulujete tak v podstatě hydroponii, salát vydrží déle křehký a zachová si i svou chuť. Dokonce pak můžete odebírat i jednotlivé listy salátu podle potřeby.

Podle Petra Hanzela k šetrnému uchování listové či košťálové zeleniny nepotřebujete ani chladničku. Stačí ho nechat stát ve vodě třeba na kuchyňské lince a ještě vás bude těšit pohled na svěže zelené listy. "Je ale potřeba udělat si čas a alespoň jednou denně salátu vodu v misce vyměnit za čerstvou." To samé platí i pro brokolici, případně další košťáloviny, některé jsou schopny ve vodě i dorůstat.

A co další druhy zeleniny? A co chléb a vajíčka?

Zeleninu obecně - jako třeba okurky, mrkev, papriky - ukládejte ve spodní části lednice, která je k tomu určena. Ideálně tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly. Protože jakmile jeden kus začne zahnívat, přenese se hniloba i na ostatní a posléze můžete místo jednoho špatného kusu vyhodit vše.

Proč iniciativa zachranjidlo.cz

Je prokázáno, že se vyhazuje třetina až polovina potravin a spolu s nimi i cenné zdroje, jako je voda, energie, pohonné hmoty i lidská práce. Jde tedy současně i o ekonomický problém: čím více potravin vyhazujeme, tím se zbytečně zvyšuje cena toho, co doopravdy zpracujeme a využijeme.

Zachranjidlo.cz je snahou skupiny přátel (připravili například tisíc obědů zdarma na Václavském náměstí, více zde), kteří chtějí upoutat pozornost na dlouhodobou kampaň proti plýtvání, která vyvrcholí v roce 2014. Ten byl Evropskou komisí vyhlášen rokem boje proti plýtvání jídlem.

Cibule a česnek jsou zase naopak v podstatě takové živé zeleninové konzervy, takže je můžete bez obav uchovávat při běžné pokojové teplotě mimo lednici.

K bramborám zase Hanzel radí přidat jablko, které vylučuje látky, jež bramborám pomohou udržet si déle čerstvost a nekazit se.  

U vajíček záleží na tom, jestli jste tzv. "kochači" a rádi se do lednice rádi díváte. Vajíčkům vyloženým v přihrádce na dveřích pak takové střídání teplot nedělá dobře - respektive zahřívání při otevřených dveřích lednice. "Pak je lepší nechat je v obalu, ve kterém je přinesete z obchodu a uložit je do zadní části lednice, kde zůstává teplota víceméně stabilní i během otevření dvířek lednice," upozorňuje Hanzel.

A čerstvý chleba? Zapomeňte na igelit, v něm se chleba zapaří a často začne plesnivět. Zabalený do bavlněné či lněné utěrky vydrží voňavý a kůrka křupavá.