Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Jez to, co ti roste a běhá kousek od domu, platilo už za první republiky

Zatímco my si dnes ničíme zdraví nadbytkem jídla a patříme mezi nejtlustější národy, před 100 lety Češi řešili přesně opačný problém. Často se ani nenajedli dosyta. Jak se měnil náš národní jídelníček za posledních sto let, rozebral Víkend MF DNES.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Za týdenní plat si dělník koupil po jednom kile masa, másla a cukru - no potěš koště! Kilo másla za týden a kilo cukru nesní dnes snad nikdo!!! Maso asi taky ne. Ty vaše článečky...

0 2
možnosti
PJ

kilo masa za týden nesníte?

V pondělí vepřové kolínko ,v úterý stehno z krůty, aby se eliminoval ovar. ve středu 3 jitrnice, ve čtvrtek postní půlka grilovaného kuřete, v pátek pořádný biftek, v sobotu propečená bůček a v neděli několik řízků.

Obávám se, že jsem přes kilo a to nepočítám ty mlecí mlýnky na maso, co večer pořád přemýšlí, co si druhý den vezmou do školy do vlaců - respektive do copánků.

3 0
možnosti
MK

Já úplně cítím, jak mám v zimě na tyhle jídla chuť, polévku v létě nemusím, ted si na nich pochutnávám.:-)

3 0
možnosti
TS

Já mám na podzim obzvláštní chutě na zeleninu. Jinak ji fakt nemusím, cpu to do sebe násilím, ale na podzim to jde snáz. :-) Všichni tvrdí, jak v létě jedí lehká zeleninová jídla a saláty, to se mi skoro ježí vlasy... ale na podzim to nějak jde. Jestli nějaká potřeba těla nahrabat aspoň nějaký vitaminy před zimou?

1 0
možnosti
OP

Zajímavý článek. Škoda, že se tam víc nezmiňují ta staročeská jídla.

3 0
možnosti
VV

Zanu tim, ze moje mama mela ru rodinou skolu v Kremencarne a vzdy varila to co sezona dala.

Ano maso jako takove bylo jen v nedeli. Ale ona jako dcera zahradnika a ne ledajakeho, jaksi preferovala zeleninu. Tkze v tydnu byla nekdy k obedu i coska s parkem. A nebo s vejcem.

A cizokrajna jidla? Ta jeste pred padesti lety byla temer neznama. Vzpominam si jak v polovine sedesatych let bylo cosi s oblibenym doktorem Janem Pixou a pre udivenym obecensstvem tam jakysi Sportovec vypravel o tom, jak v italii spagety. A primo povstani v hledisti vyvolala zminka o Pizze. Fuj, kolac se sejrem a salame, to musi byt hnus.

2 0
možnosti
ZD

To s tou pizzou si také pamatuji.

0 0
možnosti
TM

Dotace jsou zlo, není možné, aby to co roste za barákem bylo dražší než to co procestuje půl světa, někdy i dvakrát. Brambory, obilí a potraviny z nich jsou toho zářným příkladem.

10 0
možnosti
DP

Co je na vepřu knedlu zelu nezdravého? Pokud ho udělám z libového masa a s bramborovým knedlíkem, dám si hodně zelí a nezaleju to všechno litrem sádla, je to úplně normální jídlo.

18 2
možnosti
TS

Jj, přesně to jsem si říkala taky. Nebo taková svíčková. Dobrý pečený libový maso, kila pečené zeleniny, trocha smetany. A knedlík, když se udělá doma, taky není žádná katastrofa. Když nad tím tak dumám, tak do svíčkový vlastně nedávám žádnej přidanej tuk (krom tý smetany, což by šlo nahradit mlékem, ale ta chuť... a když to je jednou za půl roku, tak co). Jsou mnohem horší jídla.

7 0
možnosti
JF

Vrcholným blábolem je ten smažený sýr od roku 1948. Ten se dělal u nás už za první republiky, akorát se dělal z poctivého tučného sýra a na másle. A český vynález to také není. S takový článkem běžte.....

0 4
možnosti
FM

Pamatuji jiz dost, ale kolem r.1950 se syry jako dneska neprodavaly. snad tvaroh, z ktereho si moje matka delala pridanim soli, kminu a odlezenim v teple silene zapachajici syr. Smazeny syr jsem registroval jako VS student az kolem roku 1960.

0 0
možnosti
FN

F57r36a74n86k 20N12o58v72a33k

23. 11. 2018 8:39

Svestkovy knedliky z mrazenejch svestek si dejte za klobouk. Kdyz uz se s tim chci marcasit, udelam to aspon poradne..

4 3
možnosti
JJ

Ne dekuji, kocici maso nejim :D

4 2
možnosti
KN

K39a29r61e38l 66N56o91v24á88k

23. 11. 2018 10:04

Přicházíte o dost. Mňam!!

1 4
možnosti
  • Nejčtenější

Kousek od Brna mají zahrádku jako dlaň. Vešlo se všechno, dokonce i bazén

6. května 2024

Soutěž Tak tato pouhých 350 čtverečních metrů velká zahrada přistála do letošní soutěže Nejkrásnější...

Prvorepublikovou zahradu v Kroměříži rodina zachovala, včetně růží a pivoněk

9. května 2024

Soutěž Zahrada u rodinné vilky budovaná před 85 lety, na níž se zachovala řada původních dřevin a keřů,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zasaďte topinambur, vytvoří vám na zimu konzervu s čerstvou zeleninou

7. května 2024

Tento příbuzný slunečnice je známý invazní druh, takže se nikdy nemá vysazovat do volné přírody,...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

KVÍZ: Poznáte podle obrázku plemeno psa?

12. května 2024

Když na ulici potkáte vlčáka nebo jezevčíka, určitě je rozeznáte. Ale co méně známá psí plemena?...

Ostrov nabídl k adopci přemnožené kozy. Zaplavily ho žádosti z celého světa

11. května 2024  8:45

Malý italský ostrov Alicudi se snažil zbavit přemnožených divokých koz, a tak je na začátku dubna...

VIDEO: Co chutná líp, sekaný, nebo mletý burger? Vyzkoušejte to podle videa

11. května 2024

Průvodci grilovacím pořadem si tentokrát vzali do parády jeden z nejznámějších pokrmů na grilu –...

Kakao není jen laskomina. Sníží tlak, ochrání chrup, povzbudí imunitu i pleť

10. května 2024

Potěší, pohladí po duši, zahřeje a hlavně je zdravé. Díky tomu lze kakao použít vícero způsoby:...