- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Současná totální závislost na chemii pomalu naráží na své limity, ale současně je i zřejmé, že vrátit se kompletně zpět už dnes moc nelze, protože pokud snad máme pocit, že potraviny jsou drahé, pak bychom teprve koukali.
Asi to bude chtít najít nějakou rovnováhu, která bude dlouhodobě udržitelná (dnes málem sprosté slovo), ale to hledání a zavedení bude bolet.
Nejvíc se tady vyjadřují ti co tématicky nerozumí ale mudrovat umí
Nechápu tu obhajobu chemie. A ano, je potřeba se vrátit ke kořenům a to v dnešní době málokomu voní.
Za Komančů se třeba řípa okopávala ručně. Myslím že lidi je dost, můžou zaměstnat imigranty
Naprostá většina kukuřice a sóji jde na výkrm dobytka na maso a mlíko. Karnismus je zločin proti přírodě i zvířatům. Komu je tohle ukradené, mohly by mu vadit věci jako rakovina a jiné choroby, v kterých m.j. hrají roli pesticidy.
Hlubokou orbu, rozvláčet, nechat plevele vzejít a pak znovu hluboce zaorat.
Víte co to stojí peněz?
Ano, máte pravdu. Takhle se hospodařilo v minulém životě. Dokonce mohu ve svých vzpomínkách porovnat hospodaření soukromníků - záhumenkářů, JZD a současné polní mašinérie. Záhumenkáři měli políčka s minimem plevele, chemii nepoužívali, nebo v naprosto minimálním množství. Co se na poli posekalo (obilniny), to se odvezlo na statek na mlátičku, včetně toho vzrostlého plevele, kde se to vymlátilo, roztřídilo, ale hlavně z toho pole odvezlo. JZD si pořídily kombajny a tam už ten vymlácený plevel zůstával na poli. Jenže hned za kombajny se dělala podmítka, kde se plevel mělce zaoral a nechal vyklíčit. Za měsíc, či měsíc a půl se tam vjelo s pluhem a zaoralo se to. Dnes se sklidí, prohrábne se strniště disky a hned naseje další kultura, zároveň s chemií proti plevelům.
Musime jist zviratka, ktere to budou spasat
Ovce ale spíš kozy a kdo je bude jest. Navíc koza i ovce je spíš ukousnou a kořeny zůstanou.
Kráva by to asi částečně vytáhne ale je otázka jestli to bude dost. Navíc to spíš ani pořádně nebude žrát.
Tak co s tím?
Snaha o maximální úrodu a prolévání půdy chemií. No jo no. Stejné jako s antibiotiky. Až tak moc se užívají a příroda si najde cestu.
Včera jsem v nějakém článku četl, že Čína výzkumně udělala nějaký clon Covidu, který napadá mozek a zaručeně vítězí. Jsou kritizováni, že jim to může utéct. Člověk má obrovskou tendenci si škodit jak může.
Nedivil bych, se že i první verze covidu vznikla někde v laboratoři.
Ekologické skupiny zemědělcům vzkazují, že místo chemických látek by raději měli užívat přírodní alternativy. Ale že by šly a pomohly plevel vytrhat, to ne. Jen pošlou vzkaz.
A jak to ti eko zemědělci tedy dělají? Jak to dělali naši předkové?
Řešením určitě není více chemie.
Když si tu otrávíme vodu, půdu i vzduch tak si můžeme výnosy strčit leda za klobouk.
Ekologické skupiny by si měly vyzkoušet pěstovat pro sebe jídlo. Možná by jim došlo, že bez efektivity, kterou zemědělci dosahnou použitím chemických prostředků, bychom tu měli hladomor.
A jak to tedy dělají ekologičtí zemědělci hm?
Řešením určitě není více chemie.
Když si tu otrávíme vodu, půdu i vzduch tak si můžeme výnosy strčit leda za klobouk.
Je třeba najít rozumnou rovnováhu a nové šetrnější postupy.
Pohádky o hladomoru jsou nesmysl. V USA i v jiných západních zemích se naopak jídlem plýtvá a populace je obézní.
Myslím, že v blízké budoucnosti mnohou chemii nahradí stroje.