Výrobně je to celkem jednoduchá záležitost, jen obnáší práci navíc, řekl o svém medu Jiří Sirotek z Chebu.
"Pastovitost je jeho předností. V této hebce krémovité formě zůstává několik let a netuhne tak, jak to známe u běžného medu," uvedl chebský včelař. Celé tajemství výroby jeho speciálního produktu spočívá v tom, že si důkladně ohlídá dobu přirozené krystalizace. Med začne být kalný a tehdy je nejvyšší čas nenechat ho jen tak ležet ve sklenici.
"Musí se s ním hýbat. Tím mu seberu možnost, aby vytvořil velké krystaly, které na sebe nabalují další, čímž vzniká tuhá hmota, kterou všichni dobře známe u staršího medu. Stane se z něj prostě beton," vysvětlil Jiří Sirotek.
Pastovitý med je podle něj záležitost známá minimálně dvacet let, málokdo jej ale vyrábí. Sirotek s ním slaví úspěchy zejména u německých zákazníků. Ti prý zvlášť oceňují, že jim z rohlíků nestéká do rukávů. "Je to pro ně velmi zajímavá záležitost. Němci po něm sáhnou mnohem raději než po tom klasickém," tvrdí včelař.
Med Jiřího Sirotka pochází od 60 včelstev, která chová z části na své zahradě, z části v chebských lesích.