- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Dívala jsem se jak štípe. Opět: je to lama dávající špatné rady. Staří fachmani naštipují kraj špalku kolmo na obvod a to často polovinou (třetinou) ostří sekyrky. Uprostřed je totiž špalek nejpevnější, takže úderem doprostřed špalku se dře zbytečně a ještě tento blud šíří dál.
Dále, sekyrka má při dopadu určitou energii. Pokud kolmo na obvod špalku dopadne polovina (třetina) ostří sekyrky, vznikne v místě dopadu větší síla. Pokud jste začátečník, sekejte klidně doprostřed. Ani já jsem nevydržela 6-8 hodin denně nasekávat špalky na třetinu. Je to vyčerpávající na pozornost. A má samozřejmě malou sekeru. Tento člověk na dědině nikdy nežil.
A při tom, kdyby hned na začátku použil štípací sekeru na velká polena, tak by se ten kus dřeva rozletěl na první dobrou. S tím chcípákem může dělat třeba třísky.
Nic ve zlém. Pokud máte doma starou sekyrku, je vyrobena z oceli třídy 10 až 12050. Tato ocel je "bláto" a zde uvedený postup broušení je vhodný na nože do mixéru, nebo hoblíku. Autor doma pravděpodobně stejným způsobem brousí motyky, rýče, pluhy a hřebíky. Kupovat si kameny tří hrubostí a dosahovat fazety
jemným brusným kamenem 3 000 je šaškárna. Věřte tomu, že až to pracně nabrousíte a odložíte do rohu, nastoupí do ringu koroze a o to ostří vyhlazené brusným kamenem 3000 vám během měsíce sežere. Prostě, pod mikroskopem vidíte, že ostří odrezne. Stačí nahlédnout do starých učebnic lazebnictví a chirurgie z napoleonských dob, tedy v dobách, kdy neznaly nerez, nebo oceli s přídavkem chromu. Břitvy se brousily těsně před použitím. Kdyby si porodní asistentka v neděli nabrousila nástroje a další neděli je chtěla použít, budou tupé. Pamětníci vzpomínají na poválečné žiletky, balené ve voskovaných papírcích, bránících korozi. Měly záruku 6 měsíců. Normálně upněte sekyrku do svěráku a přejeďte ostří pilníkem. Nože v sekačce brousí autor také třemi kameny? Používá k tomu nepropustnou přepravku a přes ni dřevěnou podložku?
Lze brousit i na brusce, ale tak úhel ostří od 60 st. výš a dobře chladit, aby jste materiál tepelně neposunuli. Jedině nerezové oceli a částečně chromové si udrží naostřené ostří. Ty ostatní ne, je to zbytečná práce.
Jak starou ? Já naopak rád používám ty po dědovi. Rozhodně z bláta nejsou a jsem zvědavý, zda ta nová za tři tisíce vydrží tolik.
Jeden tolar byl dva zlaté. Po přepočtu na dnešní ceny to velmi zhruba odpovídá ceně kompletní sekery s toporem asi 600Kč.
sekerka, která řeže papír na sekání dřeva na zimu? To bych chtěl vidět, jak by si s tím autor poradil. Na sekeře na dřevo si udržuji leda tak základní ostří, slouží v podstatě jako klín, který má dřevo rozštípnout podél vláken. Příliš ostrá se zasekne do dřeva a špalek nerozštípne. Pořádné ostří se dělá např. na menší odvětvovací sekerky, se kterou potřebuji něco useknout.
Tak. Sekera se brousí podle toho, na co ji použijete.
Pan redaktor tu věc asi nikdy nedržel v ruce.
Ale nakonec si neublížil, takže to dobře dopadlo