Logo Gazpromu na výkladní skříni v Petrohradě

Logo Gazpromu na výkladní skříni v Petrohradě | foto: Reuters

Zrcadlové sankce. Můžeme přestat dodávat plyn, pohrozil ruský vicepremiér

  • 894
Rusko poprvé od napadení Ukrajiny otevřeně pohrozilo přerušením dodávek plynu, který do Německa proudí plynovodem Nord Stream 1, pokud Západ zakáže dovoz ruské ropy. V pondělí večer před takovým krokem varoval vicepremiér Alexander Novak, který prohlásil, že z takové situace by nikdo neměl prospěch. Ruského plynu aktuálně proudí do Evropy stále dost.

Rusko podle něj má právo zavést „zrcadlové“ sankce jako odvetu za opatření uvalená Západem na ruskou ekonomiku. Zároveň však dodal, že žádné opatření týkající se Nord Streamu 1 nepadlo a potrubí v současnosti pracuje na plný výkon.

On-line reportáž z války na Ukrajině čtěte ZDE

Prohlášení přišlo po dni plném zvratů, kdy cena plynu na burze v jednu chvíli vylétla i o 80 procent, právě v obavách z přerušení dodávek. To je také podle odborníků hlavní faktor, který v současnosti cenu určuje. 

„Současné ceny převyšují náklady na LNG (zkapalněný zemní plyn) i náklady současných dodavatelů plynu. Ta cena zkrátka vyjadřuje riziko a následky nedodávky plynu. Cena už s náklady dodávky plynu nemá už nic společného,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz  ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energie Jiří Gavor.

Objem plynu je stabilní

V úterý dopoledne ruského plynu proudí do Evropy přes Ukrajinu i přes Polsko navzdory válečnému konfliktu stále dost. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat operátora plynovodu Jamal-Evropa i ze sdělení ruského dodavatele Gazprom.

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov podle agentury Interfax také řekl, že evropští zákazníci od doby, kdy vstoupily v platnost sankce proti Rusku, výrazně zvýšili objednávky.

Ukrajinští vojáci opravují tanky po bojích proti ruským jednotkám v Doněcké oblasti na východní Ukrajině. (27. dubna 2022)

Evropská unie se sice chystá svou závislost na ruském plynu snížit, to však bude potřebovat čas. Zatím se bez ruského plynu obejít nedokáže, i proto  se zatím k vyhlášení sankcí na ruské suroviny nechystá. Německý kancléř Olaf Scholz v pondělí uvedl, že ruská ropa a plyn mají pro Evropu „zásadní význam“. Ruský plyn kryje 40 procent evropských dovozů, u ropy je to zhruba čtvrtina.

Ropa, plyn, kovy, pšenice. Válka dále šponuje rekordní ceny surovin

Na druhou stranu je ruská ropa už v současnosti předmětem dobrovolných sankcí. „Ruská ropa má stále větší problémy najít na trzích kupce, a to navzdory tomu, že západní sankce prozatím na energetické exporty z Ruska necílí. Dle aktuálních odhadů tak až 66 procent ruských exportů nenachází cestu na světový trh v důsledku situace, kdy obchodníci s ropou odmítají z obezřetnostních nebo reputačních důvodů obchodovat s ruskou ropou,“ uvedl ekonom Patria Finance Jan Bureš.