Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Newyorčané vyšli do bitvy proti 5G věžím. Jsou ohyzdné a nepatří sem, tvrdí

  20:00
Bohatí obyvatelé New Yorku odstartovali kampaň namířenou proti věžím šířícím signál 5G po městě, které zde vyrůstají jako houby po dešti. Úřady jejich rozšiřování vidí jako klíč k rychlému wifi, neboť zařízení přibývá a roste i poptávka po vysokorychlostním připojení. Záměr se však nelíbí odpůrcům věží, ti tvrdí, že se stavby vymykají kontextu historické zástavby.

Přibližně 90 procent věží má být instalováno v Bronxu, Brooklynu, Queensu a nad 96. ulicí na Manhattanu, tím se služba rozšíří i mimo nejbohatší části města. (7. července 2023) | foto: ČTK

Městskou čtvrť Carnegie Hill táhnoucí se podél Central Parku tvoří klidné bloky lemované stromy. Je to domov významných společností, jako je JPMorgan Chase, Jamie Dimon anebo Ken Chenault. Již více než 120 let platí, že tato čtvrť patří k těm nejluxusnějším.

Právě její obyvatelé nyní vyšli do boje proti městským plánům na výstavbu věží 5G stojících na chodnících. Ve své kampani je označují za necitlivé, ohyzdné či zbytečné. Stavby vysoké bezmála deset metrů jsou totiž dost velké na to, aby je strašily za okny jejich ložnic. Informaci přinesla agentura Bloomberg.

„Jsou hrozné, ošklivé, brutalistické a v historické čtvrti se zcela vymykají architektonickému kontextu,“ říká Joanna Cawleyová, výkonná ředitelka místní občanské skupiny nazvané Carnegie Hill Neighbors. Tato čtvrť, která je jednou z více než desítky čtvrtí po celém městě bojujících proti tomuto plánu, již najala firmu pro styk s veřejností a založila fond s názvem „Stop 5G Towers“.

Tyto stavby jsou součástí snahy úřadů o rozšíření přístupu ke spolehlivému vysokorychlostnímu wifi a mobilním službám. Jde zejména o věže v oblastech s nedostatečným pokrytím internetovým signálem. Projekt realizuje skupina CityBridge LLC, jejíž kořeny zahrnují i financování ze strany společnosti Google, ta má zase smlouvu s městem a funguje pod značkou LinkNYC.

Kulturní válka o newyorskou pizzu. Brání ji i Musk, ale nikdo ji neohrožuje

Ještě více buněk

Poskytovatelé bezdrátových sítí se v současnosti snaží horlivě pokrýt města a obce přístupem k rychlému 5G, neboť stávající zařízení pro vysílání jeho signálů rychle ztrácejí sílu a slábnou v okruhu několika set metrů. Nová síť proto potřebuje velké množství vysílacích buněk, které jsou obvykle velké jako batoh a připevněné na vysokých sloupech nebo semaforech.

„Budeme i nadále svědky konfliktů mezi městem nebo poskytovatelem internetových služeb a obyvateli, kteří nechtějí vidět sloup před svým domem,“ říká Angelina Panettieriová, legislativní ředitelka pro informační technologie a komunikaci Národní ligy měst.

Organizace Carnegie Hill Neighbors, v jejíž čtvrti má stát hned šest nových věží 5G, chce, aby bylo na instalace vyhlášeno celoměstské moratorium. „Mezitím se bude hledat vhodná alternativa,“ uvedla Cawleyová. Na naléhání této skupiny požádal newyorský demokratický zástupce Jerrold Nadler americké úřady, aby posoudily vliv věží na historické čtvrti. Federální komise pro komunikace v dubnu vyzvala k přezkoumání a zpomalení zavádění věží.

Američtí poskytovatelé bezdrátových sítí začali nabízet 5G veřejnosti již v roce 2019 a jejich zavádění se den ode dne zrychluje. Tato technologie nabízí ultrarychlé rychlosti a vysokou kapacitu, což umožňuje připojit k síti mnoho zařízení najednou včetně dětských chůviček, vozidel, chytrých hodinek, průmyslových monitorů, dronů a náhlavních souprav pro virtuální realitu.

Podle společnosti S&P Global Market Intelligence se počet takzvaných malých buněk, na kterých budou umístěny vysílače 5G, v USA v příštím desetiletí zvýší o více než 1 milion. V roce 2022 jich bude po celých USA přibližně 211 000. Všechna těchto zařízení se ovšem musí někam umístit, a právě to vyvolává napětí mezi obyvateli a společnostmi, které bezdrátové připojení poskytují.

Nechceme agresi

„Budeme muset najít způsob, jak spolupracovat s komunitami na zavádění této nové síťové infrastruktury,“ oznámila v červnu zákonodárcům předsedkyně Federální komunikační komise (FCC) Jessica Rosenworcelová. Dodala, že však nechce, aby tyto vztahy byly nepřátelské, plné třenic nebo agrese.

New York hledá krysaře. Práce snů za 170 tisíc dolarů ročně, láká starosta

Věže již povětšinou získaly podporu těch, kteří se zaměřují na zlepšení služeb v „internetových pouštích“, jako je například Bronx. „Potřebujeme partnery, jako je LinkNYC, kteří jsou odhodláni odstranit systémové překážky v přístupu k wifi připojení,“ uvedla v e-mailu Vanessa Gibsonová, zástupkyně čtvrti Bronx. „Zatímco bohatší čtvrti mohou mít stabilní připojení a jsou proti věžím ve svých obcích, pro mnoho našich obyvatel a rodin v Bronxu je to jinak,“ dodala.

Přibližně 90 procent věží má být instalováno právě v Bronxu, Brooklynu, Queensu a nad 96. ulicí na Manhattanu, tím se služba rozšíří i mimo nejbohatší části města. V New Yorku jich bylo dosud rozmístěno 107 a 86 z nich již bylo aktivováno. Šest komunitních rad na Manhattanu a dalších deset v ostatních čtvrtích však vyjádřilo proti věžím nesouhlas.

„Na rozdíl od hrstky hlasitých skupin, které jsou pro vše, jen ne na jejich pozemku, jsme přesvědčeni, že obyvatelé města i návštěvníci si zaslouží stejně kvalitní připojení, ať už pracují, žijí nebo cestují kdekoli v pěti obvodech,“ uvedl Ray Legendre, mluvčí městského úřadu pro technologie a inovace. Odpůrci ve svém boji budou pokračovat, uzavírá Bloomberg.

Autor:
  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Investice do sítí se odrazí na fakturách, pomoci by mohly peníze z EU

16. května 2024  14:35

Modernizace elektroenergetických soustav v Česku vyžaduje nové peníze. Podle analytiků by tyto...

Victoria’s Secret se vrací ke kořenům. Na molech opět zazáří její andílci

16. května 2024  11:52

Supermodelky s andělskými tvářemi, těly i křídly, oblečené ve spodním prádle zdobeném šperky....

Ekonomika Japonska klesla víc, než se očekávalo. Spotřebu brzdí vysoké ceny

16. května 2024  11:19

Japonská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla v celoročním přepočtu o dvě procenta, což je...

VIDEO: Pracovník letiště vypadl z dveří letadla. Kolega mu ujel se schody

16. května 2024  10:54

Na letišti v indonéské Jakartě došlo před vzletem Airbusu A320 společnosti TransNusa k bizarní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...