Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusové stojí ve frontách před bankomaty, Aeroflot zrušil lety do Evropy

  1:27aktualizováno  2:49
Nové protiruské sankce Západu komplikují život Rusů. Ti už během neděle začali tvořit fronty před bankomaty, aby z nich vybrali hotovost. Bojí se totiž omezení transakcí poté, co západní státy oznámily odpojení Ruska od systému SWIFT. S potížemi se potýká také ruský dopravce Aeroflot kvůli uzavřenému nebi nad Evropou a Severní Amerikou.

„Už od čtvrtka tu všichni zkouší všechny bankomaty. Některým se zadaří a peníze vyberou, jiným ne,“ popsal situaci agentuře Reuters obyvatel Petrohradu Pyotr. Rusové tak stojí ve frontách na hotovost, kterou se snaží získat dřív, než jim přestanou fungovat platební karty nebo banky začnou výběry omezovat. 

Ještě větší problémy než nedostatek hotovosti může Rusku způsobit zmrazení jeho devizových rezerv, domnívají se analytici. Moskevská centrální banka jich drží za přibližně 630 miliard dolarů. Problém ale je, že víc než polovina je uložená v západních bankách. A právě ty na pokyn EU, USA a dalších zemí účty plánují zablokovat.  

Bývalý viceprezident ruské centrální banky Sergej Aleksašenko se domnívá, že tyto peníze mohou velmi brzy fakticky zmizet. „Prezident Vladimir Putin a bývalý minisr financí Alexej Kudrin peníze ukládali celé roky jako přípravu na válku. A ta přišla. Jenže najednou nebudou mít z čeho ji financovat,“ prohlásil. 

Banky: Zachovejte klid

Finanční ústavy, jako Sberbank či VEB, informovaly, že situace nemá žádný dopad na jejich transakce. Banka Otrkritie navíc ubezpečila, že uvalené sankce nebudou mít dopad ani na karetní transakce klientů v zahraničí. 

České pobočky Sberbank zůstanou uzavřené, karty a e-bankovnictví jsou vypnuté

Jako jediná případné komplikace připouští centrální banka, která Rusy varovala, aby s sebou nosili platební karty a nespoléhali se na mobilní platební řešení typu Apple Pay nebo Google Pay, které nemusí fungovat na všech terminálech. 

Žádný SWIFT pro část ruských bank. Návrh Bruselu podpoří USA i Británie

Sergej, který bydlí v Moskvě, agentuře Reuters řekl, že si tak nyní bude muset vyřídit novou kartu. V posledních pěti letech totiž používání hotovosti úplně opustil. „Žiju v 21. století. Nechtěl jsem s sebou nosit plastové karty. Všechno, co je třeba k platbám, mám nainstalované ve svém smartphonu,“ sdělil. 

Moskevský poslanec Andrej Klimov agentuře RIA řekl, že dopad ruského odchodu ze systému SWIFT nebude mít dopad na vnitrostátní obchodování. „Tento krok naopak posílí pozici rublu jako mezinárodní měny,“ prohlásil. 

Bankovní all in. Rusko zachraňuje banky i rubl vším, co zbylo

Realita obchodování s rublem ale mluví proti jeho prohlášení. Zatímco ještě v pátek se dal v ruských směnárnách a bankách koupit jeden dolar za 83 rublů, o víkendu se kurz posunul na 100 rublů a v pondělí, kdy se začalo obchodovat ve Vladivostoku na východě Ruska, hlásily některé tamní banky a směnárny kurz 250 rublů za jeden americký dolar. 

Během pondělního úvodního obchodování v Asii kurz sestoupil na rekordní hodnotu 119 rublů za dolar, což byla o třetinu slabší pozice než při pátečním závěru. 

Dřívější moskevský investiční bankéř Roman Borisovič ráznou reakcí trhů předpokládal. „Úřady budou muset zavést kapitálové kontroly a omezení. Nebudou schopny bránit rubl, takže pravděpodobně zastaví obchodování a nastaví umělý kurz, jako se dělo už v minulosti. Pokvete černý trh,“ předpověděl. 

Moskvanka Tatiana si nepřipouští, že by se jí padající rubl mohl nějak značně dotknout. „Moc nevydělávám, takže věřím, že to zvládnu. My Rusové jsme už přežili mnohé, zvládneme i toto,“ je přesvědčená. 

Konec letů Aeroflotu do Evropy

Ruské aerolinky Aeroflot oznámily, že od pondělí až do odvolání ruší veškeré své lety do Evropy. Jde o zřejmou reakci na rozhodnutí EU, která krátce předtím ohlásila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu uzavře vzdušný prostor pro všechny ruské stroje.

Evropské nebe ruským letadlům zapovězeno. Přidala se i Kanada

Zákaz provozu pro ruské aerolinky a uzavírání vzdušných prostorů hlásí jednotlivé evropské země už od čtvrtečního napadení Ukrajiny Ruskem. Mezi prvními zakázalo ruským letadlům vstup do vzdušného prostoru i Česko, dnes se přidaly například Rakousko, Německo, Francie, Itálie, Španělsko, severské země, Severní Makedonie, země Beneluxu či Kanada.

Evropská unie poté ohlásila, že celý unijní vzdušný prostor se uzavře pro všechna ruská letadla včetně soukromých letounů ruských oligarchů. Letecké spojení mezi Evropou a Ruskem tak už prakticky není možné.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Číňané naletěli ruským podvodníkům. Zaplacené tisíce tun mědi nikdy neviděli

13. června 2024

Obří čínský státní obchodník s komoditami vyšetřuje ztrátu, kterou mu způsobili ruští podvodníci....

Místo investování práci jen předstírali. Banka zaměstnance načapala a vyhodila

14. června 2024

Americká banka Wells Fargo propustila část svých zaměstnanců, protože zjistila, že svou práci jen...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Německo jako vetešnictví. Země je na cestě k rozvojové zemi, varuje šéf burzy

12. června 2024

Současnou německou hospodářskou politiku ostře zkritizoval šéf tamější burzy Theodor Weimer....

Všem už firmy nepřidají. Kdo chce vyšší mzdu, musí si sám říct, zjistil průzkum

20. června 2024

Premium Zvýšení mzdy se dočkají ve druhé polovině roku hlavně lidé, kteří si o to řeknou a které firma...

Umělá inteligence má potenciál i v energetice. Náklady stlačí o desítky procent

20. června 2024

Viditelné, velké nízko visící ovoce, které může přinést prvních patnáct až dvacet procent úspor...

Americká města sužují bezohlední kurýři. Úřady proti nim chystají rázné kroky

19. června 2024

Už toho bylo dost! Takový vzkaz vyslala minulý týden policie ve Washingtonu, když se začala...

Indická sázka na fosilní zdroje. Země znásobí své uhelné kapacity

19. června 2024

V Indii letos roce přibude kapacit pro výrobu energie z uhelných zdrojů než za posledních deset...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Putine, běž do prd*le, zahlásil na koncertě Rod Stewart. Němci zpěváka vypískali

S překvapivou vlnou nevole se na svém nedělním koncertu v Lipsku setkal rockový král Rod Stewart. Během vystoupení se...

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Ostuda bratrů Bendigů v AZ-kvízu. Jan se vymlouval na trému z Mareše

Ve speciálním díle AZ-kvízu s názvem ČT art kvíz se proti sobě utkali bratři Jan a Marsell Bendigovi. V soutěži se jim...

Tvrz koupil za 76 tisíc a daroval ji manželce. Pak ruinu 20 let opravoval

Pavel David zahlédl v dubnu roku 2003 v novinách inzerát: „Prodám tvrz za 76 000 Kč.“ Ještě ten den si jel zříceninu...

Survivor 2024 má vítěze, ten si kromě titulu odnáší i výhru 2,5 milionu korun

Na platformě Voyo mohli diváci v úterý večer sledovat napínavé finále reality show Survivor Česko & Slovensko. Na Nově...