ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Dvě větrné farmy v Norsku půjdou k zemi. Ohrožují soby, rozhodl soud

  • 25
Norsko má zlikvidovat dvě velké větrné farmy. Před časem přišly o licenci, protože podle pastevců z řad původního obyvatelstva Sámů, jimž se dříve říkalo Laponci, ohrožují tradiční chov sobů. Za pravdu jim dal minulý měsíc norský nejvyšší soud.

Tamní nejvyšší soud minulý měsíc rozhodl o tom, že větrné elektrárny Storheia a Roan na poloostrově Fosen porušily práva pastevců podle mezinárodních úmluv na ochranu domorodých menšin. Podle soudu jsou jejich provozní povolení neplatná. Elektrárny ale vyrábí energii pro asi 100 tisíc norských domácností.

Větrné elektrárny škodí zdraví, uznali ve Francii. Manželé vysoudili miliony

„Není pochyb. Turbíny jsou nelegální, takže musí pryč, dříve nebo později,“ řekl Reuters správce oblastního chovu sobů Terje Haugen. Uvedl to po schůzce s norským ministrem energetiky, který větrné farmy na poloostrově Fosen ve střední části země navštívil.

Soud ale neupřesnil, co by se mělo stát se 151 turbínami a desítkami kilometrů silnic vybudovaných pro usnadnění jejich výstavby. Majitelé obou větrných elektráren stále doufají, že se podaří najít řešení, které jim umožní zůstat.

Pastevci sobů v severské zemi argumentují tím, že pohled na obří větrné turbíny a jejich zvuk děsí zvířata, a narušuje tak místní letité tradice. Turbíny ale prozatím zůstávají v provozu. A situaci, kterou označila za složitý právní a politický problém, se snaží vyřešit vláda.

Zvýšíme dodávky plynu, plánuje Norsko. Evropě jeho zásoby rychle docházejí

Podle předsedkyně norského parlamentu je jedinou cestou odstranění turbín. „Soudní rozhodnutí musí mít své důsledky. Větrné elektrárny je třeba odstranit,“ řekla.

Norská ministryně energetiky, Marte Mjoes Persen, místo před několika dny osobně navštívila. „Bylo dobré to vidět na vlastní oči. Pochopila jsem, o jaký problém jde,“ řekla. Svůj pohled na věc ohledně možného odstranění ale sdělit odmítla.

Norsko, největší západoevropský výrobce ropy a plynu, si v poslední době klade za cíl zvýšit produkci obnovitelných zdrojů, mezi které se větrná energie řadí. Země se snaží přejít k zelenější ekonomice a investuje miliardy norských korun. Rozhodnutí norského soudu by však mohlo podobné projekty do budoucna ohrozit.

,