Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Netflix rozšiřuje nabídku. V příštím roce na svou platformu přidá videohry

  • 0
Americká streamovací služba Netflix chystá expanzi do světa videoher.Na jejich vývoj bude dohlížet Mike Verdu, který dříve působil ve společnostech Facebook, Electronic Arts či Zynga. Videohry by měl Netflix na své streamovací platformě uvést v příštím roce a jejich vývoj začne už v nastávajících měsících.

Netflix tak přidává další položku do svého portfolia. Streamovací služba už totiž kromě filmů a seriálů zařadila i dokumenty či stand-up pořady. Ačkoliv však na jeho platformě přibyde žhavá novinka v podobě videoher, podle zdrojů, které získala agentura Bloomberg, by nemělo dojít ke zvýšení předplatného.

Na vývoj videoher bude v Netflixu dohlížet ostřílený vývojář Mike Verdu, který dříve pracoval ve společnosti Facebook a vyvíjel hry do brýlí pro rozšířenou realitu Oculus. Předešlé pracovní zkušenosti má i ze společnosti Electronics Arts, kde se podílel na tvorbě herních sérií jako jsou The Sims, Plants vs. Zombies nebo Star Wars. Mezi lety 2009 a 2012 také působil jako tvůrčí šéf vývojářského studia Zynga.

Hlavním důvodem, proč Netflix chce do svého portfolia zařadit i videohry, je především jeho touha pokračovat v růstu a to i na trzích, které už jsou velmi přesycené, jako jsou například Spojené státy. 

Kromě novinky v podobě videoher se také Netflix snaží vybudovat silný program pro dětské diváky, otevírá internetový obchod a začal spolupracovat se společností Amblin Partners patřící slavnému režisérovi Stevenu Spielbergovi, která by měla pro Netflix uvést ročně několik nových filmů.

Netflix se už ale v minulosti do interaktivních programů pustil. většinou šlo ale o dobrodružné pořady typu “vyber si, co budeš dělat”, kdy divák pomocí ovladače určoval, co určitá postava udělá za rozhodnutí, ale nešlo vyloženě o klasickou videohru. Na tomto principu na Netflixu vznikla třeba jedna epizoda seriálu Black Mirror či pořad s dobrodruhem Bear Gryllsem o přežití v divočině.

Je však jasné, že vstupem do světa videoher získá Netflix velkou výhodu nad svými konkurenty jako jsou HBO Max nebo Disney+, což je pro firmu momentálně příhodné. Ačkoliv se totiž zdálo, že Netflix bude vítězem pandemie, kvůli nedostatku filmových a seriálových hitů, jejichž výrobu pandemie zastavila, růst Netflixu v prvním čtvrtletí letošního roku výrazně zpomalil.