Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když dva dělají totéž. Hračkoví giganti vidí budoucnost oboru každý jinak

  16:00
Dvě dominantní globální hračkářské společnosti, Mattel a Hasbro, vykázaly během klíčového prázdninového čtvrtletí a v průběhu roku 2021 silný růst. Vhled do budoucnosti se však u obou diametrálně liší. Zatímco Mattel optimisticky věří v pokračujícím růstu zájmu o hračky po celosvětové epidemii, Hasbro naopak předpovídá útlum hračkářského průmyslu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Společnost Mattel předpokládá, že zákazníky vyšší ceny nezaskočí a nákupy hraček budou dále pokračovat ve stejném objemu i frekvenci jako během pandemie. Naopak společnost Hasbro svůj optimismus mírní a očekává, že růst prodeje hraček v příštích dvou letech výrazně zpomalí. Zákazníci podle ní své úspory budou opět investovat do cestování a volného času, činností, které byly během pandemie utlumeny. 

Když Barbie boduje

Optimismus společnosti Mattel přichází na základě úspěšného obratu, za nímž stojí především její klíčová značka Barbie. Ta společnosti vykázala nejlepší celoroční prodejní výsledky ve své více než 60leté historii. Oživení se ale dočkaly i jiné značky, jako například American Girl, Fisher-Price a Thomas and Friends, které dlouhodobě nevykazovaly valné zisky.

Tržby Mattelu ve čtvrtém čtvrtletí vzrostly o 10 procent na přibližně 1,80 miliardy dolarů a překonaly tak odhady analytiků, kteří predikovali pouze 1,66 miliardy dolarů. Společnost v roce 2022 očekává růst čistých tržeb o 8 až 10 procent a v následujícím roce pak růst vysokým jednociferným tempem. Dříve předpovídala pro oba roky růst v řádu středních jednociferných čísel.

„Rok 2021 byl dalším rokem silných finančních výsledků. Za poslední čtyři roky jsme dosáhli významného posunu. Naše plány pro rok 2022 a cíle pro rok 2023 odrážejí dynamiku a důvěru v budoucí výsledky,“ uvedl finanční ředitel společnosti Anthony DiSilvestro.

Obří fúze se rozplývá. Mattel odmítl návrh na převzetí rivalem Hasbro

Akcie společnosti Mattel navíc během minulého týdne vzrostly o více než
13 procent. V pondělí (14. února 2022) uzavřely na hodnotě
24,20 amerických dolarů. Její tržní kapitalizace dosáhla částky 8,48 miliardy dolarů. Analytici v současné době drží průměrnou cílovou cenu společnosti na 30 dolarech, což představuje 24 procent nárůst do budoucna.

K sebevědomí Mattelu přispívá i nedávná zpráva, že firma získala zpět licenční práva na panenky princezen společnosti Disney. Ztráta licence v roce 2016 zanechala v obchodním portfoliu společnosti obrovskou díru a z tohoto deficitu se jí podařilo dostat teprve nedávno.

Společnost se také v roce 2023 dočká uvedení svého prvního filmu pod hlavičkou společnosti Mattel Films. V komedii Barbie bude hlavní hrdinku hrát Margot Robbie, zatímco Kena Ryan Gosling. 

Promyšlená taktika

Výhled konkurenční společnosti Hasbro na vývoj hračkářského průmyslu v bližší i vzdálenější budoucnosti je mnohem konzervativnější. „Společnost Hasbro se dívá na data v reálném čase a podle ní vstupujeme do fáze určité nejistoty ohledně ochoty spotřebitelů strávit inflaci,“ vysvětluje obavy hračkářské firmy ředitelka investiční banky Jefferies Stephanie Wissinková.  

Mattel představuje ekologickou Barbie. Vyrábí ji z plastového odpadu

Minulý týden společnost Hasbro uvedla, že v roce 2022 očekává růst tržeb v nízkých jednociferných číslech. Finanční ředitelka Deborah Thomasová uvedla, že ačkoli odvětví hraček a her v posledních dvou letech rostlo nadprůměrným tempem, výrobce hraček nepředpokládá, že by tento trend pokračoval. „V příštím roce očekáváme zpomalení nebo dokonce pokles tohoto odvětví,“ uvedla Thomasová.

Za zmínku rovněž stojí, že společnost Hasbro má od 25. února 2022 nového generálního ředitele. Chris Cocks, bývalý prezident společnosti Wizards of the Coast, přebírá otěže po dočasném generálním řediteli Richi Stoddartovi, který tuto pozici zastával po náhlém úmrtí Briana Goldnera v říjnu 2021. 

Analytici spekulují, že Hasbro možná záměrně nastavuje své cíle na několik příštích let nízko, protože se Cocks ve své nové funkci teprve zabydluje.

Hasbro navíc bere v úvahu i dopad pandemie na svou filmovou produkci. Premiéra jeho nejnovějšího filmu Transformers: Probuzení monster se odložila až na rok 2023, což se také promítá do zpoždění prodeje vstupenek a licenčních produktů. 

Akcie společnosti Hasbro skončily tento týden v podstatě beze změny, a to navzdory výraznému zvýšení zisku za čtvrté čtvrtletí. Tržby vzrostly o 17 procent na 2,01 miliardy dolarů, to bylo nad odhady analytiků ve výši 1,87 miliardy dolarů, a to navzdory výpadkům zásob během sváteční sezony způsobeným narušením globálního dodavatelského řetězce.

Akcie Hasbro v pondělí uzavřely na hodnotě 94,56 dolarů. Analytici v současné době drží průměrnou cílovou cenu 112 dolarů, což představuje nárůst o 20 procent. Současná tržní hodnota společnosti činí
13,05 miliardy dolarů.

„Ze společnosti Mattel je cítit důvěra a optimismus,“ uvedl Gerrick Johnson, analytik společnosti BMO Capital Markets. „Naopak Hasbro zaujalo k budoucnosti defenzivní postoj.“ Podle něj jen budoucnost ukáže, kdo z nich měl pravdu.

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Mangrovníky za lepší vzduch. V Dubaji se rodí další megalomanský projekt

30. dubna 2024  20:55

Pobřežní regenerační projekt Dubai Mangroves (Dubajské mangrovníky) má ambici stát se jedním z...

Hotovost byla v Číně léta na ústupu. Nyní s ní ale tamní úřady opět počítají

30. dubna 2024  19:04

Ačkoliv se Čína řadí mezi globální technologické lídry, hotovost ještě neplánuje opustit. Peking...

Čínské úřady se zaměřily na online tržiště Pandabuy, zabavily miliony zásilek

30. dubna 2024  17:38

Začátkem dubna provedly čínské úřady razii v kancelářích čínské platformy Pandabuy ve městě...

NET4GAS, který loni koupil stát, se propadl do ztráty

30. dubna 2024  16:15

Společnost NET4GAS, kterou v závěru loňského roku koupil státní podnik ČEPS, loni prodělala 1,7...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...