Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paříž plánuje návrat koupání v Seině. Bude to chtít víru, bojí se místní

  19:01
Před začátkem letních olympijských her v roce 2024 je hlavní město Francie uprostřed horlivých snah o vyčištění historicky snad nejvíc znečištěné řeky Seiny. Radnice slibuje, že v době jejich konání bude řeka tak čistá, že se v ní lidé budou moci koupat. Úřady chtějí evidentně navázat na časy minulé, kdy břehy Seiny byly v Paříži plovárnami doslova poseté.
Organizátoři olympijských her v Paříži v roce 2024 oznámili své plány na...

Organizátoři olympijských her v Paříži v roce 2024 oznámili své plány na velkolepý zahajovací ceremoniál, který se bude konat místo Stade De France na řece Seině. (6. července 2017) | foto: Profimedia.cz

Podle prohlášení pařížské radnice z minulého týdne je francouzské hlavní město na dobré cestě k dosažení vytouženého cíle: V Seině bude možné se opět koupat. Tato změna by pro rušnou dopravní tepnu i město znamenala velký přelom. Informaci přinesl deník Bloomberg.

„Doufejme, že olympijské hry budou znamenat začátek éry trvalého koupání v Seině,“ stojí v prohlášení pařížské radnice. Již od roku 2025 město uvažuje o otevření stálých koupališť na pěti místech podél řeky. Na dvou místech v centru města na pravém břehu naproti Île de la Cité a Île Saint-Louis, jednoho na úpatí Eiffelovy věže, jednoho v parku Bois de Boulogne a jednoho v Bercy na jihovýchodě města.

Tato síť koupališť se začne v témže roce rozšiřovat po celém regionu. V Seině a jejím přítoku Marně vznikne v celé Velké Paříži až 23 dalších míst ke koupání.

Nebezpečí je pryč

Vyčištění řeky má být odpovědí na více než stoletý zákaz koupání v Seině. Ten vstoupil v platnost v roce v 1923, kdy město zakázalo činnost plovárenských mol, které do té doby stály na nábřeží.

Zarytí plavci sice porušovali pravidla po celá desetiletí i nadále, ale zvýšené znečištění, které provázelo rozmach Paříže na konci 20. století, do značné míry znemožnilo koupání i těm, kteří v sobě tuto odvahu nalezli.

Rusy bych do Paříže nepustil. Šťovíček o zmařených životech a alibismu MOV

Plavce odrazovaly často naměřené vysoké hodnoty bakterií přenášených vodou a dokonce i riziko nákazy potenciálně smrtelnou leptospirózou z krysí moči. Městské úřady navíc běžně lovily z řeky rezavá kola, bedny a další velké vyhozené předměty.

Podle města je toto nebezpečí již minulostí. V roce 2022 testy říční vody v plánovaných olympijských lokalitách odhalily, že její kvalita byla v 91 procentech případů bezpečná pro koupání. Stále probíhající čištění Seiny si však vyžádalo vysoké náklady.

Paříž nyní investuje 1,4 miliardy eur (33 miliard Kč) do nové rozsáhlé dešťové kanalizace s kapacitou až 30 olympijských plaveckých bazénů. Zakázala také lodím vypouštět splašky do řeky.

Body, kde místní správy dosud schválily koupání v řece Seině a Marně.

Lidem žijícím na hausbótech radnice nabídla až 6 000 eur (145 tisíc Kč) na přestavbu jejich plavidel tak, aby mohla vypouštět odpad v městské čističce. Mimo břehy řeky také zahájila celoměstský program výsadby stromů, který umožní půdě absorbovat více dešťové vody. Již nyní se podle radnice počet druhů ryb v řece zvýšil z pouhých tří v 90. letech 20. století na současných 34.

Kromě samotné Paříže si vyčištění dotkne také přítoků Seiny a Marny. V současné době se v pařížském regionu staví kanalizace pro 23 000 domů, které dosud vypouštěly odpad přímo do řeky.

Nejslavnější plovárna

Není to poprvé, co se pařížské úřady snaží Seinu učinit vhodnou pro koupání. V roce 2017 město otevřelo ke koupání nádrž v kanálu Saint-Martin, který se vlévá do Seiny. Muselo ji však téměř okamžitě veřejnosti uzavřít poté, co se ve vodě objevily bakterie. Není divu, že místní obyvatelé v rozhovoru pro deník Le Parisien uvedli, že vstup do Seiny v Paříži by od nich vyžadoval velkou dávku víry. „Abych vlezla do řeky v Paříži, museli by mi zaplatit hodně vysokou částku,“ nechala se slyšet jedna z obyvatelek. Skeptické hlasy snášející se na adresu radnice zaznívají i od dalších obyvatel.

Radnice má ale vizi jasnou. „Pokud se Paříži podaří vyčistit vodu, vytěží z olympijských her více než jen krátkodobou příležitost turistů k fotografování,“ zaznívá dále z prohlášení úřadů. Snaha města vysadit více stromů a postupně odstranit povrchy přispívající k odtoku dešťové vody má vést k celkovému snížení znečištění a zmírní efekt tepelného ostrova ve městě. Zpřístupnění nábřeží Seiny ke koupání také podle radnice přiláká mnoho návštěvníků, podotýká Bloomberg.

Hry s Rusy, nebo ne? Důležitý summit uspořádají Britové, i s českou účastí

Řeku Seinu přitom lemovaly v Paříži plovárny odnepaměti. V 19. století bylo možné chodit na lekce plavání hned vedle Nového mostu (Pont Neuf) na horní palubu plovoucího bazénu Deligny. Ten kotvil v 7. obvodu přímo před Národním shromážděním. V roce 1900 se v něm dokonce konaly plavecké závody olympijských her v Paříži. Až do 70. let 20. století se sem dámy chodily opalovat nahoře bez.

Ještě v 60. letech 20. století se zde pořádaly módní přehlídky v plaveckých kostýmech, v 90. letech byla historická plovárna vůbec posledním zařízením tohoto typu na Seině. Jednou na ní vypukl požár, jednou do ní narazila projíždějící loď a nakonec se jednoho osudného letního dne roku 1993 plovárna z dosud neobjasněných důvodů potopila na dno Seiny. Trvalo to necelých čtyřicet minut.

Jestli se Paříži podaří obnovit zašlou slávu svých starých plováren, ukáže jen čas.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

České dráhy hledají nové sídlo. Musí být v docházkové vzdálenosti od vlaku

26. dubna 2024  15:26

Po tříleté pauze se České dráhy pokoušejí najít nové sídlo a vystěhovat se z ministerského podnájmu...

Akcie autopůjčovny Hertz rekordně klesly. Může za to i rozlučka s teslami

26. dubna 2024  13:38

Společnost Hertz Global Holdings, která po celém světě provozuje síť autopůjčoven, vykázala téměř...

Mráz v Německu hubil švestky, třešně i vinice. Skepse svírá i moravské pálenice

26. dubna 2024  12:17

Dubnové noční mrazy nezlikvidovaly úrodu ovoce jen v Česku, ale i v sousedním Německu. Zasažené...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...