- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Přivítala mě srdečně v Níhově na Vysočině. Na statku, jehož kořeny sahají do 18. století a kde dříve hospodařili předkové jejího manžela a dnes v tom pokračuje ona s rodinou. V místnosti voněly buchty a v kamnech praskalo dřevo. Povídá: „Host do domu, Bůh do domu!“ Vystudovaná právnička, rekvalifikovaná cukrářka a autorka úspěšné kuchařky Petra Burianová si diváky získala už v první řadě soutěže Peče celá země (2020), kde zvítězila. Nyní má vlastní pořad Pečení na neděli, kde se snaží oprašovat staré recepty a zapomenutá řemesla. Folklorem žije tělem i duší. Život na vsi se jí totiž vryl pod kůži. | foto: Anna Vavríková, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Překvapilo mě, že jste původně studovala zdravotní školu.
To byl komplikovaný příběh. Rodiče si přáli, abych měla maturitu, ale mě to spíš táhlo k uměleckým oborům. Nicméně v té době nebylo úplně jednoduché, abych šla tam, kam bych chtěla. Nejblíž byla zdravotní škola ve Žďáru nad Sázavou, a tak jsem tam nastoupila. Jenže ve třeťáku jsem studium přerušila a asi rok poté jsem poznala svého muže a toho jsem si za tři měsíce od seznámení i vzala. A pak jsme měli tři děti. Manžel ovšem vždycky chtěl, abych si dodělala maturitu. S třemi malými dětmi se mi do toho sice moc nechtělo, ale nakonec jsem na něho dala, vrátila jsem se na zdrávku a odmaturovala jsem.
Hodně se inspiruji starými recepty, ale jsem si vědoma toho, že lidé kdysi měli chutě někde úplně jinde. Některá jídla podle starších receptů už bychom dnes asi nejedli.
Připojte se ještě dnes a získejte: