Bývalý viceprezident Spojených států Joe Biden a americký prezident Donald Trump | foto: Reuters

USA čekají nejdražší volby v historii, padlo na ně přes 2,5 miliardy dolarů

  • 72
Kandidáti na amerického prezidenta už utratili na předvolební kampaň přes 2,5 miliardy dolarů (55,4 miliardy korun). Necelé tři měsíce před volbami je toto číslo už nyní nejvyšší v historii. Podepsala se na něm především neúspěšná kandidatura Michaela Bloomberga, který do ní investoval více než miliardu.

Účet za letošní kampaň před prezidentskými volbami stoupl na astronomickou částku především kvůli kandidatuře dvou miliardářů, kteří utráceli za reklamu ve velkém. Demokratické kandidáty Michaela Bloomberga a Toma Steyera stály jejich neúspěšné kampaně bezmála 1,5 miliardy dolarů.

Zdroj: Federální volební komise

Uchazeči o Bílý dům už během předvolebního boje vybrali dohromady téměř 2,8 miliardy dolarů a utratili více než 2,5 miliardy. Vyplývá to z dat Federální volební komise, která dohlíží na financování volebních kampaní ve Spojených státech. Výše výdajů tak překonala dosavadní maximum z roku 2008, kdy kampaně tehdejších kandidátů na prezidenta stály dohromady 1,8 miliardy dolarů (což po započtení inflace činí 2,1 miliardy “dnešních” dolarů).

Zdroj: Federální volební komise

Také z hlediska celkového objemu peněz, jež se v amerických volbách protočí, bude nejspíš letošní rok rekordním. Nezisková organizace Center for Responsive Politics (CRP), která kromě volebních příjmů a výdajů samotných kandidátů eviduje také peníze od politických stran, zájmových skupin či individuálních dárců, uvádí, že na letošní prezidentské klání se už vybralo 2,9 miliardy.

Vzhledem k necelým třem měsícům, jež zbývají do samotného hlasování, tak budou nejspíš výdaje na volby nejvyšší v historii i podle statistik CRP. Celkový účet za rekordní volby v roce 2008 totiž organizace vyčíslila na 2,8 miliardy.

Zdroj: CRP

Srovnání množství peněz, které mají k dispozici finalisté souboje o Bílý dům, vychází ve prospěch současného prezidenta Donalda Trumpa. Podle CRP zatím vybral přes 490 milionů dolarů, zatímco jeho oponent Joe Biden posbíral dohromady 462,5 milionu. Značná část těchto prostředků přibyla v kasách uchazečů během posledního měsíce. Trumpova kampaň si v červenci přilepšila o 165 milionů a Bidenova o 140 milionů.