V soutěži organizované Plzeňským krajem byly uděleny ceny v celkem devíti kategoriích, do kterých přihlásilo své produkty 21 výrobců.
Aby se výrobek mohl krajské soutěže zúčastnit, musí být vyroben v regionu z tradičních surovin a podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí pak být stoprocentně domácího původu.
Ocenění získal Víkendový chléb z pekárny na Klatovské třídě v Plzni. Jeho název je odvozen od toho, že bochník je větší než klasický - váží 1,75 kilogramu - a vydrží dlouho čerstvý, údajně až týden. "Pečeme ho totiž při nízkých teplotách dvě hodiny," prozradila pekařka Věra Němečková.
Z cukrářských výrobků nejvíce chutnal oříškový rohlíček Západočeského konzumního družstva Sušice. Mezi uzeninami porotci ocenili Přešínské špekáčky i klobásy z téhož Řeznictví a uzenářství Herejk v Klatovech. Jejich receptury jsou dědictví po dědovi. "Nepoužíváme žádné masové náhražky," řekla Ladislava Herejková z rodinné firmy.
Nejlepším nápojem se stalo pivo, dvanáctka Purkmistr z černického minipivovaru.
Kdo má spíš než pivo radši mléko, ten by podle poroty měl určitě ochutnat kysané mléko z Dolní Lhoty. Tamní minimlékárna Joma uspěla i se svým přírodním sýrem.
Všichni vítězovéPřehled vítězných potravin z celé země a další informace k soutěži mohou lidé nalézt na internetových stránkách www.regionalnipotravina.cz. |
Malopěstitel zeleniny a provozovatel penzionu v Domažličkách Josef Krůs bodoval se svým kysaným zelím a cenu získal také uzený porcovaný tolstolobik z klatovské Zpracovny ryb.
Plzeňský kraj je už desátým českým krajem, kde se letos ceny regionální potravina udělovaly.
"K jednasedmdesáti oceněným výrobkům z loňska přibývají desítky dalších. Zákazníkům se tak výrazně rozšiřuje nabídka a mají více možností zaměřit se při nakupování na skutečně kvalitní a čerstvé potraviny," uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.