Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

VIDEO: Na broušení sekery použijte kameny tří hrubostí, úhel volte podle výrobce

Zima se neúprosně blíží a mnoho lidí finišuje s přípravou dřeva na zimu. Nestačí ho ovšem jen přivézt a uskladnit, musí se úhledně nasekat. Je to hodně namáhavá práce a usnadní ji, když máte dobře nabroušenou sekeru. Jak na to poradí mistr brusič Marek Neuman.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VP

Dívala jsem se jak štípe. Opět: je to lama dávající špatné rady. Staří fachmani naštipují kraj špalku kolmo na obvod a to často polovinou (třetinou) ostří sekyrky. Uprostřed je totiž špalek nejpevnější, takže úderem doprostřed špalku se dře zbytečně a ještě tento blud šíří dál.

Dále, sekyrka má při dopadu určitou energii. Pokud kolmo na obvod špalku dopadne polovina (třetina) ostří sekyrky, vznikne v místě dopadu větší síla. Pokud jste začátečník, sekejte klidně doprostřed. Ani já jsem nevydržela 6-8 hodin denně nasekávat špalky na třetinu. Je to vyčerpávající na pozornost. A má samozřejmě malou sekeru. Tento člověk na dědině nikdy nežil.

0 0
možnosti
HK

A při tom, kdyby hned na začátku použil štípací sekeru na velká polena, tak by se ten kus dřeva rozletěl na první dobrou. S tím chcípákem může dělat třeba třísky.

3 0
možnosti
VP

Nic ve zlém. Pokud máte doma starou sekyrku, je vyrobena z oceli třídy 10 až 12050. Tato ocel je "bláto" a zde uvedený postup broušení je vhodný na nože do mixéru, nebo hoblíku. Autor doma pravděpodobně stejným způsobem brousí motyky, rýče, pluhy a hřebíky. Kupovat si kameny tří hrubostí a dosahovat fazety

jemným brusným kamenem 3 000 je šaškárna. Věřte tomu, že až to pracně nabrousíte a odložíte do rohu, nastoupí do ringu koroze a o to ostří vyhlazené brusným kamenem 3000 vám během měsíce sežere. Prostě, pod mikroskopem vidíte, že ostří odrezne. Stačí nahlédnout do starých učebnic lazebnictví a chirurgie z napoleonských dob, tedy v dobách, kdy neznaly nerez, nebo oceli s přídavkem chromu. Břitvy se brousily těsně před použitím. Kdyby si porodní asistentka v neděli nabrousila nástroje a další neděli je chtěla použít, budou tupé. Pamětníci vzpomínají na poválečné žiletky, balené ve voskovaných papírcích, bránících korozi. Měly záruku 6 měsíců. Normálně upněte sekyrku do svěráku a přejeďte ostří pilníkem. Nože v sekačce brousí autor také třemi kameny? Používá k tomu nepropustnou přepravku a přes ni dřevěnou podložku?

Lze brousit i na brusce, ale tak úhel ostří od 60 st. výš a dobře chladit, aby jste materiál tepelně neposunuli. Jedině nerezové oceli a částečně chromové si udrží naostřené ostří. Ty ostatní ne, je to zbytečná práce.

0 0
možnosti
JK

:-) Jak starou ? Já naopak rád používám ty po dědovi. Rozhodně z bláta nejsou a jsem zvědavý, zda ta nová za tři tisíce vydrží tolik.

2 0
možnosti
AL

Jeden tolar byl dva zlaté. Po přepočtu na dnešní ceny to velmi zhruba odpovídá ceně kompletní sekery s toporem asi 600Kč.

0 0
možnosti
RV

R74o97m58a69n 98V71o43l40n63ý

16. 10. 2021 16:14

sekerka, která řeže papír na sekání dřeva na zimu? To bych chtěl vidět, jak by si s tím autor poradil. Na sekeře na dřevo si udržuji leda tak základní ostří, slouží v podstatě jako klín, který má dřevo rozštípnout podél vláken. Příliš ostrá se zasekne do dřeva a špalek nerozštípne. Pořádné ostří se dělá např. na menší odvětvovací sekerky, se kterou potřebuji něco useknout.

3 0
možnosti
JK

Tak. Sekera se brousí podle toho, na co ji použijete.

1 0
možnosti
JM

J71i47ř70í 93M76a59t29u61š

16. 10. 2021 7:56

Pan redaktor tu věc asi nikdy nedržel v ruce.

3 0
možnosti
AL

Ale nakonec si neublížil, takže to dobře dopadlo

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Vypadá jako liška na chůdách, je to však pes. Páchne navíc po marihuaně

20. května 2024

Žere ovoce a kořínky, chodí jako žirafa a je cítit po marihuaně. Co je tohle za zvíře? Přece...

Na začátku bych na vás nevsadil ani zlámaný pětník, hodnotil Pohlreich

21. května 2024

Semifinále soutěže Česko na grilu, která už se na Primě blíží k závěru, postavilo soutěžící před...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Chovají je ve městě i v chytrém kurníku. Čechy poblouznila slepičí horečka

18. května 2024

Premium Černé maso, zelené skořápky... A taky aplikace, které monitorují zvuky v kurníku a oznamují, jestli...

Vysaďte si damašskou růži. Voňavou léčivku, kterou využijete na pěstění pleti

17. května 2024

Královna květin, říká se jí. Umí opravdu potěšit, některé kultivary nadchnou i nádhernou vůní....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nutrie jako plyšáci? Útočí i na psy. Možná to lidi přesvědčí, říká biolog

19. května 2024

Premium Kdo u nás chrání jeleny sika, čím hrozí kněžice a proč ekologové na rozdíl od včelařů někdy...

Nedrobit, neříhat, jíst, i když nemáte hlad. Tak vypadá jídlo ve vesmíru

24. května 2024

Vesmírné stolování je trudná věc. Astronauti třeba nesmějí drobit a krkat – nikoli kvůli slušnosti,...

Existuje asi šest set plemen ovcí, někteří berani mohou mít i tři páry rohů

24. května 2024

Ovce se zapsaly už do starověkých mýtů, provázejí člověka celé věky. Jsou užitečné hned třikrát –...

Brněnská zahrádka v parku, s pergolou a záhony, o kterou pečují romské děti

23. května 2024

Soutěž Má jen pár desítek metrů čtverečních a první zahradnické práce tu proběhly v roce 2022, nicméně už...

Stromy a keře si umějí pomáhat, aby byly zdravější. To je tajemství guildů

23. května 2024

Guildy jsou společenství stromů a rostlin. Pomáhají si prospívat, odolávat škůdcům, lákat celoročně...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...