Letadla kolumbijské společnosti Avianca na mezinárodním letišti El Dorado v...

Letadla kolumbijské společnosti Avianca na mezinárodním letišti El Dorado v Bogotě. Firma žádala o pomoc kolumbijskou vládu, vaz jí nakonec srazila situace v letecké dopravě vyvolaná koronavirem (7. dubna 2020) | foto: Reuters

Nejdochvilnější aerolinky mají v Kolumbii, Evropě vládne Iberia, říká analýza

  • 0
O aerolinkách a letištích se v médiích často hovoří hlavně v negativních souvislostech. Informuje se o velkých zpožděních, nehodách, nepříznivému počasí nebo třeba nočních můrách cestujících. Analytická společnost Cirium se ale rozhodla na leteckou dopravu podívat z druhé, a tedy pozitivní stránky. Odborníci se snažili zjistit, jaké letecké společnosti nebo letiště se mohou pyšnit největší dochvilností.

Celkový triumf mezi aerolinkami napříč kontinenty míří do Jižní Ameriky, konkrétně jde o kolumbijskou leteckou společnost Avianca, která je součástí skupiny Star Alliance. Titul nejdochvilnější letecké společnosti v Jižní Americe získala Copa, národní aerolinie státu Panama. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Analýza ukázala, že spoje aerolinky Avianca dorazily do cíle včas v 85,73 procenta případů. Celkem tato letecká společnost loni odbavila 213 039 letů. Solidní úspěšnost dochvilnost však vykázaly i Qatar Airways (85,11 procenta) nebo Japan Airlines (82,58 procenta).

Plzeň i celý kraj regionální letiště potřebují, tvrdí předseda asociace

V případě Severní Ameriky prvenství získala společnost Delta Air Lines, v Asii japonský podnik All Nippon Airways. Na území Afriky a Blízkého východu se do čela dostala letecká společnosti Oman Air, která v roce 2023 oslovila své třicáté narozeniny na trhu. V evropských podmínkách titul získaly aerolinie Iberia Express.

Za všechna zpoždění aerolinky nemohou

Analytická společnost Cirium se snažila při sestavování žebříčku sledovat několik základních faktorů. Největší důraz se ale kladl na včasnost příletů i celkových počet uskutečněných letů. Analytici zároveň uvedli, že ne všechna zpoždění byla způsobena aerolinkami. V některých případech se na tom negativně podepsalo i počasí nebo provoz na letišti.

Titul za největší počet uskutečněných letů míří do Spojených států amerických. Letecká společnost Delta v roce 2023 uskutečnila 1 636 486 letů s celkovou úspěšností včasných příletů ve výši 84,72 procenta. V pomyslném žebříčku se na druhém místě umístila letecká společnost American Airlines.

USA obnovují letiště, odkud vzlétly bombardéry na Hirošimu. Kvůli Číně

„Navzdory problémům se předním aerolinkám podařilo rok 2023 zvládnout s poměrně působivými výsledky,“ říká k analýze David White, jeden z ředitelů ve společnosti Cirium.

Žebříček letišť ovládla Minnesota

Vedení společnosti Cirium ve své analýze vyzdvihlo také několik menších a nízkonákladových dopravců. Do první pětice se dostala například jihoafrická letecká společnost Safair, dále pak brazilská Azul a pomyslné stupně vítězů uzavřely aerolinky Hong Kong Express.

Bleskem zničená meteostanice na pražském letišti je opravená. Data ale nepřenáší

Analýza se zaměřila také na letiště. V tomto ohledu prvenství zamířilo na letiště Minneapolis-St Paul v Minnesotě. Mezi středně velkými letišti žebříčku dominovala japonská Ósaka. V kategorii malých letišť pak zvítězilo mezinárodní letiště Mariscal Sucre, které obsluhuje ekvádorské město Quito.

Nejpřesnější globální aerolinkyPřílety na časLety celkem
Avianca Airlines85,73 %213 039
Azul Airlines85,51 %310 972
Qatar Airways85,11 %183 090
Delta Air Lines84,72 %1 635 486
Iberia84,38 %170 750
Nejpřesnější evropské aerolinkyPřílety na časLety celkem
Iberia Express84,58 %40 985
Iberia84,38 %170 750
Austrian Airlines82,99 %113 587
LOT Polish Airlines82,83 %96 112
Norwegian Air Shuttle82,75 %82 791
Zdroj: Cirium